ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MARJA KOIVISTO KUVA NINA DODD | 10.1.2024 | KOLLEGA.FI
Mielekkään työelämän resepti alkavalle vuodelle

Keskustelin äskettäin ystäväni kanssa, ja jutustelumme johti loppuvuoden kiireiden summaukseen ja tämän vuoden tavoitteiden pohdintaan. Juttelimme millaisia ominaisuuksia tämän vuoden työssä ja elämässä pitäisi olla, jotta se tuntuisi mielekkäältä. Itselleni oli selvää, että halusin saattaa meneillään olevat projektit maaliin helposti, hyvässä porukassa ja innostavassa hengessä. Ystäväni taas kaipasi työhön kepeyttä ja iloa. Kumpikin halusi tämän vuoden taipaleelle ripauksen hyvää flow’ta.

Marja Koivisto on yrittäjä, valmentaja ja tietokirjailija, joka nauttii siitä, että saa auttaa ihmisiä löytämään vahvuutensa.

Keskustelu viipyili hetken myös vapaa-ajan toiveissa. Mielessä häilyivät lapsuudesta nousevat joutilaisuuden ja hyödyttömänä olemisen hetket: kun ei tarvitse olla tarpeellinen ja hyödyllinen kenellekään, voi vain olla. Huomasimme jutustellessamme rakentavamme kumpaisellekin sopivaa reseptiä alkaneelle vuodelle.

Nyt onkin hyvä aika luoda suuntaviivoja tulevalle. Kannattaa selkeyttää, mitä oikeasti haluaa. Voit aloittaa kysymällä itseltäsi mitä haluat työssäsi ja elämässäsi tänä vuonna kokea? Millaisten ihmisten kanssa haluat olla tekemisissä? Se, mihin huomio kiinnittyy, alkaa vaivihkaa ohjata askeleita ja valintoja.

Meillä kaikilla on oma paras onnistumisen reseptimme eri tilanteisiin. Tässä ohessa perusresepti työhön ja elämään. Sen avulla pääset alkuun ja voit tarvittaessa muokata siitä juuri sinulle sopivan työn ja elämän reseptin alkavalle vuodelle!

Ainekset:

  1. Vedä rajat työn ja vapaan välille
  2. Huolehdi hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi
  3. Taltuta liiallinen stressi
  4. Stimuloi sydäntä ja mieltä: opi ja kehity
  5. Satsaa vuorovaikutukseen, satsaa ihmissuhteisiin
  6. Muista mitä tarvitset, jotta elämä tuntuu omaltasi
  7. Lisää joukkoon ripaus iloa ja keveyttä

Valmistus:

Valmistukseen kuluva aika noin 365 vuorokautta, nauttimiseen kuluva aika noin 365 vuorokautta

Vaihe 1: Vedä rajat työn ja vapaan välille

Aloita asettamalla selkeät rajat työn ja henkilökohtaisen elämän välille. Luo rutiinit, jotka erottavat työn ja vapaa toisistaan. Joillekin toimii kellonaikojen rajaus: tietyn ajan jälkeen kannettavan kansi painuu kiinni ja puhelin pannaan piiloon. Selkeä rutiini auttaa rentoutumaan ja latautumaan vapaa-ajalla.

Vaihe 2: Huolehdi hyvinvoinnistasi ja terveydestäsi

Terveytesi on tärkeintä ja sen perustalle rakentuu kaikki muu. Terveys rakentuu perustekijöistä: riittävä uni, terveellinen ravinto ja sopiva säännöllinen liikunta. Pienetkin muutokset, vaikka vain lyhyet kävelytauot tai säännöllinen ruokailu, vaikuttavat jaksamiseen ja vireystasoon huomattavasti.

Vaihe 3: Taltuta liiallinen stressi

Pieni stressi on hyvästä, jatkuva ja liiallinen stressi taas kuluttaa ja johtaa uupumiseen. Löydä omat hyvät tapasi: hengitysharjoitukset, kävely luonnossa tai vaikkapa mindfulness-harjoitukset auttavat keskittymään ja rauhoittumaan sekä pysymään läsnä olosuhteista riippumatta.

