VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MIRA EKONEN KUVAT MARJO KOIVUMÄKI M EKONEN | 21.2.2024 | KOLLEGA.FI
Työhyvin­vointia käsillä tehden

Monilla työpaikoilla pähkäillään työilmapiiriongelmien kanssa. Kun ilmapiiri on huono, työn tekeminen alkaa uuvuttaa ja samalla myös työteho kärsii. Miten työilmapiiriä voisi sitten kohentaa? Yksi keino on nostaa maalausvälineet pöydälle ja pitää tyhy-päivän askarrellen ja maalaten. Käsillä tekeminen tekee hyvää myös työpaikalla.

Mira Ekonen on kulttuurituottaja, luovuuskouluttaja ja askartelun sekä kädentaidon ohjaaja, joka on asettanut elämäntehtäväkseen innostaa ihmisiä käsillä tekemiseen.

Taiteen, kulttuurin sekä käsitöiden hyvinvointivaikutuksista on käyty paljon keskustelua viime vuosikymmenten aikana niin tieteellisellä kuin julkisellakin kentällä. Syynä tähän on ollut lisääntynyt, uusi ja monipuolisempi tutkimusnäyttö, jonka vuoksi taide ja kulttuuri tunnistetaan entistä paremmin osaksi kokonaisvaltaista hyvää elämää.

Kulttuuri kokemuksena vähentää stressiä ja tuottaa hyvää oloa. Sen lisäksi taiteeseen osallistuminen tuo taiteen tekemisen sekä luovuuden kautta onnistumisen kokemuksen sekä usein yhteisöllisyyden tuoman hyväksytyksi tulemisen tunteen. Taiteen tai käsillä tekemisen lopputulos ei ole tärkeintä, vaan tekemisen prosessi ja luovaan tilaan pääseminen, flow-tila, joka vie ajatukset pois tästä hetkestä sekä mahdollisista kuormittavista ikävistä asioista.

Taiteen tekemisen eri muotojen, askartelun ja käsitöiden tekemisen välillä on vain hienoinen ero. Taiteen lisäksi myös askartelun ja käsillä tekemisen voidaan kokea olevan terapeuttista. Itse koen, että on matalampi kynnys ryhtyä tekemään käsitöitä kuin taidetta. Kaikki käsillä tekeminen kuitenkin tuottaa hyvää oloa, lisää luovuutta ja parhaimmillaan parantaa itsetuntoa. Käsitöiden tekeminen tuottaa tutkitusti hyvää aivoille: koko prosessi materiaalien hankinnasta työn aloittamiseen ja uuden luomisen antamaan mielihyvään. Lisäksi valmis lopputulos useimmiten antaa hyvän olon tunteen ja voi parhaimmillaan lisätä omanarvontuntoa.

Osallistava tekeminen yhdistää

Osallistava tekeminen työpajoissa lisää yhteisöllisyyttä. Työpaikalla näissä yhteisöllisissä luovissa kädentaitopajoissa, luovien tekniikoiden parissa voidaan miettiä yhteisiä arvoja ja tavoitteita sekä puhua vaikeistakin työn tekemiseen ja työilmapiiriin vaikuttavista asioista. Yhdessä luovia tekniikoita tehden yhteisöllisyys lisääntyy, työntekijä tuntee kuuluvansa porukkaan ja tuntee näin olevansa osa työyhteisöä.

Osallisuuden tunne omaan työyhteisöön on tärkeää. On sanomattakin selvää, että jokaisen työyhteisön jäsenen hyviä yhteistyötaitoja tarvitaan hyvän työilmapiirin luomiseen ja ylläpitämiseen. Jokainen ihminen haluaa olla työyhteisönsä arvostettu jäsen ja hyvän ilmapiirin merkitys ihmisen työhyvinvoinnille on erityisen tärkeää.

Roolit unohtuvat käsillä tekemisen parissa

Kiireisessä arjessa jäädään helposti jumiin tiettyihin toimintatapoihin ja työpaikan toimintakulttuuri voi junnata paikoillaan. Myös työyhteisön ongelmat saattavat kasaantua ja vaikuttaa työtehoon sekä työntekijöiden hyvinvointiin. Luovissa työpajoissa, käsillä tekemisen äärellä saadaan aikaan tilanne, jossa voidaan käsitellä tunteita, kertoa omia kokemuksia ja kuunnella kaikkien mielipiteitä.

Työyhteisön roolit unohtuvat taiteen ja käsillä tekemisen parissa. Johtaja ja alainen voivat vaikkapa aarrekartta-työskentelyn parissa päätyä keskustelemaan asioista, joita ei muuten käsiteltäisi. Yhteisöllisen tilataideteoksen tekeminen saattaa yhteen koko työporukan. Pajoissa merkityksellisyyden kokemus syntyy yhteydestä toisiin ihmisiin. Pajoissa syntyvät myönteiset tunteet ovat arvokkaita työyhteisölle ja ne vaikuttavat työpaikan ilmapiiriin ja pidemmällä ajalla työn tekemisen tehokkuuteen.

Käsitöiden, askartelun tai taiteen tekeminen ei voi olla vaikuttamatta tekijäänsä. Niiden tuoma esteettinen kokemus ja itse tekeminen rauhoittaa. Käsillä tekeminen myös usein selkeyttää ajatuksia arjen kiireessä ja antaa mahdollisuuksia uuteen luovaan ajatteluun. Ihminen voi hyvin käsitöitä tehdessään. Onnistuminen tuntuu aina hyvältä, mutta yhdessä onnistuminen tuntuu vielä makeammalta.

Lähteet:
Aro Antti, Työilmapiiri kuntoon, Almamedia, 2018
Houni Pia, Turpeinen Isto & Vuolasto Johanna, Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja, Taike, 2020

Mira Ekonen on askartelun ja kädentaidon ohjaaja, kulttuurituottaja sekä luovuuskouluttaja. Asettaessaan elämäntehtäväkseen innostaa ihmisiä käsillä tekemiseen Ekonen valmistui vuonna 2001 ohjaustoiminnan artenomiksi, ja on ohjannut käsitöitä jo lähes 25 vuotta. Lisäksi Ekonen on toiminut askartelun asiantuntijana mm. Tiimarilla. Parhaillaan Ekonen opiskelee Jyväskylän yliopistossa kulttuuriympäristön tutkimuksen maisteriohjelmassa taidekasvatuksen opintosuuntauksessa. Lisäksi hän on suorittanut yrittäjän ammattitutkinnon sekä yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Ekosen tekeillä oleva gradu ”Käsitöiden hyvinvointivaikutukset kriisin aikana ja sen kohdatessa” antaa lisää tukea ja tutkimustietoa siihen, että käsillä tekemisellä on voimaa.

Lisätietoja Mira Ekosesta löydät osoitteesta:
https://www.linkedin.com/in/mira-ekonen/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)