KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 10.1.2024 | KOLLEGA.FI
Työelämän ilmiöitä ja ratkaisuja

Nykyajan työelämässä ei ole mitään löysää, sillä kaikki on kiristetty tappiinsa. Päiviä venytetään, itseohjautuvuuden nimeen vannotaan ja moni sinnitteleekin jo jaksamisensa rajoilla tai uupuu. Tällainen on pandemian jälkeinen maailma, josta filosofi, professori Juha T. Hakala kirjoittaa uusimmassa kirjassaan Suoritusyhteiskunta, mutta antaa myös ratkaisumalleja paremman työelämän rakentamiseen.

Kirjassa käsitellään parin kolmen viime vuoden aikana esille nousseita ilmiöitä ja keskustelunaiheita, jotka liittyvät lähinnä työelämään. Ajanjakso rajautuu koronapandemian jälkeiseen aikaan ja sen aiheuttamiin muutoksiin. Näiden vuosien aikana onkin ehtinyt tapahtua paljon.

Kirjan alussa käsitellään työelämän huonontumista ja muun muassa ilmiötä, joka nousi esille etenkin Yhdysvalloissa pandemia-aikana, eli työpaikasta irtisanoutumista. Niin etätyö kuin huono johtaminen sekä epämääräiset vastuut pandemian aikana saivat ihmiset miettimään tarkemmin työnsä sisältöä ja myös irtisanoutumaan. Ja kertoopa tietokirjailija itsekin ottaneen lopputilin vuonna 2020 yli kolmen vuosikymmenen mittaisesta työsuhteestaan.

Toisessa osiossa käsitellään uupumusta merkityksellisyyden ja mielekkään työn näkökulmasta sekä bore outia ja hiljaista lopettamista. Hakala pohtii, viekö uupumus elämästämme merkityksen vai käykö toisinpäin, että merkityksen tunteen katoamisen myötä alammekin uupua. Useimmat meistä haluavat uskoa, että edistämme toimillamme jotain konkreettista jollain tavalla. Jos meiltä kielletään tämä usko tai meille osoitetaan todisteiden kanssa, ettei asia ole niin, uskomusjärjestelmämme ja koko elämämme mielekkyys järkkyy pahan kerran, Hakala sanoo kirjassaan.

Kirjan kolmannessa pääluvussa pohditaan muun muassa suorittamista, ylikehittynyttä velvollisuudentuntoa sekä tehokkuuden illuusioita. 2010-luvulla kaikkialta otettiin löysät pois ja tehokkuutta lisättiin ruuvia vääntämällä. Byrokratian ammattilaiset laitettiin organisaatioista turhina pois ja kaikkien piti opetella tekemään kaikkea – ja näin syntyi tehokkuuden illuusio. Nyt 2020-luvun alussa ollaan vihdoin tilanteessa, jossa kukaan ei enää vakavissaan puolusta kaikki tekevät kaikkea -ajattelutapaa. Kuten Hakanen huomauttaa kirjassaan, tehottomuudesta, työntekijöiden väsymyksestä ja työn kuormittavuudesta puhuttaessa, on tärkeää huomata, että meiltä on jo pitkään puuttunut työprosesseissa avustava henkilökunta, joka on meille äärimmäisen tärkeä.

Kirjan päättää osio, jossa Hakala käsittelee itsensä johtamista ja esittelee omia keinojaan hallita työarkea. Omista vahvuuksista kertoessaan hän nostaa esiin kirjoittamisen ja yllättäen vetkuttelun. Lykkäämistähän pidetään nykypäivänä kauhistuksena, mutta Hakala on tehnyt siitä voimavaran. Jos hän sai vaikkapa jonkin ylimääräisen luentotilaisuuden hoitaakseen – omien töiden lisäksi – hänen selviytymisstrategiansa oli saada luento pakettiin päivää ennen tilaisuutta. Vaikka lopputulos ei ollut maailman paras, se oli riittävä eikä täydellistä voi tuottaa jatkuvasti.

Suoritusyhteiskunta-kirja kertoo mielenkiintoisesti työelämän viime vuosista ja ilmiöistä. On virkistävää lukea pohdiskelevaa tekstiä, jossa asioita tarkastellaan monelta kantilta ja myös hiljaista huumoria käyttäen. Kirja myös innostaa löytämään omia vahvuuksia ja ratkaisuja työelämässä jaksamiseen.

Kirja sopii kaikille työelämässä toimiville ja työelämästä kiinnostuneille.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Suoritusyhteiskunta
Juha T. Hakala
Teos
2023
228 sivua
31,90 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)