KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 8.11.2023 | KOLLEGA.FI
Vapaudu tiedosta­mattomista ansoistasi

Koen, että maailma ympärilläni on kuin näyttämö, jossa maailmankuvaani ja tietoisuuttani koetellaan joka päivä. Reagointitapani ulkoisiin uhkiin ja muutoksiin vaikuttaa välittömästi sisäiseen tasapainooni ja hyvinvointiini. Uskomukseni, ennakkoluuloni, ajatteluni ja tunteeni vinoumat vaikuttavat taustalla valintoihini ja toimintaani. Automaattiohjaus, vanhan tutun toistaminen, ei enää riitä.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

Tarvitsemme lisää tietoisuutta itsestämme, jotta emme jää ulkoisen maailman negatiivisuuden ja pelon ansaan. Tulee mennä syvemmälle, omaan itseen ja katsoa kokonaisuutta uudesta perspektiivistä.

Taittovikaa, ajattelun ja uskomusten vinoumaa, ei voi korjata ulkoisilla keinoilla, ei uusilla linsseillä eikä silmälaseilla. Tarvitsemme uudenlaista ymmärrystä itsestä, uusia oivalluksia, jotta emme jää tiedostamattomien, näkymättömien ansojen loukkuun.

Tunnista ansasi laatu

Ansassa oleminen on metafora, joka heijastaa tunnetta siitä, että olet jumissa tai rajoitat elämääsi tavalla, joka estää sinua toteuttamasta toiveitasi tai unelmiasi.

Tunneansa

Ansasta on voinut tulla osa arkeasi, tunnet sen rajoitukset. Se on innostuksen puutetta, pelkoa, kireyttä ja painon tunnetta rinnassa eikä vaihtoehtoja tai ulospääsyä tunnu löytyvän. Se ahdistaa.

Saamattomuuden ansa

Ansa voi olla myös tilanne, jossa siirrät aloittamista, vältät ikävän asian tekemistä tai itse tilannetta. Esimerkiksi työpaikalla tai kotona huomaat syventyväsi some-uutisiin, vaikka tiedät, että pitäisi tehdä jotain aivan muuta. Aikataulupaineet ja deadlinet kasautuvat. Tekemättömät työt vievät toimintakykysi. Stressi lisääntyy.

Arvottomuuden ansa

Myös ihmissuhteet tai työ voivat tuntua ansalta. Tunne siitä, että et voi lähteä suhteesta tai edetä työssäsi. Työ ei palkitse tai suhde ei ravitse. Olet loukussa, yrität sopeutua tilanteeseen ja ohitat aidot tunteesi, kun sovitat arkeasi muottiin ja muiden vaatimuksiin. Olet ikään kuin puun ja kuoren välissä, ja tyytymätön nykyiseen.

Negatiiviset mielen ansat

Mielen ansat ovat ajatuksia tai uskomuksia, jotka rajoittavat meitä tai lisäävät itsekriittisyyttämme. Kielteiset ajatukset, ongelmakeskeisyys, itsensä vertaileminen muihin, tuttua? Esimerkiksi ”en ole tarpeeksi hyvä” -uskomus luo epäonnistumisen pelkoa, joka estää yrittämästä uusia asioita. Negatiivisuuden ja valittamisen aiheita riittää. Usko tulevaisuuteen ja itseen kaventuu. Pienikin virhe tai epäonnistuminen ja ansa laukeaa, negatiivisuuden ja epävarmuuden kierre käynnistyy.

Loogisuuden ja ylianalysoinnin ansa

Tässä ansassa päätöksesi perustuvat pelkästään rationaaliseen ajatteluun ja tietoon. Jätät intuition ja sisäisen tietämyksen huomioimatta. Et luota, vaan aliarvioit tai ohitat vaistosi, tunteesi tai kokemusperäisen tiedon.

Jos tunnistat eläväsi ansaviidakossa, on aika uudelleenarvioida tilanne ja asiat. Kun kohtaat ansojasi, tiedosta, että voit muuttaa näkemystäsi ja lähestymistapaasi. Jokainen ansa on tilaisuus oppia, kasvaa ja kehittyä.

Miten vapautua ansasta?

