HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI TIINA LATIKKA KUVA JARMO RANTANEN | 31.1.2024 | KOLLEGA.FI
Elämän­tehtävänä valo

Muistan, miten kauan sitten nuorena pohdin, mikä minusta voisi tulla isona. Silloin äitini sanoi, että opiskele sairaanhoitajaksi. Kysyessäni miksi, mutta hän vastasi minulle: ”Kun tulet huoneeseen, sinne tulee valo”. Muistin äitini sanat vasta joitakin vuosia sitten, kun aloin kirjoittaa blogeja ja pysähdyin pohtimaan asioita kirjallisessa muodossa.

Tiina Latikka on valmentaja ja mindcoach, jonka intohimona on auttaa ihmisiä saavuttamaan unelmansa.

Olen aiemmin tunnistanut ilon syntymälahjakseni, mutta viime vuosina sen rinnalle on noussut sisäinen valo. Se on toinen syntymälahjani. Jotta valoni voi loistaa kirkkaana, minun on varjeltava sitä, sillä jos annan ympäristön vaikuttaa itseeni liikaa, se voi himmentyä. Minun on myös oltava tarkkana, miten ja milloin käytän sitä. Jos vertaan sitä auton valoihin, hämärässä tai pimeässä, kaukaa ne antavat valon laajalle horisonttiin, mutta liian lähellä niiden valo sokaisee vastaantulijan. Tässä on paradoksi. Tarvitsemme valoa, mutta mitä pimeämpää on ja mitä lähempänä olemme, sitä himmeämmäksi valomme on syytä säätää, etteivät muut sokaistu. Valo kasvaa samankaltaisten kanssa – se voimistuu yhdessä roihuksi, mutta sehän ei ole kaiken tarkoitus.

Valon tehtävä on sytyttää valo muihin – luoda uskoa ja toivoa, kannattaa ja kannatella hetken aikaa. Tehtävä ei todellakaan ole sokaista, vaan sytyttää lisää valoja. Suurin merkitys syntyy siitä, että saat toisen ihmisen tuntemaan itsensä arvokkaaksi ja arvostetuksi, juuri sellaisena kuin hän on. Jokainen päättää itse oman suunnan, mutta ilman arvokkuuden kokemusta siivet eivät kehity ja kanna.

Valo luo toivoa ja uskoa tulevaan

Olen aina nauttinut pitkistä ja syvällisistä keskusteluista yhteisessä ruokapöydässä, varsinkin silloin, kun saan kokata läheisille ihmisille, tuoda värit ja maut yhteen. Se on periytynyt äidiltäni ja äidinäidiltäni.

Perustin joitakin vuosia sitten Facebookiin ryhmän, johon joka aamu postaan yhden intuitiivisesti valitsemani kuvan tai mietelauseen. Ryhmän ylläpidosta on tullut minulle merkityksellinen ja tärkeä osa aamun aloitusta.

Juuri nyt tarvitsemme toivoa ja uskoa tulevaan – sytyttäkäämme pieniä tuikkuja, suuria roihuja ja kaikkea siltä väliltä. Istuttakaamme uusia puita ja taimia merkiksi uskosta tulevaan! Tuokaamme pienin ystävällisin sanoin valon pisaroita, kuten laulussa sanotaan.

Työssäni toteutan elämäntehtävääni – olen aina toteuttanut tehtävästä riippumatta, mutta vasta viime vuosina ymmärtänyt sen todellisen syvyyden.

Tarvitsemme toisiamme

Anna hymysi muuttaa maailmaa, mutta älä anna maailman muuttaa hymyäsi, kuten joku viisas on sanonut. Valon tuojana tarvitsee muita valon tuojia, sillä yksin ei kukaan pysty pitämään valoa yllä. Siksi olenkin mittaamattoman kiitollinen juuri näistä ihmisistä! Toisinaan en välttämättä edes tunne ihmistä, mutta tunnistan valon pilkkeen katseessa ja ystävällisessä hymyssä kadulla kohdatessa tai kassajonossa. Tai ne monet, pienet rakkaudelliset teot, joita olen saanut kokea. Sellaisia kuin vaikkapa se, että sohvalle nukahdettuani joku on laittanut paksun torkkupeiton päälleni tuomaan lämpöä lepohetkeeni.

Muutamia kysymyksiä pohdittavaksi

  1. Mistä sinun valosi syttyy? Toisista ihmisistä, musiikista, elokuvista, taiteesta, hiljaisuudesta, takkatulesta, kauneudesta? Tunnista omat valosi sytyttäjät.
    Tunnista paikat ja tilanteet, jolloin sisäinen valosi himmenee tai tarvitset aikaa ladata toivoa ja uskoa uudestaan. Uskalla pyytää apua. Uskalla irrottautua vanhasta kaavasta.
  2. Mikä on elämäntehtäväsi ja miten toteutat sitä, joka päivä? Huolehdi, että pääset pienin hetkin toteuttamaan tehtävääsi, oli se mikä tahansa. Koskaan ei voi tietää, mitä hyvää siitä seuraa ja mihin se johtaa.
  3. Käännä katseesi hyvään ja katso mokia suurella ymmärryksellä, sillä ilman niiden tuomaa oppia olisit joku muu. Ole itsellesi lempeä. Näin kasvaa myös lempeytesi muita kohtaan.

Tiina Latikka on ammatticoach ja Mind Coach, joka uskoo ihmisen mahdollisuuksiin ja potentiaaliin ylittää itsensä, kun siihen annetaan mahdollisuus. Latikka on työskennellyt coachina ja työnohjaajana yli 15 vuoden ajan.

Lisätietoja Tiina Latikasta löydät osoitteesta https://sillanrakentajafi.wordpress.com/. Facebook ja Instagram @tiina.latikka.

Lue myös Latikan edelliset kolumnit Uusi alku, Lapsenomainen ilo antaa virtaa, Hyvän voima meissä, Vilpitön ilo ja vihreä paita, Elämän puolella, Sydämen tähtikartta, Ihmisyyden ytimessä, Myötätunto ja rakkaus ovat tehokkaimpia parantajia ja Anna elämälle mahdollisuus.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)