JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI ANU LYRA KUVA ANSSI VUOHELAINEN | 3.4.2024 | KOLLEGA.FI
Muutoksen sietämätön vaikeus

Muutoksen vaikeus koskettaa kaikkia yrityksiä. Se nousee esiin niin isoissa kuin pienissäkin asioissa. Se on pahimmillaan motivaatiota ja osallistumista syövä vaiva, ja yleensä myös johtamiseen kohdistuva haaste.

Anu Lyra työskentelee 21kind-konsulttiyrityksen toimitusjohtajana.

Moni varmaan toivoisi, että olisi jokin taikaresepti, jonka avulla kaikki muutokset onnistusivat pelkällä ajatuksen voimalla. Sellaista ei kuitenkaan ole. Sen sijaan näkökulmaa vaihtamalla voi ymmärtää, mitä muutos käytännössä tarkoittaa ja miten muutoksia voidaan rakentaa.

Me suomalaiset olemme vahvoja substanssi- ja prosessiosaajia. Meillä on laaja peruskoulutus ja olemme korkeasti koulutettua ja osaavaa porukkaa. Arvostamme ammattitaitoa, ahkeruutta ja tutkittua tietoa. Vahva insinööri-osaaminen ja prosessijohtaminen näkyy niin Nokian menestyksessä kuin suomalaisen metsäteollisuuden voittokulussa.

Olemme kirjaimellisesti nostaneet itsemme nälästä ja puutteesta panostamalla substanssiosaamiseen ja prosessijohtamiseen. Mutta pärjääminen ja menestyminen ei pitkän päälle ole pelkkää prosessia.

Tästä pääsemme siihen, miksi muutokset tuntuvat vaikeilta ja epäonnistuvat niin usein: koska myös isot ja systeemiset muutokset rakentuvat toimintaan osallistuvien ihmisten käyttäytymisen muutoksesta. Käyttäytymisen muuttaminen ei kuitenkaan onnistu prosessia johtamalla, vaan siinä tarvitaan ihmisten johtamista. Ja jokainen meistä tietää, kuinka vaikeaa jonkin yksittäisen tavan muuttaminen voi olla.

Muutoksen tiellä on useita esteitä

Ensimmäinen kynnys, jonka yli jokaisen täytyy päästä, on rajoittava sisäinen puhe. Se pyrkii pitämään meidät “turvassa” eli totuttujen tapojen parissa. Aivojen näkökulma “turvassa pitämisestä” poikkeaa tietoisen ajattelumme näkökulmasta: tapojen muuttaminen on aina riski, koska se lisää aivojen energian kulutusta. Aivojen energiankulutuksen rajoittaminen on ollut perusteltua, koska kautta aikojen ruuan riittävyys ja energian saanti on ollut epävarmaa.

Toinen yleinen este on henkilökohtaisen oivalluksen ja motivaation puute. Jos emme ole itse oivaltaneet, miksi muutos on tarpeellinen tai hyödyllinen, emme ole motivoituneita harjoittelemaan uutta tapaa.

Muutoksen esteenä on myös liian suuren palan haukkaaminen. Meille tuntuu olevan vaikea hahmottaa käytännössä niin sanottua Pareton periaatetta: 20 prosenttia tekemisestä tuottaa 80 prosenttia tuloksista. Meidän kaikkien ylisukupolvisessa muistissa sinnittelee sitkeästi ajatus siitä, että suorittamalla ja tekemällä enemmän myös saavutetaan enemmän – vaikka asia on useimmiten päinvastoin.

Mitä ongelmaa olemme ratkaisemassa?

Johtamisen näkökulmasta edellä mainitut esteet näyttäytyvät konkreettisina haasteina, joiden ytimessä on oikeastaan pyrkimys ratkaista väärää ongelmaa.

Prosessi- ja substanssiosaaminen antavat vain vähän eväitä ihmisten johtamiseen. Yksilöiden sisäisen puheen huomioiminen johtamisessa vaatii kuitenkin juuri ihmisten johtamista. Vain harvalla meistä on kykyä artikuloida ääneen sisäistä puhettaan ja tarpeitaan. Johtamista voikin ajatella myös psykologisena osaamisena, jonka avulla voidaan huomioida monia tunnistamattomiakin tarpeita.

Oivallusten ja sitä kautta motivaation mahdollistaminen menee usein pieleen, koska emme osaa käytöksen tasolla erotella osallistamista ja kuulemista. Osallistaminen tarjoaa ihmisille tilaisuuden ratkaista annettu ongelma. Kuulemisen tavoite on selvittää etukäteen päätetyn ratkaisun vaikutukset ihmisten elämään tai työhön, ja tarvittaessa korjata tai varautua kaikkein haitallisimpiin vaikutuksiin. Vain osallistaminen tekee tilaa oivalluksille.

Kaiken lisäksi johtajan pitäisi uskaltaa toimia vastoin kaikkia “tehokkuusvaatimuksia” ja johtaa näennäisesti pieniä, jopa mitättömän oloisia asioita – ihmisten käytöstä ja tunteita – jotta organisaatiotasollakaan ei haukattaisi liian isoa palaa.

Toisin sanoen isot muutokset vaativat toteutuakseen pieniä muutoksia. Jokaisen pitää muuttaa vähän jotain omassa ajattelussaan ja käytöksessään. Yksi askel kerrallaan. Kaikkein eniten uskallusta kysyykin siten välttämätön ensimmäinen työvaihe eli pysähtyminen ja kyseenalaistaminen: mitä ongelmaa olemme itse asiassa ratkaisemassa?

Kyseenalaistaminen, oli kyse sitten omasta tai jonkun toisen toiminnasta, vaatii uskallusta. Uskallusta toimia pelosta huolimatta. Sellaista uskallusta pääsee syntymään vain siellä, missä on psykologista turvallisuutta, sillä jokainen meistä pelkää syvällä sisimmässään hylätyksi tulemista.

Ja psykologinen turvallisuus mahdollistuu siellä, missä ihminen kohtaa ihmisen. Jämäkästi ja lempeästi.

Anu Lyra työskentelee toimitusjohtajana 21kind-konsulttiyrityksessä. 21kind valmentaa uutta työelämää, jossa ihmiset kohtaavat toisensa lempeydellä ja arvostaen. Lempeysosaaminen on työelämän, myynnin ja asiakaspalvelun uusi metataito. Jokainen voi oppia kohtaamistaitoa ja kasvattaa omaa lempeysosaamistaan. Jos haluat kuulla lisää valmennuksista, joiden avulla keskustelut sujuvat paremmin ja luovuus saadaan kukoistamaan, ota yhteyttä!

Lisätietoja löydät osoitteesta https://21kind.fi/ tai ota yhteyttä anu.lyra@21kind.fi.

Lue myös Anu Lyran aiemmin julkaistut kolumnit Tiimi on tärkein työhyvinvoinnin voimavara, Voiko hormoneilla johtaa?, Reklamaationkin voi kääntää viiden tähden asiakaskokemukseksi, Haastavan asiakkaan kohtaaminen, Oletko teinitason kuuntelija?, Työelämän ikigai, Sosiaalisen läsnäolon taito, Miksi keskustelu ei suju?, Kolme sekuntia ja Lempeys-osaamisella parannetaan maailmaa.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)