HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT LAURA SUNDELL | 24.4.2024 | KOLLEGA.FI
Uuden oppimista rakastava oivalluttaja

Laura Sundell on valmentaja ja coach, joka nauttii työstään ihmisten oivalluttajana. Aiemmin liikennealalla pitkään toiminut Sundell löysi kutsumuksensa coaching-opintojen kautta, mikä johti alanvaihtoon ja uuteen ammattiin.

Laura Sundell on coach ja valmentaja, joka nauttii uuden oppimisesta ja itsensä kehittämisestä.

Laura Sundellille ammatinvalinta ei nuorena ollut itsestäänselvä. Hän opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa diplomi-insinööriksi, koska lähipiirissä oli alan ihmisiä ja moni tuttukin lähti Otaniemeen opiskelemaan.

– Valitsin yhdyskunta- ja ympäristötekniikan opintosuuntauksen ja valmistuin vuonna 2001. Jo ennen valmistumistani olin mennyt töihin Tiehallintoon, jonne tein myös diplomityöni, Sundell kertoo.

Sundell työskenteli asiantuntija- ja projektipäällikkötehtävissä liikenteen hallinnan parissa, johon liittyi muun muassa liikenteen viestintää ja ohjausta. Työporukka oli lämminhenkinen ja työilmapiiri hyvä.

– Ehdin työskennellä Tiehallinnossa seitsemän vuotta, mutta noihin vuosiin mahtui myös naimisiinmeno, perheen perustaminen ja kahden lapsen syntymät, Sundell huomauttaa.

Vuonna 2007 Sundell siirtyi silloisen Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan eli YTV:n (nykyinen HSL) palvelukseen. Hänen työmatkansa piteni vain sadalla metrillä, sillä YTV sijaitsi samalla kadulla Pasilassa kuin Tiehallinto.

– HSL:llä työskentelin joukkoliikennesuunnittelijana ja projektipäällikkönä. Vedin monenlaisia projekteja sidosryhmäprojekteista sisäisiin kehittämisprojekteihin. Projektit liittyivät muun muassa Länsimetron liityntäbussilinjaston käyttöönottoon, perehdytykseen ja kehittämiseen.

Sundell viihtyi työpaikassaan, sillä tehtävät olivat mielenkiintoisia ja työyhteisö oli mukava.

Asiantuntijasta esihenkilötehtäviin

Vuonna 2017 Sundellista tuli esihenkilö ja hän sai johdettavakseen kymmenen hengen asiantuntijatiimin, joka vastasi asiakaslähtöisyyden kehittämisestä, palvelumuotoilusta, digipalvelujen konsepteista ja asiakastiedoista.

– Tehtävä ei ollut helppo, sillä tiimin substanssialue oli laaja. Minun piti löytää fiksu tapa tiimin johtamiseen. Näinä vuosina aloin opiskella coachingia ja siitä sain todella tärkeitä eväitä johtamistyöhöni. Valmentavan otteen omaksuminen kehitti merkittävästi omaa toimintaani ja suhtautumistapaani johtamiseen.

International Coaching Federationin kansainvälinen ACC-sertifiointi oli Sundellille tärkeä etappi.

Jo 2010-luvun alussa Sundell oli suorittanut HAMKissa ammatillisen opettajan opinnot, jotka olivat muuttaneet hänen käsityksensä oppimisesta ja opettamisesta. Hän oli myös alkanut opettaa sivutoimisena tuntiopettajana Metropoliassa ja myöhemmin HAMKissa. Coachingin löytäessään Sundell tunsi, että tämä oli suunta, jota kohti hän halusi mennä.

– Olin jo pitkään miettinyt, mitä haluaisin oikeasti tehdä. Huomasin aina palaavani siihen ajatukseen, että haluan olla jollain tavalla kehittämässä työelämää.

Alkuvuonna 2020 Sundell kouluttautui työn ohessa sertifioiduksi business coachiksi ja saman vuoden kesällä hän perusti oman yrityksen.

– Työskentelin silloin vielä HSL:ssä ja yrittäjyys oli sivutoimista. Kesällä 2021 lopetin palkkatyöni ja aloitin kokopäiväisenä yrittäjänä. Ajattelin, että nyt oli sopiva ajankohta kokeilla. Lapset olivat jo lähes täysi-ikäisiä ja pystyin ottamaan taloudellista riskiä. Palo yrittäjyyteen oli voimakkaasti herännyt.

Yhteistyössä on voimaa

Aluksi Sundell coachasi yksittäisiä henkilöitä, mutta huomasi pian, että yrityksissä oli tarvetta valmentavan johtamisen koulutukselle.

