ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MARJA KOIVISTO KUVA NINA DODD | 13.3.2024 | KOLLEGA.FI
Tunneäly­taidot siivittävät seuraavalle tasolle

Työelämän pyörteissä ei aina jää aikaa kehittää omaa työn ja elämän unelmapolkua itselle sopivimmaksi. Uutta uraa tai seuraavaa askelta ei vain ehdi pohtia tarpeeksi.

Elementit menestymiseen ovat samansuuntaisia olitpa sitten jäähdyttelemässä tai nousukiidossa. Menestyäksesi tarvitset tietotaidon lisäksi tunneälytaitoja. Tietotaidon kasvattamisen väylät eri aloilla ovat selkeät. Tunneälytaitojen kartuttaminen ei kuitenkaan aina ole yhtä suoraviivaista. Millaisia tunneälytaitoja seuraavalle tasolle siirtymiseen tarvitaan?

Kysyvä ei tieltä eksy

Marja Koivisto on yrittäjä, valmentaja ja tietokirjailija, joka nauttii siitä, että saa auttaa ihmisiä löytämään vahvuutensa.

Oikeanlaiset kysymykset avaavat tietä oikeaan suuntaan, vaikka tuntuisi, että jumitilanteesta ei ole ulospääsyä, eikä olosuhteille voi mitään. Aina on kuitenkin mahdollista tehdä jotain.

Eräs ystäväni soitti ja kysyi, mitä voi tehdä, kun mitään ei voi tehdä? Puhelun aikana hän selkiytti ajatuksiaan ja testasi mielessään keksimäänsä ratkaisua. Lopulta hänen tilanteensa ratkesi juuri, kuten hän oli toivonut.

Oikeat kysymykset vievät oikeaan suuntaan, kuten ystäväni tapauksessa. Itseltään voi aina kysyä eteenpäin johdattavan kysymyksen: ”Miten pääsen tilanteeseen, jossa minun on parempi olla?”

Aina voi oppia uutta

Oppijan asenne on olennainen. Joskus voi tuntua, että kaikki on nähty ja koettu, historia toistaa itseään, eikä uudelle tasolle siirtyminen ole mahdollista. Kaikissa tilanteissa on kuitenkin jotain uutta opittavaa, ja asenne on se, joka ratkaisee. Olennaista on nähdä hankalimmatkin tilanteet kehittymisen mahdollisuuksina. Kun olet avoin uuden oppimiselle, on helppo laajentaa omaa potentiaalia.

Rakenna merkityksellisiä suhteita

Kukaan ei saavuta seuraavaa tasoa yksin. Hyvät suhteet kollegoihin ja ihmisiin ympärilläsi auttavat eteenpäin tilanteessa kuin tilanteessa. Ihmiset, joiden kanssa vietät eniten aikaasi, määrittävät sen millainen olet tai millainen sinusta tulee.

Kun haluat siirtyä nykytilasta parempaan, hyppää hetkeksi oman laatikkosi ulkopuolelle: käytä coachin, mentorin tai sellaisen henkilön apua, joka ei kuulu arkiseen tuttavapiiriisi. Ulkopuolelta tuleva voi tehdä kysymyksiä, jotka auttavat näkemään asiat uudessa perspektiivissä.

Hyvän suhteet ja asioiden tarkastelu erilaisista näkökulmista auttavat kohoamaan uudelle tasolle, rikastuttavat ammatillista verkostoasi ja tarjoavat tukea ja ohjausta matkallasi. Yhteistyö edistää luovuutta, tehokkuutta ja auttaa näkemään laajemman kuvan. Joukkoon kuulumisen tunteesi vahvistuu, kun satsaat ravitseviin suhteisiin. Samalla tuet kasvuasi ja hyvinvointiasi lähes huomaamatta.

Kasvata resilienssiä hallitusti

Nykyajan nopeasti muuttuvassa maailmassa sopeutumiskyky on avain työelämän monimutkaisten haasteiden selvittämiseen. Omaksu muutos, pysy joustavana ja ole avoin uusille ideoille ja työtavoille.

Kehittämällä sopeutumiskykyäsi pystyt myös tarttumaan mahdollisuuksiin, kun niitä tulee kohdalle. Pytyt suunnistamaan muutosvaiheesi läpi luottavaisesti, mikä lopulta vie sinut seuraavalle tasolle. Resilienssisi lisääntyy, kun tunnistat muutosvaiheisiin liittyvät tunteesi. Näet ne osana muutosta, etkä jää niihin kiinni.

