VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI PEKKA AHOLA KUVA TIIA TAHVANAINEN | 15.5.2024 | KOLLEGA.FI
Kollegan kriisi koskettaa koko työyhteisöä

Muistan hyvin sen päivän, kun kuulin lääkärin sanat: ”Kyllä se valitettavasti Parkinson on”. Oli kesäkuun 7. päivä vuonna 2017. Olin tuolloin 36-vuotias, siis mies parhaassa työiässä. Kaiken alkujärkytyksen ja sairasloman jälkeen töihin palatessani oli helpottavaa tietää, että voin puhua tilanteesta työyhteisölle täysin avoimesti. Moni kollegoista tiesikin asiasta jotain jo entuudestaan. Olinhan puhunut heille terveydellisistä haasteistani jo aiemminkin.

Pekka Ahola insinööri ja työturvallisuusasiantuntija, joka puhuu työkyvystä, inhimillisyydestä sekä yhteisöllisyydestä tarkoituksenaan edistää inhimillisyyttä työelämässä.

Työntekijän työkykyä alentava tekijä, tai muu haaste, kertoo harvemmin etukäteen saapumisestaan. Myös Parkinsonin taudilla on tapana hiipiä elämään hiljalleen, eikä ensimmäisten oireiden ilmaantuessa todellakaan osattu epäillä Parkinsonia. Tuolloin elettiin vuotta 2013, ja minun ikäiselläni toimistotyöläisellä oli luonnollisesti ”juminiska”, ”hiirikäsi” ja muita vastaavia yleisiä vaivoja. Epäiltiinhän yhdessä kohtaa aivopainettakin. Kun diagnoosi tuli, se oli järkytys myös työyhteisölle. Henkilöstössä oli ollut kuitenkin aiemmin joitakin syöpätapauksia, joten tilanne ei ollut enää aivan uusi. Toimintamallit olivat jo olemassa.

Kriisin kohtaamiseen tulee siis varautua ennakkoon. Vähän kuten palovakuutus, ei sitäkään oteta siksi, että talo palaa, vaan jos palaa. Lähtökohtaisesti työnantajalla ja kriisin kokeneella tulisi olla yhteinen tavoite: että työ olisi edelleen kummankin kannalta mielekästä. Tämän esteenä voi olla erilaisia oletuksia ja väärinkäsityksiä. Vaikkapa työntekijän pelko siitä, miten häneen muuttuneen työkyvyn myötä suhtaudutaan. Työntekijä voi kokea, että hänen pitää suoriutua työssään edelleen kuten ennenkin. Tämä johtaa helposti kierteeseen, joka alentaa työkykyä entisestään. Toisaalta myös työnantajalla voi olla omat pelkonsa. Nämä pelot saattavat liittyä siihen, mitä tehtäviä työntekijällä voi jatkossa teettää. Tai pitääkö varautua uuden työntekijän palkkaamiseen. Näistä selvitään puhumalla.

Avoimuus vähentää väärinkäsityksiä

Työyhteisö voi tukea kollegaa monin tavoin, eikä se vaadi loppujen lopuksi muuta kuin tahtoa, yhteisöllisyyttä ja inhimillisyyttä. Ihanteellisin tilanne olisi, jos työyhteisössä olisi saatu luotua psykologisesti turvallinen työilmapiiri, joka mahdollistaa avoimen keskustelun myös henkilökohtaisista ja vaikeista asioista. Kun asioista voidaan puhua niiden oikeilla nimillä, niin oletukset ja väärinkäsitykset vähentyvät, eikä tarvitse arvailla. Perinteisestihän oletus on kaiken pieleenmenon äiti, näin kauniisti sanottuna.

Avoimuus onnistuu vain, jos siihen on luotu työyhteisössä mahdollisuus. Avoimuuden mahdollistavan ilmapiirin yrityksen johto luo esimerkillään. Näin luodaan turvallinen, luottamusta herättävä työympäristö. Tällöin myös työyhteisölle tarjoutuu helpommin mahdollisuus tukea kriisin kokenutta kollegaa. Hyvänkään työkaverin ei pidä yrittää korvata ammattilaista mielenterveyden hoitamisessa, mutta hän voi joka tapauksessa olla merkittävä apu.

Tilanne pitäisi hoitaa työpaikalla siten, että osatyökykyinen tai kriisin kokenut saa itse määrittää, kuinka hänen tilanteeseensa suhtaudutaan. Jos hän päättää olla avoin, vaatii tämä työntekijältä kykyä sanoittaa tuntemuksiaan. Työyhteisön pitää puolestaan osata ja etenkin tahtoa ymmärtää. Tarvitaan siis vuorovaikutustaitoja.

Oletuksia ja yhteisöllisyyttä

Alkumatka työyhteisössä kriisin kanssa voi kaikesta huolimatta olla haastava, vaikka ilmapiiri olisi avoin ja turvallinen. Näin oli itsellänikin. Diagnoosin jälkeen minua ei enää pyydetty mukaan kiipeilemään. Ihmettelin tätä ääneen ja sain vastauksen: oli tehty oletus, että on loukkaavaa kysyä, jos en enää pystyisikään siihen. Sanoin työkavereilleni, että on huomattavasti loukkaavampaa olla kysymättä. Tämän jälkeen päätin luoda ”pelisäännöt”. Minun sairauteni, minun määrittämäni tapa suhtautua. Avoimuus ja sanoittaminen auttoivat tilannetta, ja kaikkien oli helpompi olla, kun tiedettiin missä mennään.

Kollegoiden tuesta tulikin merkittävä osa omaa selviytymistarinaani. He halusivat tietää ja minä halusin kertoa. Näin pääsimme asiassa yhdessä eteenpäin. Käytin huumoria tilanteesta selviämiseen ja se hyväksyttiin. Tällöin elettiin vielä koronasulkua edeltävää aikaa ja kävin toimistolla mielelläni. Kun sulku tuli, mietin miten tilanne voisi olla aivan toinen, jos olisin saanut diagnoosin silloin. Kaikki hyvä yhteisöllisyys olisi ollut aivan erilaista etätöissä. Siksi kannustankin pitämään kiinni myös riittävistä lähikontakteista, oli kriisiä tai ei.

Pekka Ahola insinööri ja työturvallisuusasiantuntija, jolla on yli 15 vuoden kokemus ympäristöteknisestä konsultoinnista sekä työturvallisuudesta. Vakavan sairauden saatuaan Ahola päätti alkaa puhua avoimesti työkyvystä, inhimillisyydestä sekä yhteisöllisyydestä tarkoituksenaan lisätä tietoisuutta ja edistää inhimillisyyttä työelämässä. Ahola perusti vuonna 2021 lopussa EnviSafe Oy:n missionaan viedä käytännönläheistä työturvallisuusasiaa työmaille sekä jakaa omaa positiivista kokemustaan vakavan sairauden ja työelämän yhdistämisestä kokemusasiantuntijan puheenvuorojen muodossa.

Lisätietoja Pekka Aholasta löydät osoitteista:
https://envisafe.fi/
Facebook
LinkedIn
Youtube

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)