– Keskityin yritysten esihenkilöiden ja asiantuntijoiden valmennuksiin ja sen rinnalla tein yksilöcoachausta. Viime vuoden puolella aloitin Novetoksessa, joka on valmennusalan yrittäjäyhteisö. Yksinyrittämisen jälkeen on ollut ihanaa saada itselleen työyhteisö ja kollegat, ja on innostavaa työskennellä laajemman asiakaskunnan kanssa, Sundell sanoo.

Sundell tykkää matkustelusta perheen kanssa. Kuvassa Uusi Seelanti, jossa Laura asui perheensä kanssa puoli vuotta.

Novetoksen tiimissä on yhteensä 13 valmentajaa monilta eri aloilta. Sundell kokee, että tiimityöskentelyssä on enemmän mahdollisuuksia, ja hän nauttii siitä, että voi työskennellä yhdessä kollegoiden kanssa.

– Meillä on loistava ja kokenut porukka. Nautin tiimityöskentelystä ja myös opin koko ajan muilta. Työyhteisössä on sekin hyvä puoli, että voi aina suositella jotakin kollegaa potentiaaliselle asiakkaalle, jonka tarpeisiin ei pysty itse vastaamaan.

Valmentamista Sundell pitää merkityksellisenä työnä. Työssään hän nauttii eniten siitä, että saa olla tukemassa valmennettavien oivallusten syntymistä ja heidän kehitystään.

– Varsinkin pidemmissä ryhmävalmennus- tai coachingprosesseissa pääsee näkemään, millaisia vaikutuksia valmennuksella on ja kuinka uudet asiat lähtevät juurtumaan arjessa. Äskettäin eräs valmennettavani kertoi, miten käänteentekevä vaikutus coachaamisella oli ollut hänelle ja kuinka se oli muuttanut koko hänen käsityksensä johtamisesta konseptina. Se tuntui todella palkitsevalta.

Haasteellisena työssään Sundell kokee sen, että kohdatessaan uuden valmennusryhmän organisaation ulkopuolisena henkilönä, voi mikä tahansa asia yllättää, vaikka olisi kuinka valmistautunut.

–  Vaatii taitoa elää hetkessä ja aistia, mikä palvelisi parhaiten juuri senhetkistä tilannetta ja porukkaa. Se ei ole helppoa, mutta se on samalla erittäin mielenkiintoista ja tämän työn suola.

Lukemista ja kävelylenkkejä

Sundellin lempiharrastus on lukeminen, josta hän nauttii sohvan uumenissa. Päivittäisestä liikunnasta puolestaan pitää huolta perheen personal trainer, kooikerhondje Mio. Lisäksi Sundell käy viikoittain kävelemässä ystäviensä kanssa.

– Tänä talvikautena aloitin uuden harrastuksen, koripallon. Innostuin siitä, kun PinkkiBasket perusti naisten alkeisryhmän Leppävaaran uuteen halliin. Koko kevään olen käynyt myös työväenopistolla lattarijumpassa.

Kooikerhondje Mio on koko perheen rakas lemmikki ja Sundellin personal trainer.

Uuden oppiminen kiehtoo Sundellia ja hän on juuri aloittanut positiivisen johtamisen opinnot Tampereen kesäyliopistossa. Kyseessä on laaja opintokokonaisuus, joka jatkuu koko loppuvuoden.

– Opiskelu ja itsensä kehittäminen ovat minulle harrastus ja intohimo, joihin haluan panostaa. Ja kaikki tämä auttaa minua työssäni. Olen onnellinen, että olen löytänyt oman alani.

Sundellin urapolku ei ole ollut suoraviivainen, vaan suunta on vaihtunut matkan varrella muutamankin kerran. Hän kokeekin tärkeäksi kertoa muutosten mahdollisuuksista nuorille ja opiskelijoille.

– Olen tehnyt hyväntekeväisyyscoachausta opiskelijoiden mielenterveystyötä tekevän Nyyti ry:n puitteissa valmistumisvaiheessa oleville opiskelijoille, ja auttanut heitä urapohdinnoissa. Viime vuonna pääsin myös kertomaan oman uratarinani lapseni lukiossa yhtenä vanhemmista. Luentoni jälkeen yksi nuorista tuli kertomaan minulle, kuinka helpottunut hän oli kuullessaan, että suuntaa ja polkua voi vaihtaa moneen kertaan.

Näin jälkikäteen Sundell sanoo näkevänsä selkeitä askelmerkkejä kohti nykyistä työtään esimerkiksi siinä, kuinka hän aiemmassa työpaikassaan piti työpajoja dialogitaidoista tai sivutoimisena opettajana painotti opiskelijoille ryhmädynamiikan ja ryhmähengen rakentamista.

– Oma polkuni on yllättävän loogisesti johtanut siihen, mihin olen nyt päässyt. Asiat ovat pikkuhiljaa ja johdonmukaisesti loksahtaneet paikoilleen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)