TYÖELÄMÄN PSYKOLOGIAA

Mainos
TEKSTI MINNA MIAO KUVA JERRI PIITULAINEN | 8.11.2023 | KOLLEGA.FI
Arvot työssä

Työn merkityksellisyys ja arvot ovat nykyään kaikkien huulilla, ja monen haaveena on työ itselleen tärkeiden asioiden parissa. Ymmärrys omista arvioista voi auttaa tekemään parempia urapäätöksiä ja tukea hyvinvointia työssä.

Minna Miao on psykologi, psyykkinen valmentaja ja kirjailija, jonka työfilosofia perustuu kasvun ajatteluun ja myönteiseen kuvaan ihmisestä oppijana.

Samaan aikaan moni kuitenkin puurtaa tehtävissä, joissa arvojen toteuttaminen tuntuu lähinnä kaukaiselta sanahelinältä.

Onneksi arvojen mukainen työelämä ei ole vain harvojen etuoikeus! Alasta ja ammatista riippumatta lähes jokaisen on mahdollista tehdä työssä pieniä, arvojen mukaisia muutoksia.

Tunnistatko omat arvosi?

Osaatko nimetä arvosi? Arvoilla tarkoitetaan sellaisia asioita, joita pidämme tärkeinä niiden itsensä vuoksi. Ne vastaavat kysymykseen, miksi tartumme toimeen ja olemme valmiita ponnistelemaan muutoksen saavuttamiseksi.

Vaikka arvoista puhutaan paljon, voi omien arvojen tunnistaminen olla hankalaa, jos niitä ei ole aiemmin juuri miettinyt. Myös se voi toisinaan vaikeuttaa arvojen tunnistamista, että toisin kuin työhön liittyvät saavutukset, arvot ovat luonteeltaan abstrakteja. Esimerkiksi palkankorotus tai tutkinnon valmistuminen eivät itsessään ole arvoja. Sen sijaan paremman tulotason tai kouluttautumisen tuoma turvallisuus ja vakaus saattavat sitä yksilön arvostuksista riippuen olla.

Arvot kyllä kytkeytyvät työn tavoitteisiin, sillä ilman ymmärrystä omista arvoista tulee uratavoitteiden asettamisestakin helposti päämäärätöntä harhailua. Siinä missä tavoitteet muistuttavat tienviittoja, arvot ovat kuin horisontti, jota kohti ne meitä viitoittavat.

Arvot päätöksenteossa

Kun jotakin muutosta työelämässä lähtee tavoittelemaan, on ensin hyvä kysyä, mitä itselle tärkeitä arvoja haluttu muutos edustaa. Mikä myönteinen merkitys sillä on elämän kokonaisuuden kannalta laajemmin? Entä onko tämä ainoa tapa toteuttaa itselleni merkityksellisiä arvoja työssä, vai onko muitakin polkuja olemassa?

Esimerkiksi pitkään täydennyskoulutukseen ei välttämättä kannattaisikaan käyttää paljon aikaa ja rahaa, ellei sen käyminen tuota työssä sellaista muutosta, joka istuisi yksiin omien arvojemme kanssa. Jollekulle toiselle saman koulutuksen käyminen taas voi luonnollisesti auttaa tavoittelemaan mielekästä työuraa.

Itselle tärkeiden arvojen tunnistaminen auttaa tekemään parempia työelämää koskevia päätöksiä. Voimme käyttää enemmän aikaa ja voimia juuri niiden muutosten tavoitteluun, jotka aidosti tuottavat merkityksellistä muutosta työelämäämme.

Arvoihin voi liittyä eettistä kuormaa

Vahvasti arvojensa perässä työhönsä hakeutunut ihminen saattaa toisaalta myös uupua, ellei työn todellisuus vastaa ihanteita.

Jos työ ja omat arvot ovat jatkuvasti ristiriidassa keskenään, aiheutuu siitä herkästi eettistä kuormaa, joka puolestaan kuormittaa hyvinvointia. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, jos esihenkilöstä tuntuu, ettei hän pysty tarpeeksi olemaan jokaisen työntekijän tukena. Eettinen kuormitus on erityisen yleistä ihmisläheisessä työssä, mutta sitä esiintyy kaikilla aloilla.

