UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI RIIKKA PAJUNEN KUVA JARI-PEKKA ESKELINEN | 27.9.2023 | KOLLEGA.FI
Seitsemän askelta palkkatöistä yrittäjäksi

Se tunne, kun paine sisäisessä painekattilassasi kasvaa niin suureksi, että muutos on tehtävä NYT! Olet ehkä jo vuosia miettinyt uupuneena tai kyllästyneenä, että haluat tehdä jotain muuta, kuin nykyistä työtäsi.

Riikka Pajunen on uravalmentaja ja onnellisen työelämän rakentaja, joka auttaa työkseen ihmisiä luomaan omannäköisen työelämän ja kestävää hyvinvointia.

Aavistat, että seuraamalla oman sydämen kutsua jotain aivan uutta avautuu elämääsi. Ehkä olet se, joka tietää tasan mitä haluaa tehdä, mutta kaipaat vain rohkeutta muutokseesi. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä uramuutosta. Joku viisas on todennut, että todellinen muutos tapahtuu, kun samanlaisena pysymisen tuska on suurempaa kuin muuttuminen.

1. Tee tietoinen päätös lähteä uuteen suuntaan

Voit ottaa hyvin pieniä varovaisia askeleita tai tehdä harppauksia eteenpäin. Pääasia, että liikut eteenpäin. Tietoisella päätöksellä on valtava voima alitajuntaamme. Uusi suunta alkaa muodostua heti, kun teet päätöksen muutoksesta. Muista, että sinulla on oikeus elää elämääsi ja tehdä työtä juuri sinulle omannäköisellä tavalla ja nauttia elämästä.

2. Hyväksy intensiiviset tunteet

Aina, kun ihminen päättää tehdä jotain suurta elämässään, iskee sisäisen kriitikon vastustus. Saatat huomata olevasi yhtenä päivänä innostuksesta pakahtunut, toisena valtavan päättäväisyyden vallassa ja kolmantena täynnä kauhua ja pelkoa kehon oireillessa jopa paniikkikohtauksilla. Hirveä syyllisyys työyhteisön, työnantajan ja kollegoiden pettämisestä voi jopa viedä yöunet.

Kaikki tunteet kuuluvat asiaan ja ovat täysin luonnollinen reaktio isoon muutokseen. Ota jokainen tunne vastaan sen sijaan, että yrität työntää niitä pois. Pyydä tarvittaessa ystävän, valmentajan tai terapeutin apua tunnetyöskentelyyn ja pidä huolta kehostasi.

3. Irrottaudu vanhasta ja tee irtipäästö lempeästi

Olet kenties ollut pitkään samassa työpaikassa. Tai vain hetken. Joka tapauksessa mikään uusi ei voi kunnolla alkaa, ennenkuin olet päästänyt irti vanhasta. Mieti rauhassa mitä kaikkea hyvää vanha työsi sinulle toi. Mitä opit sinä aikana? Ketä hyviä tyyppejä tapasit? Mistä koit iloa työpaikallasi? Mistä olet kiitollinen ja ylpeä tuossa kokemuksessa?

Joka urassa ja joka työssä on jotain hyvää. Löydä se, kiitä ja kumarra – ja käänny määrätietoisen luottavaisesti kohti uutta seikkailua. 

4. Tee konkreettinen toimintasuunnitelma ja turvaa taloutesi muutoksessa

Muutosmyllerryksessä pää saattaa ”hajota” kaiken sekavuuteen. Kirjoita paperille tai koneelle kaikki, mitä päässäsi liikkuu. Mieti, mitä vaihtoehtoja sinulla on. Akuutisti voit tarvita sairasloman, jotta saat mietintäaikaa. Jotkut päätyvät ottamaan opintovapaan/aikuiskoulutustuen, jonka aikana käynnistävät yritystoiminnan intohimonsa ympärille.

Keskity asioihin, joihin voit itse vaikuttaa ja joista voit itse päättää.

Kun irtisanoudut vanhasta työstä, kannattaa taloustilanne miettiä tarkkaan. Tee selkeä budjetti kuukausimenoistasi ja arvioi, millä rahoitat sen. Saatko jostain lainaa hetkeksi, jotta pääset alkuun? Ennen yrityksen perustamista voit hakea starttirahan, ja yrityksen perustamisen jälkeen erilaista rahoitusta. Rahoitusten hakemisessa auttaa yritykset, jotka ovat erikoistuneet rahoituskoukeroihin. Yleensä he hakevat sinulle rahoituksen ja ottavat provisionsa vasta saadusta rahoituksesta – siis ilman riskiä sinulle.

