Toivottavasti olet edes joskus saanut kokea, millaista on työskennellä hyvän pomon kanssa. Varmaa on, että tällainen henkilö jää mieleen ja tuo myös vertailukohtaa seuraaviin pomoihin. Työpaikalla luottamus omaan esihenkilöön on aivan keskeistä motivaation ja työhyvinvoinnin kannalta.

Itselläni on ollut sekä hyviä että huonoja esihenkilöitä. Kaikilta olen oppinut jotain, joiltakin miten en halua toimia ja toisilta taas olen poiminut matkaan monia ajatuksia ja toimintamalleja.
Tunnistatko alla olevista pahan pomon ominaisuuksista joitakin omakohtaisesti koettua?
Pahan pomon tunnusmerkkejä
- Välinpitämättömyys: Paha pomo voi olla välinpitämätön. Hän ei ole kiinnostunut sinusta, vaan pelkästään työsuoritteestasi.
- Mielivaltainen käyttäytyminen: Paha pomo voi olla tyranni, joka käyttää pelottelua ja uhkailua saadakseen tahtonsa läpi, ja hän pitää sinua varpaillaan. Häneltä puuttuvat hyvät käytöstavat.
- Epäoikeudenmukaisuus: Hänellä voi olla suosikkeja ja inhokkeja eikä hän tue kehitystäsi. Keskinäisen kilpailuasetelman ruokkiminen on hänelle yksi tapa hajottaa ja hallita.
- Huono kommunikaatio: Paha pomo ei osaa kuunnella, eikä hän kommunikoi avoimesti. Häntä voi olla hankala tavoittaa, eikä hän myöskään ole helposti lähestyttävä.
- Epäasiallinen käytös: Paha pomo voi syyllistyä epäasialliseen käytökseen, kuten syrjintään ja työpaikkakiusaamiseen tai hän ei puutu siihen, jos sitä ilmenee kollegoiden välillä.
- Liiallinen paine: Hän asettaa kohtuuttomia paineita ja odotuksia sinulle aiheuttaen stressiä ja ahdistusta.
- Luottamuksen rikkominen: Paha pomo jakaa sinusta luottamuksellista tietoa, vaikkapa terveysasioistasi tai muista arkaluontoisista asioista.
- Empatian puute: Hän ei osoita empatiaa sinulle, vaikka kohtaisit henkilökohtaisia haasteita elämässäsi.
- Lyhytnäköisyys: Paha pomo keskittyy lyhyen aikavälin voittoihin unohtaen pitkän aikavälin tavoitteet ja ihmisten hyvinvoinnin.
Hyvän pomon viisi tunnusmerkkiä
Hyvä pomo saa sinusta parhaat puolet esille. Voit rauhassa keskittyä työhösi ja tiedät, että esihenkilösi tukee sinua ja on saatavilla, kun tarvitset häntä. Hyvän pomon lista on käänteinen pahan pomon lista, kun kyseessä on tasapainoinen, aidosti läsnäoleva esihenkilö.
- Johtajuus: Hyvä pomo on valmentaja, joka motivoi ja luotsaa tiimiä kohti yhteisiä tavoitteita.
- Kommunikaatio: Hän osaa kuunnella aktiivisesti ja ilmaista itseään selkeästi. Hän pitää tiimin informoituna ja kannustaa avoimeen viestintään.
- Empatiakyky: Hyvä pomo ymmärtää alaistensa tarpeet ja tunteet. Hän osoittaa välittämistä ja on valmis tukemaan myös huomioden henkilökohtainsen elämäntilanteesi.
- Kyky delegoida: Hän tietää, miten jakaa vastuuta ja tehtäviä, ja luottaa alaisiinsa antaen heille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä.
- Reiluus: Hyvä pomo kohtelee kaikkia tiimiläisiä tasapuolisesti. Hän myös käsittelee konflikteja ja tekee päätöksiä oikeudenmukaisesti.
Oma roolisi hyvän tai pahan pomon kanssa
Mieti, mitä voisit tehdä, jotta yhteys pomoosi kehittyisi. Seuraavassa vinkkejä, joiden avulla saat pomostasi parhaan esille.
Avoin viestintä on ensiarvoisen tärkeää. Keskustele pomosi kanssa työprojekteista ja askeleista. Ilmoita hänelle ajankohtaisista asioista ja pyydä palautetta. Ole aloitteellinen ja ota itse vastuuta työstäsi. Voit ehdottaa uusia ideoita ja tarjotaa ratkaisuja haasteisiin. Pyri jatkuvasti kehittämään ammattitaitoasi ja osaamistasi.
On tärkeää, että annat pomollesi myös palautetta ja kiitosta, kun hän tekee jotain hyvin tai tukee sinua. Samalla voit pyytää palautetta omasta suorituksestasi, jolloin selvennät itsellesi, mitä hän sinulta odottaa. Osallistu yhteisiin projekteihin ja näytä kykysi toimia muiden kanssa, edistäen yhteistä tavoitetta. Ja lopuksi ehkä se tärkein, hoida työsi hyvin, koska silloin sinuun on vähemmän tarttumapintaa on pomosi sitten hyvis tai pahis.
Tie parempaan johtajuuteen on sisäinen matka
Itsetuntemus on tärkeä osa hyvää johtajuutta. Se auttaa johtajaa olemaan parempi tiimipelaaja, ymmärtämään muita ja johtamaan itseään. Hyvä pomo tunnistaa omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja pyrkii kehittymään jatkuvasti. Itsetuntemus auttaa myös luomaan positiivisen työskentelyilmapiirin. Esimiehiä valmentaessani olen vuosien saatossa huomannut, että itsetuntemuksen lisääntyminen on auttanut monia pomoja oivaltamaan omia, joskus piileviä vahvuuksiaan sekä sen, miten saada paras näkyväksi myös muissa. Toinen lisähyöty on, että aiemmin erilaiset ja kenties vaikeaksi koetut henkilöt nähdäänkin resurssina, kun ymmärretään paremmin, mitä he voivat tuoda yhteiseen tekemiseen.
Ihminen ei lähtökohtaisesti ole paha, mutta elämä ja sen tuomat haasteet ovat voineet kyynistää tai ohjelmoida henkilöä. Pelko ja epävarmuus ovat saattaneet kasvattaa vahvan kuoren, jonka takana voi olla väärinymmärretty, tuskastunut ihminen. Jos harjoitat kykyäsi nähdä tuon suojamuurin taakse, voit kenties tukea tällaista eksynyttä pomoa. Sinulla on aina vaihtoehtona tehdä omat päätelmäsi, miten suhtaudut pomoosi tai tarvittaessa vaihtaa maisemaa.
” Ihmiset unohtavat, mitä sanoit ja mitä teit, mutta he eivät koskaan unohda, mitä sait heidät tuntemaan.”
Maya Angelou

Lue lisää aiheesta Carita Nybergin aiemmin julkaistusta kolumnista 12 tunnusmerkkiä huonosta johtajuudesta.

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -menetelmän, jonka avulla voi parantaa itsensä johtamisen ja yhteistyötaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esihenkilöitä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.
Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi
Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Läheisen menettäneen kohtaaminen, Kasvun päämäärä arjessa, Motivaatiotekijät rekrytoinnin tukena, Matkalla kohti iloa, Uuden ajan johtajaksi, Palautumisen tasapainoilua, Kenen seura vie voimasi?, Miten menestyä paineiden alla ja Arvomaailmojen ristiriita sekä Nybergistä tehty henkilökuva Vahvalla arvopohjalla.
Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/