TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 10.1.2024 | KOLLEGA.FI
Hyvä perehdytys kantaa kauas

Olen kuullut lukuisia tarinoita niin hyvästä kuin myös surkeasta perehdyttämisestä – ja kokenut itsekin molempia. Olisi tärkeää, että tähän teemaan kiinnitettäisiin yrityksissä enemmän huomiota. Monesti rekrytointiin panostetaan huomattava määrä aikaa ja rahaa, mutta itse perehdytys hoidetaan huonosti tai sitä ei edes tehdä.

Ensimmäinen työpäivä on todella tärkeä

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Tässä esimerkkitarina, joka valitettavasti on totta. Uusi kesätyöntekijä tuli maatalousyrittäjän palvelukseen toimistotöihin. Hän oli innokas ja valmiina oppimaan yrityksestä, ihmisistä ja alasta. Ensimmäisenä aamuna pomo näytti työntekijälle työpisteen ja sanoi, että tämän pitää hakea tietokoneelta työntekijöiden tiedot ja tehdä työvuorolistat, ja häipyi samantien pellolle. Hetken päästä työntekijä joutui soittamaan perään ja kysymään, että mikä kolmesta pöydällä olevasta tietokoneesta oli se oikea, ja sai empivältä pomolta epämääräisen vastauksen, ettei hän ehdi nyt selvitellä asiaa. Työntekijä avasi läppärin, mutta tarvitsi siihen salasanan ja soitti uudellen. Puhelimessa pomo huusi ja kiroili, että ”kai nyt osaat katsoa seinältä”. Seinällä vaan oli kymmeniä post-it lappuja, joista useassa erilaisia salasanoja. Usean tunnin uurastuksen jälkeen työntekijän piti päästä vessaan, mutta ei edes tiennyt missä se oli. Tavoitettuaan pomon tämä kertoi sen olevan isoimmassa piharakennuksessa, ja antoi vielä ohjeeksi siivota vessanpöntön samalla. Paikka oli törkeän näköinen ja pahanhajuinen. Muutamassa tunnissa innostus oli jo vaihtunut järkytykseksi ja työntekijä mietti, miten kauan jaksaisi jatkaa. Tarinan henkilö sinnitteli muutaman kuukauden.

Toinen tarina. Henkilö oli monen vaiheen jälkeen valittu asiantuntijarooliin. Pomo näytti hänelle työhuoneen ja kertoi, että tehtävässä ollut henkilö jäi pari kuukautta sitten pois tehtävästä. Esihenkilö antoi työntekijälle pari mappia ja käski selvittämään, mitkä asiat ovat jääneen kesken. Ja lisäsi vielä, että läppäri ja salasanat tiedostoihin pitää hakea henkilö A:lta. Sen jälkeen pomo lähti kiireellä palaveriin ja jätti työntekijän yksin. Jälkimmäisestä tarinasta minulla on omakohtaisia kokemuksia.

Mitä tapahtui? Vaiherikas rekrytointi muuttui todella nopeasti hämmennykseksi ja pettymykseksi. Ensimmäisen päivän kokemusta ei voi korvata myöhemmin.

Miten luodaan hyvä vaikutelma yrityksestä?

On ehdottoman tärkeää, että perehdytykseen luodaan selkeä prosessi, jossa kuvataan, mitä tehdään missäkin vaiheessa. Pomo on pääroolissa ja hän esittelee henkilön muille työyhteisön jäsenille eikä säntäile palavereihin. Pomon pitää myös varata etukäteen palaverit avainhenkilöiden kanssa. Jo rekrytointivaiheessa on selvää, mitä uudelta henkilöltä odotetaan ja mitkä ovat hänen tehtävänsä ja niihin liittyvät resurssit. Myös perehdytykseen tulee panostaa ja siinä osallistetaan ne henkilöt, jotka ovat tärkeässä roolissa valitun henkilön kanssa.

On hyvä muistaa, että valitulla henkilöllä saattaa olla tuhansia kontakteja LinkedIn -verkostossaan. Kun perehdytys onnistuu, uusi työntekijä todennäköisesti julkaisee Linkkarissa, kuinka hienosti hänet on otettu vastaan. Samalla työntekijä hehkuttaa yritystä, mainitsee muutaman avainhenkilön ja kertoo positiivisia havaintoja yrityksen perehdytyskulttuurista. Tämä viesti luo työnantajamielikuvaa paremmin – ja myös edullisemmin – kuin mikään mainos tai rekrytointi-ilmoitus. Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas.

Hyvän perehdytyksen hyötyjä

  • Hyvä perehdytys takaa uudelle työntekijälle onnistuneen startin uusiin työtehtäviin.
  • Työntekijä pääsee myös nopeammin ja tehokkaammin sisään työhön.
  • Hyvin perehdytetty työntekijä on motivoituneempi ja hänellä on pienempi todennäköisyys siirtyä toisiin tehtäviin.
  • Perehdytys johtaa myös parempaan työnantajamielikuvaan.
  • Perehdytys luo sillan rekrytointivaiheen odotusten ja työn tekemisen välille.
  • Hyvä kiiri eteenpäin, huonot kokemukset vielä laajemmalle. Itsetuntemus on tarpeellista, jos haluamme näyttää parhaita puoliamme, emmekä paeta vastuutamme.

“Jos me näkisimme, mitä olemme, niin me emme enää olisikaan, mitä me olemme!”
Maria Jotuni.

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -menetelmän, jonka avulla voi parantaa itsensä johtamisen ja yhteistyötaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esihenkilöitä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Enkö riitä itselleni, Hyvä pomo, paha pomo, Läheisen menettäneen kohtaaminen, Kasvun päämäärä arjessa, Motivaatiotekijät rekrytoinnin tukena, Matkalla kohti iloa, Uuden ajan johtajaksi, Palautumisen tasapainoilua, Kenen seura vie voimasi?, Miten menestyä paineiden alla ja Arvomaailmojen ristiriita sekä Nybergistä tehty henkilökuva Vahvalla arvopohjalla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)