5. Hanki tietoa yrittäjäksi ryhtymisestä

Kuukausipalkkalaisena olet tottunut tietynlaiseen tuttuuteen ja kenties helppouteen. Nyt olet kaiken uuden edessä ja joudut selvittelemään monia asioita yhtä aikaa. Ei ihme, että välillä ahdistaa tai kuormittaa. Selkeä asioiden listaaminen ja priorisointi auttavat kaaoksessa. Mikä on tärkeintä ja kiireellisintä? Mitkä ovat pikkujuttuja ja mitkä vievät enemmän aikaa tehdä?

Keitä yrittäjiä tunnet? Kysy heiltä apua käynnistämisvaiheeseen. Opi erilaisilta yrittäjäkursseilta, googlaa netistä, selvitä byrokratian koukerot.

6. Tunnista osaamisesi ja taklaa huijarisyndrooma

Saatat tietää, että osaat asiasi loistavasti. Olet ehkä saanut erinomaista palautetta vahvuuksistasi. Silti sisälläsi kalvaa epäluottamus omaa osaamista kohtaan nyt, kun sen on aika tulla valokeilaan yrittäjänä. Tämä luo ristiriitaa sisällesi ja saatat ehkä kärsiä huijarisyndroomasta. Huijarisyndrooma on ilmiö, jossa kaikin tavoin pätevä ihminen kokee perusteetonta, mutta kokonaisvaltaisen ahdistavaa tunnetta omasta osaamattomuudestaan. Apua oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistamiseen saat alan kirjoista tai valmentajalta.

7. Kerää tukijoukkosi ja ota myynti haltuun

Liian moni meistä elää harhaluulossa, että pitäisi selvitä yksin. Mutta… ne muutkin ajattelevat samoin ja haluavat auttaa juuri sinua. Ympärilläsi on ihmisiä, jotka haluavat auttaa, jos vain käännyt heidän puoleensa.

Tapaa muita yrittäjiä, kysy heidän kokemuksiaan yrityksen perustamisen alkuvaiheista, hanki myyntiosaamista kirjoista, kursseilta, sparraajilta!

Myynti on asiakkaan aitoa auttamista, vuorovaikutustaitoja, aitoa kiinnostusta asiakkaan ongelmista ja omasta intohimostaan kertomista.

Älä usko siihen harhaan, että olisit yksin.

Reagoimme kukin omalla tavallamme elämämme muutostilanteisiin. Tunteita tulee ja menee, anna kaikelle tilaa. Muista nauttia uuden luomisen matkasta, sehän on innostavaa ja kutkuttavalla tavalla jännittävää luoda unelmatyötään itse!

Lisää aiheesta löydät aiemmin julkaistusta artikkelista Uramuutos mielessä sekä Riikka Pajusen kirjoittamasta Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi -kirjasta, Otava 2019. Lue myös Kirjablogista kirjan arvio Käsikirja uutta uraa pohtivalle.

Riikka Pajusen intohimo on auttaa jokaista luomaan omannäköistä ja onnellista työelämää itselleen ja yrityksiä voimaan hyvin. Pajunen perusti 2010 Montevista Oy:n ja nykyään hän tekee yritysvalmennusten lisäksi uramuutosryhmiä verkossa sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin retriittejä Kemiönsaarella. Pajunen pitää 7 askelta unelmatyöhön -ryhmävalmennusta kerran tai kaksi vuodessa. Liity @kutsusunvoimaa-hyvinvointiyhteisöön Instagramissa.

Tilaamalla Riikan uutiskirjeen saat joka kuun ensimmäisenä päivänä inspiroivaa postia omannäköisen työelämän tueksi ja lahjaksi 5 askelta omannäköiseen työelämään -videon.

Lue myös Pajusen aiemmin julkaistut kolumnit Visio luo tulevaisuuttasi, Uskomukset unelmatyön esteenä, Seitsemän askelta unelmatyöhön, Erotu eduksesi työnhaussa – entisen rekrytoijan tärpit, Uskallatko loistaa – sanalaskuperimästä huolimatta, Onko työsi raatamista vai unelman toteuttamista?, Puhutaan palkasta, Opi täydellisen hissipuheen kaava ja Motivaatio vie kohti unelmatyötä sekä Pajusesta kirjoitettu henkilökuva Hyvän elämän etsijä.

Lisätietoja Riikka Pajusesta löydät seuraavista kanavista:
https://riikkapajunen.fi
https://montevista.fi/ riikka.pajunen@montevista.fi
https://www.instagram.com/riikkapajunen/
https://www.linkedin.com/in/riikkapajunen/
https://www.facebook.com/montevistavalmennus/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)