VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI EEVA-LIISA YLÄLAHTI KUVA PIETU TAKALA | 18.10.2023 | KOLLEGA.FI
Vertaistuella lisää hyvinvointia työelämään

Vertaistuki on valtava voimavara, jota ei työelämässä ole juuri hyödynnetty. Siitä huolimatta, että kaikilla on pääsy ja oikeus vertaistukeen, kaikki eivät tunne sen mahdollisuuksia.

Eeva-Liisa Ylälahti on Mesensei Oy:n perustajajäsen, joka työskentelee mm. digitalisoinnin, yhteisöalustojen ja mobiilisovellusten parissa.

Vertaistukea hakevilla ei tarvitse olla ylivoimaisia elämän haasteita, vaan jo pelkkä halu kasvaa ja kehittyä voivat olla syitä hakeutua vertaistukeen.

Muusikkotähti Elastinen sanoi eräässä haastattelussa, että osallistuminen Vain elämää -ohjelmaan avasi hänen silmänsä kollegojen tuelle ja että se oli hänelle ohjelmassa mukana olemisen parasta antia. Elastinen totesi myös, että jokaisen pitäisi voida saada itselleen samankaltaista henkilökohtaista tukea kuin hän oli saanut ohjelmanteon prosessissa ja sen kulisseissa.

Olkoon tuki ammatillista, terveyteen tai henkiseen hyvinvointiin liittyvää, on se aina tukea ihmisiltä, jotka ovat itse kokeneet samoja haasteita.

Vertaistuki ehkäisee työuupumusta

THL:n mukaan vertaistuki on vapaaehtoista kokemusten vaihtamista, jossa samankaltaisia asioita kokeneet jakavat toisilleen kokemuksiaan sekä saavat sosiaalista tukea, toivoa, apukeinoja ja uusia näkökulmia asioihin. Vertaistuki koetaan hyödylliseksi, koska siinä saa tietoa muiden selviytymiskeinoista samankaltaisissa tilanteissa.

Vertaistuki on vapaamuotoista yksilö- ja/tai ryhmäkeskustelua. Se on kokonaisvaltaista toisen kuuntelua ja ymmärtämistä, jossa ihminen saa selkeyttä omaan ajatteluunsa ja tilanteeseensa.

THL on jo pitkään painottanut, että työssä jaksamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota siksi, että jopa neljännes työssäkäyvistä on vaarassa uupua. Vertaistuki olisi hyödyllistä ottaa käyttöön jo pelkästään ehkäisemään työuupumusta.

Vertaistuki on järjestöjen organisoimana maksutonta. Se on helposti lähestyttävä, matalan kynnyksen tukimuoto, jota voi saada myös anonyymisti. Vertaistuki olisi hyödynnettävissä esimerkiksi silloin, kun kiireinen työ ja kuormittava elämäntilanne alkavat tuntua ylitsepääsemättömiltä tai raskaalta kantaa.

Vertaistuki järjestöjen varassa

Suomessa tuhannet järjestöt organisoivat vertaistukea vapaaehtoistoimintana. Vertaistuki on laajaa, siitä on paljon kokemusta ja siitä on saatu tutkitusti erinomaisia tuloksia. Tällä hetkellä järjestöjen organisoima vertaistuki painottuu sosiaali- ja terveyspuolen vapaaehtoistoimintaan.

Haasteena on se, että aktiivisessa työelämässä olevat eivät löydä tietään järjestöjen palveluihin. Julkinen terveydenhoito, työterveys tai työnantaja harvoin osaavat ohjata tukea tarvitsevia järjestöjen tarjoamaan vapaaehtoiseen vertaistukeen.

Järjestöt elävät niukoilla resursseilla ja suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Niillä ei useimmiten ole riittävästi muskeleita tehdä palveluitaan tunnetuksi eikä tarjota niitä proaktiivisesti esimerkiksi työterveydelle tai suoraan työnantajille.

