PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 10.1.2024 | KOLLEGA.FI
Iloa alkavaan vuoteen

Vuosi on jo päässyt hyvään vauhtiin ja valtaosa meistä on solahtanut työmoodiin, kuten itsekin olen. Näin vuoden alussa monella on tapana summata edellistä vuotta ja suunnitella tulevaa. Itse en enää tee tarkkoja vuosisuunnitelmia, vaan ennemminkin hahmottelen isompia suuntaviivoja ja elän tilanteen mukaan. Näin annan tilaa sattumille ja muutoksille, jotka joskus johtavat paljon parempaan tulokseen kuin olisin voinut kuvitella.

Se, mitä haluan kuitenkin pohtia näin vuoden alussa, on oma asenteeni – niin työhän kuin elämään. Olen usein törmännyt mediassa ja somessa esitettyyn kysymykseen siitä, mitä tuot huoneeseen, kun astut siihen? Tuotko hyvää energiaa vai tummia ukkospilviä? Itse haluan olla se, joka tuo tullessaan myönteistä energiaa. Voimme tuoda valoa jokaiseen tilanteeseen, jos niin valitsemme. Eikä se ole mikään pikku juttu, sillä jos jokainen tekisi niin, näyttäisi maailma aika toisennäköiseltä. Ja toinen tärkeä asia, mihin voimme vaikuttaa, on oma hyvinvointimme – sillä kukaan muu ei sitä tee. Mitä jos tänä vuonna antaisimme itsellemme luvan nauttia elämästä. Kuten Marja Koivisto sanoo tämän numeron kolumnissaan: ”On tärkeää muistaa, kuka olet, mistä nautit, missä olet hyvä ja mikä on sinulle tärkeää. Kun toteutat näitä asioita, elämä tuntuu omalta, täydeltä ja hyvältä.” Ei siis anneta työn viedä kaikkea energiaa, vaan muistetaan myös nauttia elämästä – ihan koko vuoden verran! Tästä numerosta löydät juttuja, jotka antavat vinkkejä ja innostusta omannäköiseen elämään. Ole hyvä!

Ajankohtaisartikkelissa käsittelemme työelämän suorittamista. Ruuvia alettiin kiristää jo 2010-luvulla, jolloin mittavat tehostamistoimet aloitettiin niin yksityisellä puolella kuin julkisella sektorilla. Kun sitten pandemia rämähti 2020 päälle, ei ollut yhtään löysää, vaan kaikki tuli niskaan, professori Juha T. Hakala kertoo lehtemme haastattelussa. Tämä on johtanut väsymiseen ja uupumiseen kuin myös boreoutiin. Toivoton ei kuitenkaan pidä olla, sillä Hakala antaa jutussa myös vinkkejä omien vahvuuksien löytämiseen ja jaksamiseen. Työelämässä ei nimittäin voi luottaa, että se helpottaisi, vaan meidän on itse rakennettava oma henkilökohtainen selviytymisstrategia hyvinvointimme säilyttämiseksi.

Henkilökuvassa tutustumme Tuija Rouheeseen, joka on intohimoinen vaatekauppias. Rouhe ehti työskennellä yli kaksikymmentä vuotta eri vaatetusalan yrityksissä, kunnes hänestä tuli kolme vuotta sitten yrittäjä ja vaatepuodin omistaja. Monipuolisen ammattitaidon omaava Rouhe rakastaa ihmisten kohtaamista ja nauttii asiakkaiden palvelemisesta. Vaatekaupan pitämisen lisäksi Rouhe harrastaa liikuntaa ja tykkää etenkin maastopyöräilystä miehensä kanssa. Vapaa-aikanaan hän myös mielellään hoitaa pieniä lapsenlapsiaan, jotka tuovat hänelle paljon iloa.

Coaching-blogissa Laura Sundell antaa vinkkejä itsensä johtamiseen. Itsensä johtaminen on oman toiminnan ohjaamista ja kehittämistä siten, että voi hyvin ja saavuttaa tavoittelemiaan asioita. Itsensä johtaminen vaatii kuitenkin itsetuntemusta ja omien ajattelu- ja toimintamallien tunnistamista, Sundell muistuttaa kolumnissaan.

Tasapainon avaimet -blogissa Carita Nyberg käsittelee perehdytystä, joka hoidetaan luvattoman huonosti monessa yrityksessä ja aiheuttaa paljon pettymyksiä. Olisi ehdottoman tärkeää, että perehdytykseen luotaisiin selkeä prosessi, joka antaisi työntekijälle onnistuneen startin ja parantaisi yrityksen työnantajamielikuvaa, Nyberg sanoo kolumnissaan.

Elämä järjestykseen -blogissa Marja Koivisto antaa onnistumisen reseptejä alkaneen työvuoden tueksi. Juuri nyt on hyvä aika selkiyttää, mitä haluaa ja luoda suuntaviivoja tulevalle. Ja se, mihin huomio kiinnittyy, alkaa vaivihkaa ohjata askeleita ja valintoja. Kannattaa muistaa, että mahdollisuudet ovat lahjoja, joita elämä tarjoaa, Koivisto toteaa kirjoituksessaan.

Work goes happy -blogissa Jyri Kansikas käsittelee aivovuotoa ja paluumuuttajien kohtaloa. Vaikka paluumuuttajia haikaillaan Suomeen, ei heille todellisuudessa ole kysyntää, sillä täkäläinen työmarkkina kokee näiden osaajien uhkaavan omaa työtonttiaan, Kansikas kirjoittaa kolumnissaan.

Hyvinvointi-blogissa Erja Järvelä pohtii suorittamisesta irtipäästämistä. Äärimmilleen vietynä suorittamisen pakko pitää elimistön jatkuvassa stressitilassa, jolloin ilo katoaa elämästä. Mitäpä, jos meidän elämämme onkin tarkoitettu nautittavaksi, Järvelä innostaa kolumnissaan.

Kirjablogissa arvioimme ajankohtaisartikkelin teemaan liittyvän Juha T. Hakalan Suoritusyhteiskunta-kirjan.

Viime sunnuntaina päättyi kyselymme, jossa tiedustelimme, onko sinulla tapana tehdä vuoden vaihtuessa suunnitelmia tulevalle vuodelle ja jos, niin miksi. Saimme 129 vastausta. Enemmistö, eli 60 prosenttia vastaajista ei tehnyt uuden vuoden suunnitelmia. Yleisin perustelu tälle oli se, että suunnitelmat harvemmin pitävät ja turhan tiukat tavoitteet stressaavat. Vastaajista 40 prosenttia sen sijaan teki suunnitelmia ja yleisimpiä syitä siihen olivat itsensä kehittäminen ja oman hyvinvoinnin lisääminen. Arvonnan palkinnon, Viisas Elämän kustantamat, Peppiina Merosen kirjoittamat Pienet rohkaisukortit, voitti Maiju Majamaa Espoosta. Onnittelut Maijullle ja kiitokset kaikille osallistujille!

Seuraavat jutut julkaisemme kolmen viikon kuluttua keskiviikkona 31. tammikuuta.

Iloista työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)