ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MARJA KOIVISTO KUVA NINA DODD | 8.11.2023 | KOLLEGA.FI
10 vinkkiä vuoden kiireisimpään aikaan

Pimein syksy ja joulunalus ovat hektistä aikaa. Deadlinet, kokoukset ja sähköpostien tulva voivat saada haromaan hiuksia. Voi tuntua, että juokset ympäriinsä kuin päätön kana, tai joudut sammuttelemaan tulipaloja siellä täällä. Maailma pitää jälleen saada valmiiksi jouluun mennessä.

Marja Koivisto on yrittäjä, valmentaja ja tietokirjailija, joka nauttii siitä, että saa auttaa ihmisiä löytämään vahvuutensa.

Juuri nyt onkin tärkeää muistaa sitä pientä urheaa ihmistä sisälläsi; kiinnittää huomio hänen jaksamiseensa ja hyvinvointiinsa. Jos tuskailet oravanpyörässä, pysähdy pariksi minuutiksi, hengitä syvään ja lue eteenpäin. Tämä teksti muistuttaa sinua pienistä keinoista tyynnyttää ja rauhoittaa kiireistä mieltä.

1. Kaikki on väliaikaista

Muista, että kaikki on väliaikaista, niin tämäkin vaihe. Puurtaminen voi nyt vaikuttaa loputtomalta. Voi olla, että tuntuu kuin juoksisit maratonia, eikä maaliviiva siinnä edes kaukaisuudessa. Muista, että maali tulee kyllä vastaan. Pidä määränpää mielessäsi samalla, kun keskityt tähän hetkeen. Kysy itseltäsi joka vaiheessa, mikä on seuraava mahdollinen askel ja etene askel askeleelta. Pian edessä on tasaisempaa ja voit levähtää. Kaikki on väliaikaista, jopa tämä hetki.

2. Sinussa on kaikki mitä tarvitaan

Muista, että olet selättänyt samankaltaisia tilanteita aiemmin, ja jokaisen jälkeen olet kokeneempi ja vahvempi kuin aiemmin. Resilienssisi on kasvanut matkan varrella. Hallitset enemmän ja laajemmin kuin koskaan. Sinussa on voimaa. Ammenna sitä aiemmista kokemuksistasi. Muistuta itseäsi, että sinun sisältäsi löytyy kaikki mitä tarvitaan.

3. Tukiverkosto kannattelee

Et ole työssäsi yksin, vaikka joskus siltä tuntuu. Tiimisi, mentorisi tai verkostosi ymmärtää tilanteesi ja siihen liittyvät paineet. Älä pelkää pyytää apua. Toisen läsnäolo auttaa jo paljon. Vastaavasti voit tarjota tukesi, kun sinulta pyydetään. Ryhmässä on voimaa silloinkin, kun kaikki ei suju kuin Strömsössä.

4. Muista itsehoito

Itsehoito on elintärkeää ja ekoteko sekä ympäristöllesi että sinulle. Muista tämä varsinkin, jos kuulut vastuunkantajiin ja hoivaajiin. Jos uuvut, et kykene antamaan itsestäsi kenellekään, etkä nauttimaan omasta elämästäsi. Varaa aikaa rentoutumiselle, liikunnalle ja läsnäolon hetkille jopa kiireisimmissä hetkissä. Pienet tauot auttavat latautumaan ja parantavat keskittymiskykyäsi. Olet jälleen oma tehokas itsesi ja näkökenttäsi laajenee, kun otat etäisyyttä hullunmyllyyn, vaikkapa vain kävelylenkin verran.

5. Pienet voitot johtavat maaliin – juhlista virstanpylväitä

Juhli matkan varrella saavuttamiasi pieniä voittoja. Vaativan projektin valmistuminen, henkilökohtaisen virstanpylvään saavuttaminen tai positiivinen palaute ovat kaikki syitä juhlaan. Pienemmät ja isommat voitot muistuttavat, että etenet. Anna itsellesi lupa iloita, nauttia ja inspiroitua. Sinä olet sen arvoinen!