Vaihe 4: Stimuloi sydäntä ja mieltä: opi ja kehity

Vierivä kivi ei sammaloidu – anna mielellesi ravintoa ja vaali taitojasi. Mistä sinä innostut ja missä olet hyvä? Tee enemmän sellaisia asioita, opi, kehity ja nauti. Kun innostut ja onnistut, positiiviset vaikutukset ulottuvat laajalle itsesi ulkopuolelle. Se kasvaa, mihin huomio kiinnittyy.

Vaihe 5: Satsaa vuorovaikutukseen, satsaa ihmissuhteisiin

Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tukevat ja inspiroivat sinua. Hyvät suhteet kollegoihin ja esimiehiin lisäävät työtyytyväisyyttä. Vapaa-ajalla energisoivat suhteet kohottavat uusiin ulottuvuuksiin. Avoimuus, lempeys ja rehellisyys luovat perustan hyville suhteille.

Vaihe 6: Muista mitä tarvitset, jotta elämäsi tuntuu omalta

On tärkeää muistaa, kuka olet, mistä nautit, missä olet hyvä ja mikä on sinulle tärkeää. Kun toteutat niitä asioita, elämä tuntuu omalta, täydeltä ja hyvältä. Kun muistat nämä asiat, teet itsellesi sopivia valintoja helposti.

Vaihe 7: Lisää joukkoon ripaus iloa ja keveyttä

Ongelmat ja vastoinkäymiset kuuluvat osana ihmisyyteen, mutta niin kuuluvat ilo ja kepeyskin. Joskus ne vain aherruksen lomassa unohtuvat. Silti ne ovat oleellinen osa täyteläistä elämää ja ihmisyyttä. Jos ne puuttuvat, on sävy mollivoittoinen. Selvitä ja muista, mikä tuo sinulle iloa juuri tänään, ei vain pyhinä tai lomilla. Vaali arkisia ilon ja keveyden aineksia. Ne tuovat raikkautta, rikkautta ja hyvää fiilistä.

Kun kaikki ainekset ovat koossa, sekoita ne lempeydellä ja rakkaudella. Lempeys itseä ja toisia kohtaan auttaa eteenpäin tilanteessa kuin tilanteessa. Kaikkeen ei voi itse vaikuttaa, mutta suhtautumiseensa voi. Asenne ratkaisee aina.

Muokkaa tästä reseptistä omasi, lisää siihen omat tärkeät mausteesi – ja nauti.  Sopiva tasapaino ja merkityksellisyys johtavat parempiin valintoihin sekä hyvään oloon. Pienetkin valinnat tuovat isosti iloa ja kirkastavat maisemaa.

Nauti matkasta ja juhlista pieniä voittoja. Onnellisuus on matka, ei määränpää. Mahdollisuudet ovat lahjoja, joita elämä tarjoaa.

Marja Koivisto on itsensäjohtamisen coach, valmentaja ja kouluttaja, jonka erikoisalueita ovat muun muassa vuorovaikutustaidot, tunnetyöskentely sekä hiljaisen tiedon ja piilossa olevan eksellenssin esiin nostaminen. Koivisto työskentelee Terveystuotetukut ry:n toimitusjohtajana ja on peruskoulutukseltaan KTK ja EMBA.

Koivisto on kehittänyt Onnistumisen reseptit -menetelmän, joka auttaa ihmisiä löytämään hyvän elämän menestystekijät ja näkemään itsensä uudesta perspektiivistä. Koivisto on kirjoittanut kuusi kirjaa, jotka kaikki käsittelevät henkilökohtaisen kasvun teemoja eri perspektiiveistä. Koiviston uusin tietokirja Onnistumisen reseptit julkaistiin elokuussa 2022. Lue Kirjablogista kirjan arvio: Löytöretki omien erityistaitojen ääreen.

Lue myös Marja Koiviston edelliset kolumnit 10 vinkkiä vuoden kiireisimpään aikaan, Miten tukea aivojen hyvinvointia?, Mitä haluat työhön ja elämään jouluun mennessä? ja Kolme tärkeää kysymystä sekä hänestä kirjoitettu henkilökuva Jatkuvan kehityksen polulla.

Lisätietoja Marja Koivistosta löydät seuraavista kanavista:
www.marjakoivisto.com
https://www.instagram.com/marjakoivisto/
https://www.facebook.com/marja.koivisto.3
https://www.facebook.com/marjakoivistoexecutivecoach
https://www.linkedin.com/in/marjakoivisto/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)