UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JARI-PEKKA ESKELINEN | 31.1.2024 | KOLLEGA.FI
On vahvuutta ottaa apua vastaan

Olet isojen asioiden edessä. Mielen valtaa epävarmuus, ajatukset kiertävät kehää ja et oikein tiedä, mistä lähteä liikkeelle. Nykyinen työsi ei ehkä enää innosta tai työelämätauon jälkeen on edessä paluu takaisin sorvin ääreen. Nykyinen työsi voi olla jopa ihan okei, mutta sisälläsi kytee halu tehdä jotain merkityksellistä, omannäköistä ja tärkeämpää.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä luomaan omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Mistä löydät rohkeuden tehdä työelämässäsi jotain uutta ja innostavaa? Yksinkö tässä pitää tämä asia ratkaista? Pelkän aavistuksenko varassa pitäisi uskaltaa kaikki?

Luovu yksinpuurtamisesta, sillä ympärilläsi on iso joukko auttajia. Liian moni meistä elää harhaluulossa, että pitäisi selvitä yksin. Että kaikilla muillakin on omat haasteensa, eivätkä he ehdi minua auttamaan. Ja onhan se nyt vähän noloa tarvita apua, kun on itse aina ollut se muiden auttaja! Mutta… ne muutkin ajattelevat samoin ja haluavat auttaa juuri sinua.

Älä siis jää yksin!

Uskallat olla rohkea, kun takanasi on vahvat tukijoukot

Uramuutoksen ensimmäinen askel on varmistaa omat tukijoukot. On omaksi eduksi luoda ympärilleen oma sparrausryhmä ja värvätä oman uramuutoksen kannustajat. Ne, jotka tukevat, jos oma usko loppuu.

Meillä ihmisillä on kuitenkin niin vahvasti yksinpärjäämisen uskomus sisällämme, että avun pyytäminen ja vastaanottaminen saattavat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Ehkä sinäkin koet jääväsi velkaa auttajalle tai olevasi hävettävän heikko. Tai ehkä olet koko elämäsi ollut itse auttajan roolissa.

Vertaistuki täyttää ihmisen perustarpeita

Vertaistuki toimii kaikissa ihmisyyteen ja elämään liittyvissä aiheissa. Ihmisillä on sisäsyntyinen halu auttaa muita ihmisiä ja kuulua joukkoon.

Kun ollaan samassa elämäntilanteessa, on se sitten alanvaihto, työnhaku, palaaminen työelämään, irtisanominen tai mikä vain aihe, muiden ymmärrys ja tuki auttaa etenemään kohti unelmia.

Ihmisellä on tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi ja tuntea kuuluvansa (viite)ryhmään. Kannustavassa ja luottamuksellisessa pienryhmässä se toteutuu luonnollisesti ja parhaimmillaan.

Sparrausryhmässä saat apua ja saa olla avuksi. Voit harjoitella läsnäolon taitoa, kuuntelutaitoa, omasta tilanteestaan puhumista, ongelmanratkaisua, luovaa ideointia, käytännön suunnitelmien tekoa ja muiden tsemppaamista.

Samalla saat itse arvokkaita ideoita, apua ja kontakteja muilta oman unelmatyön löytämiseen. Monen eri alan osaajat, älykkäät viisaat ammattilaiset ovat yhdessä aivan huikeita!

Kolme vinkkiä, miten opit ottamaan apua vastaan muilta

1. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea yksin

Vaikka olisit tottunut aina tukemaan muita, nyt on aikasi pyytää apua itsellesi.

Mieti, ketä muita samassa tilanteessa olevia tunnet omassa elämässäsi. Ketkä tutuistasi ovat myös pohtimassa uutta uraa, työpaikan vaihtoa tai alanvaihtoa? Kysy heiltä, tavataanko tämän teeman ympärillä ja katsotaan, mihin se johtaa.

Ohjeet oman sparrausryhmän perustamiseen

  • Sovi ensimmäisen tapaamisen aika ja paikka.
  • Tapaamisen alussa jokainen voi kertoa lyhyesti omat fiilikset ja kysymykset, jotka pyörivät omassa mielessä isoimpina juuri nyt.
  • Kierroksen jälkeen katsotaan paljonko on aikaa per henkilö ja päätetään, kuka toimii kellokallena.
  • Yksitellen vuorollaan käydään läpi kunkin henkilön kysymyksiä ja tilannetta tuoden esiin uusia näkökulmia, vinkkejä, ratkaisuja ja tukea.
  • Lopuksi kukin sanoo lyhyesti, mitä oivalluksia itselle tuli tästä kerrasta ja minkä välitehtävän itselleen asetti ensi kertaa ajatellen.
  • Ryhmälle kannattaa perustaa oma kommunikointikanava – esimerkiksi suljettu Facebook-ryhmä.

2. Ota reilusti vastaan saamasi apu ja tuki

Olet ansainnut kaiken tuen tässä maailmassa. Vaikka olisit kokenut itsesi riittämättömäksi tai arvottomaksi aiemmin, voit puhtain mielin antautua ottamaan vastaan apua ihmisiltä, jotka haluavat auttaa. Todellista vahvuutta ei ole tehdä kaikki yksin, vaan tuntea tilanteensa ja täyttää omat tarpeensa.

Mitä rohkeammin ja aidommin uskallat olla oma itsesi tunteinesi ja huolinesi, sitä suurempi auttamisen halu toisessa yleensä syntyy ja sitä enemmän saat konkreettista apua tilanteeseesi.

3. Auta muita samassa tilanteessa olevia

Muillakin on samoja haasteita – ja hekin yrittävät pärjätä uramuutoksensa keskellä yksin. Ole sinä se, joka kysyy: ”Hei, sinullahan on mielenkiintoinen uusi tilanne meneillään. Miten voisin auttaa sinua? Olen itsekin samassa tilanteessa ja meillä voisi olla paljon juteltavaa.”

Auttamisessa on win-win-tilanne: auttaja kokee merkityksellisyyttä ja toinen saa tarvitsemaansa apua.

Lisää ura-aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajusen intohimo on auttaa jokaista luomaan omannäköistä ja onnellista työelämää itselleen ja yrityksiä voimaan hyvin. Pajunen perusti 2010 Montevista Oy:n ja nykyään hän vetää yritysvalmennusten lisäksi uramuutosryhmiä verkossa. Pajunen vetää suosittua kolmen kuukauden mittaista 7 askelta unelmatyöhön -ryhmävalmennusta. Seuraava ryhmä alkaa 4.3.2024. Lue lisää ja ilmoittaudu ilmaiseen webinaariin 1.2. klo 19 tästä!

Tilaamalla Riikan uutiskirjeen saat inspiroivaa postia omannäköisen työelämän tueksi ja lahjaksi 5 askelta omannäköiseen työelämään -videon.

Lue myös Pajusen aiemmin julkaistut kolumnit Miten vahvistat omaa voimaasi työelämässä, Seitsemän askelta palkkatöistä yrittäjäksi, Visio luo tulevaisuuttasi, Uskomukset unelmatyön esteenä, Seitsemän askelta unelmatyöhön, Erotu eduksesi työnhaussa – entisen rekrytoijan tärpit, Uskallatko loistaa – sanalaskuperimästä huolimatta, Onko työsi raatamista vai unelman toteuttamista?, Puhutaan palkasta, Opi täydellisen hissipuheen kaava ja Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta löydät seuraavista kanavista:
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)