Vertaistuella kansantaloudellista merkitystä

Vertaistuen vaikutuksista ja vaikuttavuudesta saadut tutkimustulokset kertovat, että vertaistuella on suuri sosiaalinen ja kansantaloudellinen merkitys. Esimerkiksi tukea saaneiden ahdistuneisuus, jännitteisyys ja myös masennus vähenevät. Heidän elämänlaatunsa ja toimintakykynsä paranevat. Tuen tehosta kertoo myös se, että he kokevat tulleensa kuulluiksi ja tarvitsevat vähemmän kliinistä, terveydenhoitoalan ammattilaisten antamaa hoitoa sen jälkeen, kun ovat saaneet vertaistukea.

Vertaistuesta saatu hyöty on yhteiskunnallisesti mittaamattoman arvokasta, ja yksilötasolla se usein auttaa vaikeita ja uuvuttavia tilanteita kokeneita palaamaan takaisin työelämään. Tosielämän esimerkin kertoo neljäkymmentä täyttävä Sini, joka sairastui vakavaan masennukseen: “Pelastuin takaisin työelämään vertaistuen ansiosta. Jos minut olisi osattu ohjata vertaistukeen heti sairastumiseni alussa, olisin varmasti toipunut vielä nopeammin ja palannut töihin aiemmin.” Toisen esimerkin kertoo Paavo, vaativissa asiantuntijatehtävissä toimiva viisikymppinen, jonka poika sairastui vakavasti: ”Jouduin ottamaan sairaslomaa, koska en jaksanut hoitaa vaativaa työtäni. Onneksi löysin järjestön, joka on omistautunut läheisten auttamiseen samankaltaisessa tilanteessa, johon odottamatta jouduin. Sain vertaistukea ja tämän avulla selvisin vähitellen takaisin työelämään. En usko, että tämä olisi ollut mahdollista ilman saamaani vertaistukea.”

Vertaistuki 2.0

Vertaistuki ansaitsisi tulla päivitetyksi työelämän osalta. Vertaistuen käyttöönotto hyödyttäisi työssäkäyviä, sillä se lisää heidän hyvinvointiaan ja sitä kautta myös työpanostaan. Hyötyä syntyisi paitsi yksilölle itselleen myös työnantajille ja koko yhteiskunnalle.

Elinkeinoelämä ja järjestöt voisivat yhdessä rakentaa ja organisoida vertaistuen käyttöönottomallin. Se olisi valtava edistysaskel työssäkäyvien auttamiseksi ja edullinen, uusi sosiaalinen innovaatio, joka auttaisi pitämään yllä suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Esimerkkejä vertaistukea tarjoavista sivustoista:

Toivo-vertaistukisovellus – ladattavissa maksutta App Storesta tai Google Playsta, 50 järjestön vapaaehtoisten tuki chat, puhelut
https://hyte.fi/toivo-vertaistukisovellus/

Mieli – 54 paikallista jäsenjärjestöä, vertaistukiryhmät, chat, kriisipuhelin
https://mieli.fi/tukea-ja-apua/

Finfami – 16 alueellista jäsenyhdistystä, vertaistapaamiset ja -puhelut
https://finfami.fi/jasenyhdistykset/

Uupuneet ry – työuupumus, vertaistukiryhmiä ja verkkotapaamisia
https://uupuneet.fi/tietoja/

Kansalaisareena – vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallinen vaikuttaja ja 140 järjestön kattojärjestö. Sivuston kautta löytää vertaistukea antavia järjestöjä ja vertaistukeen liittyviä julkaisuja
https://kansalaisareena.fi/jasenille/jasenet/

Vertaistuen hakemiseen ei tarvita diagnoosia, vaan pelkkä huoli riittää yhteydenoton perusteeksi.

Eeva-Liisa (Eppu) Ylälahti on Mesensei Oy:n perustajajäsen. Hän on konsultoinut isoja brändejä yli 30 vuotta digitalisoimaan palveluitaan. Nyt fokuksessa ovat asiakkaiden omat GDPR-turvatut yhteisöalustat ja brändätyt mobiilisovellukset. Hän on tutkinut myös järjestötoimintaa ja kirjoittanut yhteiskunnallisen vaikuttavuuden mittaamisesta ja kolmannen sektorin digitaalisesta disruptiosta sekä ollut toteuttamassa tätä työtä käytännössä.

Lisätietoa Eppu Ylälahdesta löydät osoitteesta:
https://www.linkedin.com/in/eppu-eeva-liisa-yl%C3%A4lahti-2a108414/
www.mesensei.com
eppu@mesensei.com

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)