6. Siirry tietoisesti laajempaan perspektiiviin

Kun aikataulut paukkuvat, akuuttien asioiden vyyhti kasvaa ja stressitaso kohoaa, on helppo kadottaa isompi kuva. Hengitä silloin syvään, astu sivuun siitä mitä juuri nyt teet ja muista miksi teet sitä mitä teet. Mikä ovat pitkän aikavälin tavoitteesi ja haaveesi? Miten työsi edistää henkilökohtaista kasvuasi ja organisaatiosi menestystä? Mikä sinua innosti työssäsi alun alkaen? Kysymykset auttavat näkemään jälleen laajemmin ja asettamaan arkiset haasteet omaan arvoonsa.

7. Tunnista muutos – ja solju sen läpi

Sen sijaan että pelkäisit tai vastustaisit muutosta, ota se vastaan. Tunnista siihen liittyvät tunteet, anna niiden tulla ja mennä. Tunteet antavat meille hyvää tietoa meistä itsestämme. Haastavimmat vaiheet opettavat meille usein eniten. Ne ovat vahvan kasvun aikaa. Muutos on mahdollisuus henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kasvuun.

8. Löydä inspiraatio työn ulkopuolelta

Vaikka työ on merkittävä osa elämää, on tärkeää löytää ilon ja inspiraation lähteitä muualtakin. Harrastukset, uudet mielenkiinnon kohteet ja laatuaika läheisten kanssa tarjoavat koko keho-mieli-tunteet-systeemillesi levähdyspaikkoja, joiden aikana alitajuntasi saa muhitella haasteita rauhassa. Huomaamatta saat usein tuoreen näkökulman ja lisäpotkua myös työhösi.

9. Muista kiitollisuus

Käytä pieni hetki päivästä kiitollisuuteen. Palauta mieleesi mitä kaikkea sinulla jo on. Työsi, taitosi ja saamasi mahdollisuudet ovat lahjoja. Huomaa mistä voit olla kiitollinen työsi ulkopuolella. Kiitollisuusharjoitusten avulla ohjaat ajattelua positiivisille urille, laajempaan tietoisuuteen, mahdollisuuksiin ja rauhaan.

10. Sisäinen kompassi ohjaa, tarkista suunta siitä

Muista mistä sinut on tehty. Vahvuudet ja ainutlaatuiset ominaisuutesi kantavat sinua tiedostamattasi. Keho-mieli-tunteet-systeemisi kätkee sisälleen valtavat määrät kokemusta, tietoa ja taitoa, jota et aktiivisesti muista. Opi tekemään tietoisesti yhteistyötä systeemisi kanssa. Sisäinen kompassisi tietää mikä on sinulle sopivin valinta risteyskohdissa. Luota siihen, luota itseesi, ole rauhassa.

Kun muistat huolehtia omasta hyvinvoinnistasi, jaksat loistaa myös vuoden kiireisimpänä aikana.

Marja Koivisto on itsensäjohtamisen coach, valmentaja ja kouluttaja, jonka erikoisalueita ovat muun muassa vuorovaikutustaidot, tunnetyöskentely sekä hiljaisen tiedon ja piilossa olevan eksellenssin esiin nostaminen. Koivisto työskentelee Terveystuotetukut ry:n toimitusjohtajana ja on peruskoulutukseltaan KTK ja EMBA.

Koivisto on kehittänyt Onnistumisen reseptit -menetelmän, joka auttaa ihmisiä löytämään hyvän elämän menestystekijät ja näkemään itsensä uudesta perspektiivistä. Koivisto on kirjoittanut kuusi kirjaa, jotka kaikki käsittelevät henkilökohtaisen kasvun teemoja eri perspektiiveistä. Koiviston uusin tietokirja Onnistumisen reseptit julkaistiin elokuussa 2022. Lue Kirjablogista kirjan arvio: Löytöretki omien erityistaitojen ääreen.

Lue myös Marja Koiviston edelliset kolumnit Miten tukea aivojen hyvinvointia?, Mitä haluat työhön ja elämään jouluun mennessä? ja Kolme tärkeää kysymystä sekä hänestä kirjoitettu henkilökuva Jatkuvan kehityksen polulla.

Lisätietoja Marja Koivistosta löydät seuraavista kanavista:
www.marjakoivisto.com
https://www.instagram.com/marjakoivisto/
https://www.facebook.com/marja.koivisto.3
https://www.facebook.com/marjakoivistoexecutivecoach
https://www.linkedin.com/in/marjakoivisto/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)