Tavallisimpia esteitä itselle tärkeiden arvojen toteuttamiselle työssä ovat kiire ja resurssien puute – ei niinkään se, että työpaikalla tahallaan pyrittäisiin toimimaan epäeettisesti.

Vaikka työn eettiseltä kuormitukselta ei voi aina täysin välttyä, se on tärkeää tunnistaa työpaikoilla. Puhuminen, yhdessä sovitut ja selkeät toimintamallit sekä riittävä palautuminen auttavat ehkäisemään ja helpottamaan työn aiheuttamaa eettistä kuormaa.

Aloita pienistä teoista

Arvojen toteuttamiseen työssä liittyy yleisesti myytti, että se olisi mahdollista ainoastaan tietyillä aloilla tai ammateissa.

Arvoja voi kuitenkin toteuttaa monin eri tavoin. Jos itselle tärkeää on esimerkiksi tasa-arvo, voi toki harkita ryhtymistä poliitikoksi tai työllistymistä tasa-arvoa ajavaan järjestöön, mutta yhtä hyvin tasa-arvon huomioimista voi harjoittaa myös oman työyhteisön sisällä.

Mahdollisuus arvojensa mukaiseen työhön ei siis välttämättä edellytä alanvaihtoa tai niin sanottua kutsumustyötä. Jo pienienkin omiin arvoihin pohjautuvien muutosten tekeminen työssä voi palvella hyvinvointia tai auttaa innostumaan uudelleen työstä, joka on alkanut maistua puulta. Paitsi työn sisältöjen ja toimintamallien tuunaaminen, voi tässä auttaa myös oman toiminnan ja suhtautumistapojen tarkastelu. Esimerkiksi sen, miten olen läsnä ja vuorovaikutan osana työyhteisöäni tai miten kunnioitan työympäristöäni ja käsittelen erilaisia esineitä tai materiaaleja työssäni.

Toisaalta jokaisella meistä on monia erilaisia arvoja, eikä sellaista työtä välttämättä ole ylipäänsä olemassa, joka vastaisi niistä jokaista. Ehkä osaa itselle tärkeistä arvoista kannattaakin toteuttaa mieluummin työn ulkopuolella. Joskus työ on tosiaankin vain työtä.

Mutta jos työn mielekkyys on kadoksissa ja oma suunta mietityttää, kannattaa itseltään kysyä, mitä pieniä arvojeni mukaisia tekoja voisin tehdä työssäni jo tänään.

Minna Miao on psykologi ja tietokirjailija, joka koordinoi työkseen julkisten mielenterveyspalveluiden kehittämistä. Sitä ennen Miao työskenteli pitkään aikuisten oppimiseen liittyvien kysymysten parissa.

Miao on julkaissut kirjat Prokrastinaatio – Aloittamisen vaikeus ja miten se voitetaan (SKS 2023), Onnistuneen oppimisen lukuvuosi (PS-Kustannus 2023) ja Kasvun asenne oppimisessa – hyödyllisten haasteiden käyttöopas (PS-Kustannus 2021).

Lisätietoa Minna Miaosta löydät hänen verkkosivuiltaan osoitteesta www.minnamiao.fi sekä seuraamalla hänen Instagram-tiliään.

Lue myös Miaon aiemmin julkaistu kolumnit Tunnistatko vahvuutesi työssä?, Vähennä haitallista itsekritiikkiä työssä, Miten taltuttaa vitkuttelu, Viisi tapaa kehittää taitoja työssä, Mitä olen ilman ammati-identiteettiäni?, Työssä tylsistyminen uhkaa hyvinvointia, Osaatko antaa itsellesi palautetta ja Miten onnistuu opiskelun ja työn yhdistäminen? sekä Miaon Kasvun asenne oppimisessa -kirjan arvio Paremman oppimisen käsikirja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)