 • Kun myönnät itsellesi, että olet ansassa, olet ottanut ensimmäisen askeleen.
 • Ala sen jälkeen kyseenalaistamaan vanhoja totuuksiasi.
 • Kysy itseltäsi: mitkä uskomukset, ajatukset ja tunteet luovat ansasi perustuksen?
 • Mieti eri tilanteita, miten ansat ilmenevät? Mitä tapahtuu? Mihin reagoit?
 • Kyseenalaista: ovatko ansat todellisia? Ovatko ne totta joka tilanteessa?
 • Mieti, minkälaisia vaihtoehtoisia tapoja löydät eri tilanteisiin.
 • Mitä todella haluat? Mieti konkreettisia asioita. Mitkä asiat tuovat esimerkiksi iloa ja vapautta?
 • Kokeile niiden toimivuutta arjessasi ja korjaa tarvittaessa.

Tiedosta, että olet aina uudessa aloittamisen hetkessä. On hyvä opetella sanomaan ”ei” asioille, jotka eivät enää resonoi. Kun huomaat, että välttelet tai viivyttelet, pysähdy ja tuo tietoisuutesi nykyhetkeen.

Tarkastele kriittisesti uskomuksiasi ja asennettasi

Tässä ajassa tarvitsemme lisää tietoisuutta itsestämme. Todellinen muutos alkaa aina itsestäsi. Se tarkoittaa oman mielen mallien, uskomusten ja asenteen kriittistä tarkastelua ja uudelleenarviointia.

Kun muutat tietoisuuttasi, muutat tapaasi reagoida ympäristöön, maailmaasi. Korjaat taittovikasi. Muista, että rohkeus ei ole pelon puuttumista, vaan kykyä toimia pelosta huolimatta. Jokainen hetki on mahdollisuus tehdä uusi ja parempi valinta.

Tietoisuuden muuttaminen, oman taittovian korjaaminen, auttaa sinua näkemään maailmaa selkeämmin ja kokonaisvaltaisemmin. Se antaa sinulle välineet vaikuttaa omaan elämääsi. Toivota positiivinen maailma tervetulleeksi. Rauha ja onnellisuus ovat jo olemassa tasolla, jonka luomme uskollamme tulevaisuuteen.

Jos mielenhallinta, itsesi johtaminen, aito aikaansaamisen ilo ja merkityksellisyys kiinnostavat, tutustu seuraaviin, uusiin, maksullisiin kursseihin.

Vahvista toimintakykyäsi ja johda arkeasi –verkkokurssilla saat käyttöösi itsen johtamisen metamallin tietoiseen toimijuuteen. Se on tehokas, käytännöllinen ja konkreettinen työkalu, jonka avulla johdat aikaasi ja olemisen laatuasi sekä luot paremman arjen itsellesi. Kurssin vetäjinä Teila Tanner-Heikkilä ja Reijo Mylläri. Lisätiedot: https://tietoinentoimija.fi/vahvista-toimintakykyasi-ja-johda-arkeasi/

Ilolla omaan voimaan -verkkokurssilla Teila Tanner-Heikkilä ja Carita Nyberg opettavat löytämään toimintaasi ja hyvinvointiasi energisoivat tunteet sekä aikaansaamisen ilon ja inspiraation. Lisätiedot: https://tietoinentoimija.fi/ilolla-omaan-voimaan/

Teila Tanner-Heikkilä on mentori, työyhteisövalmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Työssään Tanner-Heikkilä edistää tietoisen toimijan taitoja toimia voimavarakeskeisesti, aktiivisesti ja valintoja tekevänä yksilönä.

Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Tanner-Heikkilä on myös yksi Work goes happyn Paremman työelämän voimavarat -kirjan (julkaistu 2023) kirjoittajista. Kirjassa julkaistiin hänen artikkelinsa Tietoinen toimija: älykäs itsensä johtaja.

Lisätietoja Teila Tanner-Heikkilästä löydät osoitteesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Mielen laskuvarjo auki, Neljä keinoa itsensä kannustamiseen, Sitä samaa – vai jotain uutta?, Ilo ja nauru – voittamaton yhdistelmä, Valintoja onnellisuuteen, Miten kannustat itseäsi?, Kasvata sisäistä voimaasi ja Miten päästä irti negatiivisista tunteista?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)