TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 29.11.2023 | KOLLEGA.FI
Enkö riitä itselleni?

Tunnistatko tunteen, kun jännität tai lamaannut uuden edessä? Entäpä tilanne, jossa kerta toisensa jälkeen sisäinen ääni kuiskaa sinulle: tulet epäonnistumaan. Monet meistä ovat kokeneet tuskallisena esimerkiksi esiintymisen isossa joukossa, kun huomio keskittyy meihin ja koemme paniikinomaisia tunteita ja pelkäämme, ettemme saa sanottua mitään järkevää. Kuka sinulle kuiskaa? Ääni kuuluu sisäiselle kriitikollesi.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Vaatimattomuus ja nöyryys ovat tyypillisiä suomalaisille. Mitä sitä itseään tuomaan esille, enhän halua, että minua pidetään turhamaisena tai ylimielisenä, ajattelee moni. Mieluummin olemme hiljaa kuin kerromme omia mielipiteitä tai haastamme muiden näkemyksiä. Taustalla on pelko siitä, etten kelpaa tai osaa ja sen seurauksena, että muut nauravat. Sisäinen kriitikko ruokkii tätä pelkoa, vaikka se antaa ymmärtää, että se auttaa meitä välttämään hankalia tilanteita. Paradoksaalista onkin, että usein pelkäämme sitä, mitä kaipaamme.

Kompastuskivet estävät meitä olemasta omassa voimassamme

Kompastuskivet on yksi Tasapainon Avaimet -menetelmän avaimista. Kompastuskiviä on seitsemän: itsensä aliarviointi, ylimielisyys, sabotointi, ahneus, marttyyrius, kärsimättömyys ja itsepäisyys. Toinen nimi ilmiölle on pelkomallit eli se, mitä meissä tapahtuu, kun alitajunnan lukot kytkeytyvät päälle, ja tämä tapahtuu tyypillisesti stressitilanteessa.

Kun olemme epämukavuusalueella tai joudumme kiusalliseen tilanteeseen, nämä kompastuskivet ottavat helposti ohjakset ja silloin tapahtuu juuri se, mitä haluaisimme välttää. Kadotamme oman voimamme ja olemme pelkojen ohjauksessa. Jos tuntuu, että mietit liikaa muiden mielipiteitä, on itsensä aliarvioija tai ylimielisyys silloin läsnä – kummankin vastakohdalta vaikuttavan kompastuskiven teema liittyy omanarvon tunteeseen ja sisäiseen kriitikkoon. Suurin ero on se, että itsensä aliarvioija keskittyy kritisoimaan itseään kun taas ylimielinen kritisoi kuuluvasti myös muita.

Kun riittämättömyys ohjaa arkeasi

Omassa päässä soivaa levyä olisi hyvä tarkkailla aika ajoin. Mitä ja miten puhut itsellesi? Olenko turhan ankara itselleni? Pohdi listan kysymyksiä, ja mieti, mitkä niistä pätevät sinuun.

 • Jätätkö asioita tekemättä, kun koet epävarmuutta?
 • Koetko usein, että muut ovat sinua parempia?
 • Jätätkö sanomatta, mitä mieltä olet, koska pidät muiden mielipiteitä arvokkaampina?
 • Oletko ankara itsellesi ja keskityt siihen, mikä ei ollut hyvää?
 • Epäiletkö usein kykyjäsi, pelkäätkö ottaa riskejä ja tunnetko olevasi riittämätön?

Jos useampi väittämä pitää kohdallasi paikkansa, silloin aliarvioit itseäsi turhan usein. Seurauksena on, että jätät tarttumatta mahdollisuuksiin, tyydyt vähempään kuin ansaitset ja pysyttelet mukavuusalueellasi. Rajoitat elämääsi, kun pelaat varman päälle ja moni asia lipuu ohitsesi.

Miten taltutat sisäisen kriitikon

 • Tunnista, että aliarvioit itseäsi ja päätä muuttua.
 • Hyväksy epätäydellisyys. Muista, että sinä riität ja kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Olet ainutlaatuinen, anna valosi loistaa.
 • Puhu itsellesi lempeästi. Kehu itseäsi, arvosta itseäsi. Ajattele kaikkea mitä osaat ja iloitse siitä.
 • Siedätä itseäsi kiitoksen vastaanottamisessa, älä mitätöi palautetta sanomalla: ”eihän tuo nyt mitään ollut.”
 • Tee itsellesi mieluisia asioita tai anna itsellesi vaan aikaa olla. Kestä tekemättömyyttä ja hiljaisuutta.
 • Listaa viikon onnistumisesi ja palkitse niistä itseäsi vaikka kirjalla, kukilla tai itsellesi mieluisalla lahjalla. Oleellista ei ole lahjan arvo, vaan että sallit sen itsellesi.

”Jos uskon itseeni, saan ennen pitkää myös voimaa tekemiseen, vaikka alussa olisin voimaton.”
Mahatma Gandhi

Testaa, millaisia kompastuskiviä sinulla on: Tunnista pelkomallisi.

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -menetelmän, jonka avulla voi parantaa itsensä johtamisen ja yhteistyötaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esihenkilöitä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Hyvä pomo, paha pomo, Läheisen menettäneen kohtaaminen, Kasvun päämäärä arjessa, Motivaatiotekijät rekrytoinnin tukena, Matkalla kohti iloa, Uuden ajan johtajaksi, Palautumisen tasapainoilua, Kenen seura vie voimasi?, Miten menestyä paineiden alla ja Arvomaailmojen ristiriita sekä Nybergistä tehty henkilökuva Vahvalla arvopohjalla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)