Hyvinvointisi on tärkeintä

Kiireessä ja paineen alla oma hyvinvointi voi ajoittain jäädä jalkoihin. Kun pidät huolta rajoistasi, pärjäät hyvin, etkä jää olosuhteiden uhriksi. Nappaa jokaisesta päivästä vaikka vain pieni hetki itsellesi, tee tarpeen mukaan sitä, mikä innostaa ja antaa virtaa tai sitä, mikä tyynnyttää ja tasapainottaa.

Itsestäsi huolehtiminen parantaa sekä hyvinvointiasi, terveyttäsi että työkykyäsi, mikä luo parhaan ponnahduslaudan uuteen.

Löydä inspiraation lähteesi

Oikeanlainen asenne avaa ovia loputtomien mahdollisuuksien tielle. Oman työnsäkin voi löytää uudelleen. Työssä viihtymiseen ja sen mielekkääksi kokemiseen riittää, että vain osa työtehtävistä on todella mieluisia – 20 prosenttia riittää.

Kiinnitä huomiota siihen, mikä sinua sytyttää. Kirjaa ylös inspiroivat, iloa ja hyvää mieltä tuovat asiat. Selkeys yksinkertaisista, arkisista ja iloa tuovista asioista johtaa huomiosi oikeille urille. Huomiosi suunta taas ohjaa tapahtumien kulkua.

Itsetuntemus ohjaa eteenpäin

Itsetuntemus auttaa sinut seuraavalle tasolle työelämässäsi. Mitä paremmin tiedostat mistä sinut on tehty, mistä pidät ja innostut, millaiset arvosi ovat ja millainen vaikutus sinulla on ympäristöösi, sitä paremmin voit vaikuttaa omaan kehittymiseesi ja tulevaisuuteesi. Kun kehityt itsellesi mielekkääseen suuntaan, tapaat arvojesi mukaisia ihmisiä ja sosiaaliset suhteesi lisäävät onnellisuuttasi – ja ennen pitkää huomaat siirtyneesi uudelle tasolle.

Seuraava taso on meille jokaiselle erilainen: joillekin se on uran jäähdyttelyvaiheeseen siirtyminen, joillekin nousukiito yritysmaailmassa. Vaikka kyse olisi siirtymistä pois työelämästä, se voi merkitä omassa elämässä menestymisen kannalta seuraavalle tasolle siirtymistä. Luota matkaasi, luota itseesi ja kysy itseltäsi sopivia kysymyksiä. Viisaus asuu sisälläsi; kaikki ovet aukeavat sisältä käsin ja mahdollisuutesi ovat rajattomat.

Marja Koivisto on itsensäjohtamisen coach, valmentaja ja kouluttaja, jonka erikoisalueita ovat muun muassa vuorovaikutustaidot, tunnetyöskentely sekä hiljaisen tiedon ja piilossa olevan eksellenssin esiin nostaminen. Koivisto työskentelee Terveystuotetukut ry:n toimitusjohtajana ja on peruskoulutukseltaan KTK ja EMBA.

Koivisto on kehittänyt Onnistumisen reseptit -menetelmän, joka auttaa ihmisiä löytämään hyvän elämän menestystekijät ja näkemään itsensä uudesta perspektiivistä. Koivisto on kirjoittanut kuusi kirjaa, jotka kaikki käsittelevät henkilökohtaisen kasvun teemoja eri perspektiiveistä. Koiviston uusin tietokirja Onnistumisen reseptit julkaistiin elokuussa 2022. Lue Kirjablogista kirjan arvio: Löytöretki omien erityistaitojen ääreen.

Lue myös Marja Koiviston edelliset kolumnit Mielekkään työelämän resepti alkavalle vuodelle, 10 vinkkiä vuoden kiireisimpään aikaan, Miten tukea aivojen hyvinvointia?, Mitä haluat työhön ja elämään jouluun mennessä? ja Kolme tärkeää kysymystä sekä hänestä kirjoitettu henkilökuva Jatkuvan kehityksen polulla.

Lisätietoja Marja Koivistosta löydät seuraavista kanavista:
www.marjakoivisto.com
https://www.instagram.com/marjakoivisto/
https://www.facebook.com/marja.koivisto.3
https://www.facebook.com/marjakoivistoexecutivecoach
https://www.linkedin.com/in/marjakoivisto/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)