KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 21.2.2024 | KOLLEGA.FI
Luo itsellesi hyvä tulevaisuus

Olen viljellyt mielessäni hyvää tulevaisuutta ja hyvää arkea ajatuksella, että lopulta kaikki menee hyvin. Media ympärillämme syöttää riittävästi negatiivisia uutisia, luo uhkia ja pelkoa, mutta usko hyvään tulevaisuuteen luo positiivista vastapainoa. Se tuo valoa ja selkeyttä, tasapainoa ja rauhaa arkeen. Voimme aina päättää ja valita, mihin suuntaamme tietoisuutemme.

Usko hyvään tulevaisuuteen auttaa näkemään asioita perspektiivissä, jossa valinta ja päätösvalta ovat itsellä. Se auttaa suuntaamaan fokuksen ja intention asioihin, joihin voimme vaikuttaa ja joita arvostamme ja rakastamme elämässä.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisövalmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Pidätkö ovea auki vai kiinni mahdollisuuksille?

Tiukat ennakkoajatukset siitä, mitä on mahdollista tehdä tai saavuttaa, ovat mielen rajoja, joita asetamme itsellemme. Rajat voivat olla joko tietoisia tai tiedostamattomia ja ne syntyvät esimerkiksi aiemmista kokemuksista, kasvatuksesta tai (työ)ympäristön odotuksista.

Pelko epäonnistumisesta on yksi suurimmista esteistä, joka rajoittaa halua kokeilla uusia asioita. Tämä voi johtaa siihen, että välttelee haasteita ja tilanteita, joissa voisi onnistua.

Lapsenlapseni, joka hiihti ensimmäistä kertaa tuumasi ladulla äidilleen: ”Äiti, seuraava hiihtäjä ei mene sitten minusta ohi.” Hän piti hiihtämisestä.

Lapsella ei ole vielä mielikuvaa siitä, onko hän hyvä vai huono jossakin, hän kokeilee, eikä pelkää epäonnistumista, häpeää tai kritiikkiä. Häneltä saa suoran palautteen: tämä on kivaa tai en tykkää tästä.

Jos jatkuvasti vähättelemme itseämme ja kykyjämme, emmekä kokeile uusia asioita, niin emme myöskään ota riskiä onnistua. Itsekritiikki tai negatiivinen puhe pitävät siitä huolen.

Itsetutkiskelua kannattaa tehdä. Kokeilemalla – ainakin sen ensimmäisen kerran – voit löytää uusia ratkaisuja, tavoitteita ja mahdollisuuksia itsellesi. Jos ovi jää kiinni, kasvu ja kehitys jäävät toteutumatta – sekä myös ne mahdolliset onnistumisen kokemukset.

Mikä on sinulle oikeasti tärkeää?

Olen vuoden alusta esittänyt itselleni kysymyksen: Miksi teen jotakin? Mikä on syy tekemiseen? Olen näillä kysymyksillä avannut itselleni omaa merkitystäni ja tarkoitustani työssäni ja elämässäni. Näin kirjoitettuna se kuulostaa ylevältä, mutta tutkiskelun tuloksena olen löytänyt uusia puolia itsestäni. Olen alkanut luoda tulevaisuutta merkitysten avulla.

Olen ymmärtänyt, että on kokemuksia, joita en ole voinut välttää, mutta olen oppinut niistä eniten. Ilman näitä kokemuksia en olisi tiennyt, mikä minulle on oikeasti tärkeää tai mitä minun tulee vielä oppia tai opiskella.

Olen näin kirkastanut itselleni, minkä asioiden parissa haluan työskennellä ja keiden ihmisten kanssa haluan toimia. Kokemusten ja miksi-syiden kartoittaminen ovat olleet merkittäviä virstapylväitä ja oppimisen paikkoja, kuinka navigoin tulevaisuudessa itseeni ja tekemiseeni luottaen.

Kokeminen ja tekeminen ovat voimakkaita välineitä omien tunteiden, ajatusten, arvojen, unelmien ja asenteen ymmärtämiseen ja toteuttamiseen.

Jokainen teko on valinta ja tilaisuus vaikuttaa yhteiseen tekemiseen, vuorovaikutukseen tai ilmapiiriin, olemisen tilaan. Tästä näkökulmasta olen pohtinut seuraavia asioita:

  • Miten ja millä sanoilla ilmaisen itseäni?
  • Miten aito innostus näkyy lopputuloksessa?
  • Minkälaisen yhteyden luon toisiin ihmisiin?
  • Miten motivoin itseäni tai toisia?
  • Mistä asioista inspiroidun ja mitä asioita haluan edistää?

Kun löytää syvemmän merkityksen tekemiseen ja olemiseen, löytää myös syvemmän merkityksen elämään. Siihen, mikä on itselle oikeasti tärkeää.

Onnistumisia ja iloa arkeen

Olemme erilaisissa oppimisvaiheissa työssä ja elämässämme. Käytä kykyjäsi ja lahjojasi hyvään. Välillä tarvitsemme itsekuria ja kestävyyttä, välillä luovaa ajattelua ja toimintaa, mutta se, mitä tarvitsemme joka tilanteessa on arviointi- ja päätöksentekokykyä sekä joustavuutta.

Kun löydät valmiuden päästää irti vanhasta ja ottaa vastaan uusia kokemuksia, laajennat samalla ajatus-, tunne- ja kokemusmaailmaasi.

Valinnoissa ja päätöstilanteissa hyvä mittari on tunne, mikä siitä seuraa. Positiiviset teot ja eleet vaikuttavat ympäristöösi, viljele niitä. Kasvata hyvää ympärillesi.

Usko itseesi ja luota ajatukseen, että lopulta kaikki menee hyvin.

Teila Tanner-Heikkilä on mentori, työyhteisövalmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Työssään Tanner-Heikkilä edistää tietoisen toimijan taitoja toimia voimavarakeskeisesti, aktiivisesti ja valintoja tekevänä yksilönä.

Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Tanner-Heikkilä on myös yksi Work goes happyn Paremman työelämän voimavarat -kirjan (julkaistu 2023) kirjoittajista. Kirjassa julkaistiin hänen artikkelinsa Tietoinen toimija: älykäs itsensä johtaja.

Lisätietoja Teila Tanner-Heikkilästä löydät osoitteesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Vapaudu tiedostamattomista ansoistasi, Mielen laskuvarjo auki, Neljä keinoa itsensä kannustamiseen, Sitä samaa – vai jotain uutta?, Ilo ja nauru – voittamaton yhdistelmä, Valintoja onnellisuuteen, Miten kannustat itseäsi?, Kasvata sisäistä voimaasi ja Miten päästä irti negatiivisista tunteista?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)