UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JARI-PEKKA ESKELINEN | 29.11.2023 | KOLLEGA.FI
Miten vahvistat omaa voimaasi työelämässä

Omassa työelämässäni on ollut aikoja, jolloin en ole ollut lainkaan omassa voimassani. Se näkyi työuupumuksena, rajattomuutena ja muiden liiallisena auttamisena. Vaadittiin muutama pohjakosketus ennen kuin kykenin tekemään pysyviä muutoksia ajattelutapaani ja aloin oppia arvostamaan itseäni ja hyvinvointiani niin paljon, että rajanveto on nykyään huomattavasti helpompaa.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä luomaan omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Omassa voimassa eläminen on stressittömämpää ja selkeämpää – intuitio ohjaa minua vahvasti arjessa niin pienissä kuin isoissa työtä koskevissa päätöksissä. Niinä hetkinä, kun huomaan itsessäni kuormituksen merkkejä, tiedostan, että nyt on jälleen rajanvedon aika jonkin asian tai tekemisen suhteen.

Koetko työssäsi tai työnhaussasi kuormitusta, jota et tunnu saavan pienennettyä? Lohdullista on, että asialle on aina tehtävissä jotain – ja avaimet löytyvät useimmiten omista käsistäsi.

Mitä olen oppinut omasta voimastani

Eheytymistä tapahtuu meille koko ajan. Kriisit ovat suunnannäyttäjiä, joiden avulla opimme tuntemaan rajojamme ja selkeyttämään elämämme prioriteetteja. Elämä voi helpottua, jos opimme tiedostamaan ja ymmärtämään pelkojamme. Omien pelkojen, tunnelukkojen ja addiktioiden kohtaaminen voi lisätä myötätuntoa itseä kohtaan. Yleisiä uramuutokseen liittyviä pelkoja ovat: Entä jos teen väärän valinnan? Entä jos uuvun totaalisesti ollessani tekemättä muutosta? Entä jos menetän turvan tunteen, jonka nykyinen työni tuo? Entä jos näivetyn jäädessäni nykyiseen työhöni?

Vastuunotto itsestä ja pysähtyminen kiireen keskellä ovat askeleita omaan voimaan. Kaaostilanteissa itsensä rauhoittamisen taito lienee yksi arjen supertaidoista, joilla voi vahvistaa sisäistä turvan kokemusta. Itse uskon, että kaikki, mitä teen, joko vahvistaa tai heikentää omaa voimaani.

Itsestä huolehtiminen työelämässä on rauhan vakiinnuttamista itsessä ja osa ammattimaisuutta.

Viisi merkkiä, josta tunnistat, oletko omassa voimassasi

  1. Tunnet itsesi, arvosi ja prioriteettisi työelämässä. Koet, että oman työelämäsi valta on sinulla.
  2. Osaat vetää rajoja niin itsellesi kuin muille. Osaat sanoa EI.
  3. Teet joka päivä sinua lataavia ja voimaannuttavia asioita.
  4. Ajattelet itsestäsi ja elämästä hyvää. Tunnistat uskomuksiasi ja keskustelet sisäisen kriitikkosi kanssa. Elinvoimasi vahvistuminen hiljentää sen ääntä.
  5. Hyödynnät tukea ja osaat ottaa apua vastaan. Olet oivaltanut, että aina ei tarvitse pärjätä yksin. Keneltä voisit juuri nyt saada tukea?

Silloin kun löydät oman voimasi ja kuuntelet sisäistä ääntäsi, voit todella hyvin. Ulkoinen ja sisäinen maailma ovat linjassa keskenään. Suhde omaan työhön tai työelämään on harmoninen. Olet itsevarma ja tunnet oman arvosi terveellä tavalla.

Omassa voimassa ollessasi tunnet itsesi ja tiedät omat vahvuutesi, mutta olet sinut myös heikkouksiesi kanssa. Olet lempeä, mutta osaat asettaa rajat tarvittaessa – niin itsellesi, kollegoille kuin pomollesi. Pidät lupaukset myös itsellesi. Tiedät arvosi ja haluat ymmärtää toisia.

Miten kohdata itsensä kuormittuneena

Tekemisten uudelleenarviointi voi auttaa, jos on innostuksissaan ajatellut tekevänsä vähän liian paljon kaikkea lähitulevaisuudessa. Siihen kuuluu kalenterin tsekkaus, uusien prioriteettien asettaminen ja tilan raivaaminen omalle palautumiselle sekä itsensä kuunteleminen, jolloin tulee aidosti kuulluksi ja nähdyksi sellaisena kuin on. Ja mikä sen ihanampaa, jos on läheisiä, joiden seurassa tulee nähdyksi ja kuulluksi.

Itselleni on tärkeää se, etten ainakaan hylkää itseäni koettamalla olla aikaansaava tilassa, jossa kaipaan vain lepoa ja hiljentymistä tai jonkin ihan oman jutun tekemistä. Tämä saattaa tarkoittaa oman vapaaillan tai -päivän pitämistä, älylaite-detoxia, lempisarjan katsomista, kirjan lukemista, nukkumista, saunomista, luonnossa oleilua, hemmotteluhoitoja tai vaan sohvalla makoilua tekemättä yhtään mitään. Ja itselle sen muistuttamista, että elämässä mikään ei ole koskaan valmista – tai että tavallaan kaikki on aina valmista. Oman to do -listan kanssa kilpajuoksu uuvuttaa hetkessä.

Elämän hallitseminen on joka tapauksessa illuusio. Voit ohjata energiaasi haluamaasi suuntaan ja käyttää vapaata tahtoasi, mutta elämän virtaa ei kannata pyrkiä hallitsemaan loputtomiin. Mitä sinä olet yrittänyt hallita ja kontrolloida kuormitukseen asti viime aikoina?

Oma voima ja eheys – se on jo sinussa. Luota, hengitä ja anna voimasi tulla esiin.

Lisää ura-aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajusen intohimo on auttaa jokaista luomaan omannäköistä ja onnellista työelämää itselleen ja yrityksiä voimaan hyvin. Pajunen perusti 2010 Montevista Oy:n ja nykyään hän vetää yritysvalmennusten lisäksi uramuutosryhmiä verkossa sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin retriittejä Kemiönsaarella. Pajusen seuraava, kolmen kuukauden mittainen 7 askelta unelmatyöhön -ryhmävalmennus alkaa 4.3.2024.

Tilaamalla Riikan uutiskirjeen saat inspiroivaa postia omannäköisen työelämän tueksi ja lahjaksi 5 askelta omannäköiseen työelämään -videon.

Lue myös Pajusen aiemmin julkaistut kolumnit Seitsemän askelta palkkatöistä yrittäjäksi, Visio luo tulevaisuuttasi, Uskomukset unelmatyön esteenä, Seitsemän askelta unelmatyöhön, Erotu eduksesi työnhaussa – entisen rekrytoijan tärpit, Uskallatko loistaa – sanalaskuperimästä huolimatta, Onko työsi raatamista vai unelman toteuttamista?, Puhutaan palkasta, Opi täydellisen hissipuheen kaava ja Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta löydät seuraavista kanavista:
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)