HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT PETRA VIITANIEMI M TILUS | 21.2.2024 | KOLLEGA.FI
Sydän­sairaalan sykkeessä

Mirja Tilus toimii palvelupäällikkönä Tampereen yliopistollisen sairaalan Sydänsairaalassa. Tilus on työskennellyt talossa yli kaksikymmentä vuotta ja nähnyt niin sairaalan nopean kasvun kuin sydänsairauksien hoidon kehittymisen, ja kokenut uransa niin merkitykselliseksi, ettei ole ehtinyt kaivata muualle.

Mirja Tilus on koulutukseltaan sisätautikirurginen sairaanhoitaja, joka työskentelee palvelupäällikkönä Tampereen yliopistollisen sairaalan Sydänsairaalassa.

Mirja Tilus nauttii työstään sairaalamaailmassa. Alun perin Tiluksesta piti tulla fysioterapeutti, mutta kun hän pääsi koulussa työharjoitteluun fysioterapeutin vastaanotolle, hän huomasi, ettei se ollut hänen juttunsa ollenkaan.

– Muutin jo 16-vuotiaana kotoa pois Jyväskylään opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Olen syntynyt joulukuun lopussa ja pääsin sisään, koska täytin vielä saman vuoden sisällä 17 vuotta, Mirja Tilus kertoo.

Neljän ja puolen vuoden opintojen jälkeen Tilus valmistui sisätautikirurgiseksi sairaanhoitajaksi Jyväskylän sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksesta vuonna 1997. Tiluksen aikomuksena oli lähteä Norjaan sairaanhoitajaksi, mutta hänestä tuli samana vuonna äiti ja lopulta määränpääksi valikoitui Tampere. Äitiysloman jälkeen ura urkeni Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

– Vuonna 1999 suoritin asiakaspalveluun ja tiedonhallintaan keskittyvän sosiaali- ja terveysalan täydennyskoulutuksen ja sen ohessa menin Tampereen yliopistolliseen sairaalaan sisätautien klinikalle tekemään sairaanhoitajan sijaisuuksia.

Tilus kiinnitettiin sisätautien klinikan sijaisten pooliin, kunnes hän sai vuonna 2001 pidemmän sijaisuuden kardiologisessa yksikössä, minkä päätteeksi hänet vakinaistettiin.

– Tein sairaanhoitajan toimenpidetyötä ja poliklinikkatyötä. Kardiologisessa yksikössä hoidetaan vaativia sydäntoimenpiteitä kuten erilaisia sydämen läppätoimenpiteitä, rytmihäiriötutkimuksia, tahdistimen laittoja, sepelvaltimoiden varjoainekuvauksia ja pallolaajennuksia. Olin kaikissa näissä toimenpiteissä mukana ja lisäksi työhöni kuului päivystystoiminta.

Isompiin saappaisiin

Yksikön ja koko sairaalan toiminta kehittyi ja kasvoi vauhdikkaasti. Sairaalasta tuli vuonna 2004 sydänkeskusliikelaitos ja vuonna 2010 Tays Sydänkeskus Osakeyhtiö. Kasvun myötä myös Tiluksen tehtävät muuttuivat ja hänestä tuli esihenkilö.

– Kun yksikkömme toiminta kasvoi, toiminta tiimiytettiin ja tiimeihin tuli apulaisosastonhoitajat. Minusta tuli apulaisosastonhoitaja yhteen tällaiseen tiimiin vuonna 2012. Vastasin hoitajapuolen lähiesihenkilötyöstä ja suunnittelin muun muassa työvuorot, lomat ja koulutukset. Työstäni puolet oli hallinnollista ja puolet käytännön työtä, Tilus kertoo.

Kesäisin Tilus perheineen mökkeilee mielellään. Tässä Orivedellä vuokramökissä.

Seuraavan vuoden aikana Tilus suoritti johtamistaidon erikoistumisopinnot työn ohessa. Tilus jatkoi samoissa tehtävissä aina vuoteen 2018 asti, kunnes kardiologiseen yksikköön haettiin palvelupäällikköä.

– Hain pestiä ja sain sen. Toimenkuva on yhdistelmä osastonhoitajan ja ylihoitajan tehtäviä. Siinä vaiheessa muutimme kokonaan uuteen sairaalarakennukseen ja sen myötä tehtäväkseni tuli huolehtia toiminnan kehittämisestä ja organisatorisista muutoksista uudessa paikassa.

Tiluksen vastuulle kuuluivat toimenpideyksikkö sekä toimenpideosasto, ja hän toimi lähes 80 henkilön esihenkilönä.

– Työhöni on siitä lähtien kuulunut muun muassa rekrytointivastuu, palkka-asiat ja erilaiset kannanotot monenmoisiin asioihin. Minulla on vastuu vuorosuunnittelusta, kesälomista ja koulutuksista, mutta vain isommassa kuvassa, enkä enää käytännössä tee niitä itse.

Tilus tekee jatkuvasti yhteistyötä moniammatillisten tiimien kanssa. Tiimien toimintopäälliköt ovat lääkäreitä, jolla on vastuu tiimien toiminnasta, ja Tilus toimii heidän työparinaan.

