UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JARI-PEKKA ESKELINEN | 3.4.2024 | KOLLEGA.FI
Työelämän survival kit

Tuntuuko sinusta, että nykyajan työelämä on mennyt aina vain hullummaksi? Vai jopa mielekkäämmäksi vaikkapa lisääntyneiden etätyömahdollisuuksien myötä?

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä luomaan omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Muutoksia tapahtuu joka tapauksessa kaiken aikaa. Juuri kun yhdestä selviytyy, on seuraava jo kulman takana. Itseä johtamalla muutosten keskellä surffaaminen helpottuu. Voisitko kuvitella itsesi läpinäkyvän hyvänolon kuplan sisään, jonne mikään negatiivinen tai kaaottinen energia ei pääse sisään, mutta kaikki hyvä pääsee läpi molempiin suuntiin? Mielikuvaharjoittelulla voi helpottaa omaa oloaan vaikkapa työpaikan haastavissa palavereissa tai muutostilanteissa.

Kahdeksan keinoa hyödyntää muutosvoimavaroja

1. Persoonallisuutesi ja vahvuutesi

Sinulla on omat ainutlaatuiset vahvuutesi, joiden avulla selviät kyllä. Mikä on se ominaisuus, jonka avulla menet minkä tahansa läpi? Missä asioissa haluat kehittyä? Miten voit opiskella niitä, jotta pysyt vireessä ja inspiraatiossa?

2. Tunteesi, ajatuksesi ja uskomuksesi

Tunteiden aallokossa hyväksyvästi surffaamalla, ajatuksia lempeästi havainnoimalla ja omia uskomuksiasi tunnistamalla sinun on helpompi mennä päivä kerrallaan eteenpäin kohti unelmiasi. Mikä on se uskomus, josta saat voimaa?

3. Ikäsi ja elämänkokemuksesi

Tähän ikääsi mennessä olet nähnyt ja kuullut monenlaista. Itsellesikin on sattunut ja tapahtunut. Mitä 10 vuotta vanhempi sinä antaisi neuvoksi itsellesi tähän hetkeen?

4. Kokemuksesi muutoksista ja kriiseistä

Olet varmasti kokenut muutoksia aiemminkin. Itse olen kokenut paljon muutoksia, niin ikäviä yllätyksiä kuin haluamiani muutoksia. Läpikäytyäni avioeron, keskenmenon, työuupumuksen, hometalokriisin ja kehon sairastumisprosessin paranemisineen on muutama oppi noussut yli muiden: olen aina vahvempi kuin yksikään asia itseni ulkopuolella. Olen myös sallinut itselleni avun vastaanottamisen ilman syyllisyyttä, ja niin voit tehdä sinäkin.

Miten selvisit aiemmista kriiseistäsi ja mitä olet oppinut aiemmista elämäsi muutostilanteista?

5. Elämäntilanteesi

Tukeudu elämäntilanteessasi sen hyviin puoliin. Koska olet juuri sen ikäinen ja juuri siinä tilanteessa kuin olet, mitä hyötyä siitä on muutoksellesi? Miten eri tavoilla voisit järjestää raha-asiasi, jotta sinun ei tarvitse huolehtia pärjäätkö taloudellisesti muutosprosessin aikana?

6. Kokemuksesi omasta arvostasi

Uramuutoksessa on tärkeää muistaa, miten arvokas ja osaava olet. Sinulla on paljon työmarkkina-arvoa ja sitä voit vahvistaa edelleen. Mitään aiempaa osaamistasi ei ole pyyhitty pois, ja voit aina vahvistaa omaa työmarkkina-arvoasi eri keinoin, kuten lisäopiskeluilla, kirjoja lukemalla ja vaikkapa juttelemalla kiinnostavilla aloilla olevien ihmisten kanssa. Nykyään on helppo opiskella omatoimisesti ihan kaikkea ja tulla omassa intohimossaan hyväksi.

7. Tukiverkostosi ja ihmissuhdetilanteesi

Osaatko ottaa vastaan apua? Ketkä ovat ne ihmiset, joista saat voimaa juuri nyt? Keneen luotat ja kenen lähellä haluat juuri nyt olla? Jos koet työntäneesi ihmisiä pois läheltäsi, ei ole häpeä pyytää heitä takaisin ja kertoa oma tuen tarpeensa. Ole rohkea ja pyydä, voit yllättyä siitä, miten paljon sinua halutaan auttaa.

8. Varautumisesi ja valmistautumisesi muutokseen

Jos kykenet suhtautumaan elämään jatkuvasti muuttuvana virtana, voivat yllätykset tuntua helpommalta vastaanottaa. Se, miten hyvin olet valmistautunut, vaikuttaa siihen, miten helpolta muutos tuntuu.

On paljon asioita, joihin elämässä ei voi vaikuttaa, mutta voit silti aina olla itsellesi mukava muutosmatkallasi, rohkea reittisi valinnassa ja armollinen arjen aherruksessasi.

Riikka Pajusen intohimo on auttaa jokaista luomaan omannäköistä ja onnellista työelämää itselleen ja yrityksiä voimaan hyvin. Pajunen perusti 2010 Montevista Oy:n ja nykyään hän vetää yritysvalmennusten lisäksi uramuutosryhmiä verkossa. Pajunen vetää myös suosittua kolmen kuukauden mittaista 7 askelta unelmatyöhön -ryhmävalmennusta.

Tilaamalla Riikan uutiskirjeen saat inspiroivaa postia omannäköisen työelämän tueksi ja lahjaksi 5 askelta omannäköiseen työelämään -videon.

Ura-aiheesta löydät lisää aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi -kirjasta, Otava 2019. Kirjan arvio löytyy Kirjablogista: Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Lue myös Pajusen aiemmin julkaistut kolumnit On vahvuutta ottaa apua vastaan, Miten vahvistat omaa voimaasi työelämässä, Seitsemän askelta palkkatöistä yrittäjäksi, Visio luo tulevaisuuttasi, Uskomukset unelmatyön esteenä, Seitsemän askelta unelmatyöhön, Erotu eduksesi työnhaussa – entisen rekrytoijan tärpit, Uskallatko loistaa – sanalaskuperimästä huolimatta, Onko työsi raatamista vai unelman toteuttamista?, Puhutaan palkasta, Opi täydellisen hissipuheen kaava ja Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta löydät seuraavista kanavista:
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)