– Lääkärien kanssa pohdimme esimerkiksi päivittäisen johtamisen kehittämistä. Suurimman osan työajastani vievät kuitenkin henkilöstöhallinnolliset asiat, kuten kehityskeskustelut ja työkykyyn liittyvät keskustelut. Nykyään työhöni kuuluu myös olla perillä erilaisista digitaalisista palveluista, ja  tekoälyn mahdollisuudet on tunnistettu myös meidän sairaalassamme.

Vauhtia ja vaihtuvia tilanteita

Vuosi sitten Tilus huomasi, että työn määrä oli kasvanut kestämättömän suureksi. Hän otti yhteyttä esihenkilöönsä ja totesi, ettei enää pysty hallinnoimaan niin suurta henkilöstömäärää. Ratkaisuna toimenpideosasto jäi pois Tiluksen vastuulta ja sille haettiin oma palvelupäällikkö ja palveluvastaava.

12-vuotias Hertta-koira on Tilukselle rakas lemmikki.

– Se helpotti omaa työtäni huomattavasti, sillä työssäni on paljon ihmisten kohtaamista ja keskusteluja. Tällä hetkellä minulla on viisikymmentä alaista, joiden kanssa käyn kehityskeskustelut.

Tilus on tyytyväinen työhönsä, sillä on päässyt aina eteenpäin urallaan ja saanut lisää vastuita. Työpaikalla on myös hyvä henki ja työkaverit ovat mukavia.

– Olen ollut talossa 23 vuotta. Työssäni on vaihtuvuutta sekä vauhtia ja olen saanut kehittyä koko ajan. Koen, että kaikella sillä, mitä olen opiskellut ja mitä olen tehnyt, on merkitystä. Meillä on myös matala hierarkia ja matala kynnys kysyä asioista.

Tilus nauttii työssään tavallisesta arjesta ja siitä että saa tehdä työtä tiimeissä, yhdessä työkavereiden kanssa.

– Innostavinta työssäni ovat ihmiset. On tosi kivaa, kun arki sujuu ja löydetään yhdessä ratkaisuja. En tee tätä työtä yksin, vaan kentällä työntekijät ovat asiantuntijoita siinä, mitä he tekevät. Minun tehtäväni on luoda heille mahdollisimman hyvät työskentelyolosuhteet.

Tilusta kiinnostaa myös uuden oppiminen ja opiskelu. Hän aloitti työnohjaajakoulutuksen vuoden 2022 maaliskuussa ja opinnot tulevat päätökseen tämän vuoden huhtikuussa. Tilus pitää koulutusta itselleen merkityksellisenä.

– Soisin kaikkien esihenkilötyötä tekevien käyvän työohjaajakoulutuksen. Itse olen saanut opinnoistani näkökulmaa eri asioihin ja paljon hyviä oivalluksia, joita voin hyödyntää omassa työssäni. Itsetuntemukseni on lisääntynyt ja ihmistuntemukseni on laajentunut.

Kauneuden vaalija

Hyvinvointiaan Tilus ylläpitää liikkumalla. Hän lenkkeilee aina kun kelit sallivat ja harrastaa avantouintia sekä joogaa. 12-vuotias jackrusselinterrieri Hertta vie myös emäntänsä kävelylenkeille.

– Olen aina pitänyt liikunnasta. Kävelen työmatkat ja keväällä ja kesäisin myös pyöräilen.

Liikunnallinen Tilus on jo pitkään harrastanut avantouintia. Kuva avantouintipaikalta Raahessa.

Tilus on myös kova lukemaan ja käy mielellään teatterissa ja taidenäyttelyissä sekä tykkää kaikesta sisustamiseen ja vaatteisiin liittyvistä asioista.

– Olen aikanaan käynyt työpsykologilla ja muistan aina, miten hän sanoi minulle, että vaali kauneutta. Se on hyvä ohje, jota olen koettanut elämässäni noudattaa. Jos en olisi tällä alalla, niin voisin hyvin olla alalla, joka jollain lailla liittyy vaatteisiin.

Työpaikkaansa ja työhönsä Tilus on kuitenkin tyytyväinen. Hän kokee, että organisaatio on antanut hänelle mahdollisuuden kehittyä ja päästä eteenpäin.

– Kävin äskettäin kriisitilanteiden ohjaajakoulutuksen debriefing- ja defusing-koulutuksen, joka oli todella kiinnostava, ja kohta saan työnohjaajakoulutuksen päätökseen. Jatkossa minua kiinnostaisi psykologia, työ- ja organisaatioasiat sekä henkilöstöpuolen asiat, joita haluaisin opiskella lisää.

Ensi syksynä Tilus pitää kahden kuukauden breikin työstään, sillä hän ei ole lomia lukuunottamatta pitänyt pidempää taukoa työelämästä 23 vuoden aikana.

– Pidän kesäloman ja siihen kaksi kuukautta palkatonta päälle, ja sitten palaan töihin. On mukavaa, että työpaikkani mahdollistaa tällaisen tauon. Pidän breikin itseni ja perheeni vuoksi. Ja eihän sitä koskaan tiedä, mitä siinä kohtaa mielessä jalostuu ja mitä ajatuksia siitä nousee, Tilus toteaa mietteliäästi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)