KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI TEILA TANNER-HEIKKILÄ KUVA KATI LÄNSIKYLÄ | 6.9.2023 | KOLLEGA.FI
Mielen laskuvarjo auki

Emme näe maailmaa sellaisena kuin se on, vaan sellaisena, kun ajattelemme sen olevan. Näemme oman ajatuksemme maailmasta. Mielemme on aina valmis näkemään rajoja kaikkialla. Todellisuudessa olemassaololle ei ole olemassa minkäänlaisia rajoja, sillä rajan toisella puolella on vain toinen äärettömyys.

Teila Tanner-Heikkilä on työyhteisön valmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.

On helppo valita puolensa ja katsoa asioita yksien silmälasien lävitse. Millä ajatuksilla täytät mielesi? Jos koet elämän vaikeana, se on ja tuntuu vaikealta. Ajatuksesi ovat itseään toteuttavia ennustuksia. Kiinnostaisiko sinua lainata toisen laseja ja yrittää nähdä ja ymmärtää, miten hän näkee ja kokee maailman? Minkälaisia uusia ajatuksia ja kokemuksia voisikaan syntyä. Elämä tarjoaa meille lukemattomia uusia tilanteita, jossa voimme ymmärtää toisia paremmin.

Ilman ennakkoajatusta

Taivaalla liitelevä petolintu näkee korkeuksista koko alleen levittäytyneen maiseman. Se lentää omassa elementissään, uljaana ja itsevarmana. Kokonaiskuva ympäristöstä muodostuu sen silmissä, se näkee myös tarkasti yksityiskohdat. Sen fokus on keskittynyt juuri tähän hetkeen.

Se voi myös jäädä kohteen yläpuolelle vielä varmistelemaan ja tarkkailemaan saalistaan ja naps, syöksyy oikealla hetkellä kiinni kohteeseensa. Elämä tarjoaa sille rajattomasti uusia tilaisuuksia, se oppii toimimaan ja tulkitsemaan liikkeitä ja ympäristöään nopeasti ja tarkasti pysyäkseen hengissä. Se ei rajoita mielessään omia mahdollisuuksiaan.

Toinen lintu istuu häkissään, jossa ei ole lainkaan ovia. Se kuulee ääniä, tarkkailee ja katselee ympärilleen, mutta ei uskalla levittää siipiään. Uskallatko sinä rikkoa omia mielen ja uskomustesi rajoja? Älä anna epäluulon tai pelon estää itseäsi tekemästä niitä asioita, joita haluat edistää työssäsi tai elämässäsi. Uskalla olla sinä. Älä jää jumiin mielen lukkoihin.

Säilytä tasapaino

Tasapainoinen elämä ei ole suorittamista. Arjen tasapainolla vähennät stressiä. Koska tasapaino on dynaaminen tila, kannattaa aika ajoin tutkia omaa mielen maisemaa: ajattelusi, tunteittesi, toimintasi ja olemisesi laatua.

Arjen tasapaino on yksi keskeisimmistä osatekijöistä hyvään elämään. Se tarkoittaa sitä, että eri elämänalueet, kuten työ, perhe, parisuhde, terveys ja vapaa-aika, ovat tasapainossa keskenään.

Mieti, mikä pitää sinut kiireisenä tai kireänä.

  • Onko sinulla riittävästi aikaa niille asioille, joita pidät elämässäsi tärkeänä? Jos ei, niin tee tilaa niille.
  • Mitä tunteita haluaisit kokea enemmän? Esimerkiksi iloa, onnellisuutta, läsnäoloa, rauhaa… Hengitä tuota tunnelaatua sisään ja koe sen tuoma muutos kehossasi.
  • Mistä unelmoit? Mikä on se, jota kohti haluat mennä? Muista, unelmilla ei ole rajoja.
  • Mieti vielä, miten voisit lisätä omaa läsnäoloasi eri tilanteissa. Mieli voi olla murehtimassa tulevia tai menneitä asioita, jolloin fokus on muualla. Voisitko olla yhden pienen hetken sataprosenttisesti läsnä itsellesi?
  • Minkälaisessa olemisen tilassa olet nyt? Muista, voit aina tehdä uuden valinnan. Pidä fokus kirkkaana.

Helpoin tapa turhautua ja menettää tasapaino, on mielen taistelu sitä vastaan, mikä on jo totta. Jos nykyhetkesi ei ole sellainen kuin haluaisit sen olevan, hyväksy se ja ala tehdä muutoksia. Näin vapautat energiaasi, etkä jää jumiin.

Tilaa ajattelulle ja tunteille

Kun opit, kuinka mielesi laskuvarjo toimii, löydät avoimen mielen ja uteliaisuuden, ilman rajoittavia uskomuksia tai ennakkoajatuksia. Järki perustelee meille tekemisen mielekkyyden ja tunteet antavan meille tekemiseen voiman. Yhdessä ne toimivat joustavasti, toisiaan täydentäen.

Koe mielikuvissa, miltä vapaa liito voisi tuntua. Kuvittele lentäväsi kotkan lailla ja katsele korkeammasta näkökulmasta, mikä on se asia, johon suuntaat seuraavaksi huomiosi. Ole valmis muuttamaan suunnitelmiasi, ajatuksiasi ja tunteitasi. Mikään ei muutu, jos pelko pitää sinua paikoillaan.

Muista kuka olet. Sinä teet valintoja – ja voit aina tehdä uuden valinnan.

”Mieli on kuin laskuvarjo. Se toimii vain, jos pidämme sen avoinna.”
Thomas Dewar

Jos mielenhallinta, itsesi johtaminen, aito aikaansaamisen ilo ja merkityksellisyys kiinnostavat, tutustu seuraaviin, uusiin, maksullisiin kursseihin.

Onnistu ja ylläpidä hyvää draivia! -verkkokurssilla opit johtamaan asennettasi, ajatteluasi, asennettasi sekä tunteittesi laatua, ja tulet vahvaksi tietoiseksi toimijaksi. Kurssin vetäjinä Teila Tanner-Heikkilä ja Reijo Mylläri. Lisätiedot: https://tietoinentoimija.fi/onnistu-ja-yllapida-hyvaa-draivia/

Ilolla omaan voimaan -verkkokurssilla Teila Tanner-Heikkilä ja Carita Nyberg opettavat löytämään toimintaasi ja hyvinvointiasi energisoivat tunteet sekä aikaansaamisen ilon ja inspiraation. Lisätiedot: https://tietoinentoimija.fi/ilolla-omaan-voimaan/

Teila Tanner-Heikkilä on mentori, työyhteisövalmentaja, yhdessäluomisen mahdollistaja, Firstbeat Hyvinvointianalyysien asiantuntija ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa. Työssään Tanner-Heikkilä edistää tietoisen toimijan taitoja toimia voimavarakeskeisesti, aktiivisesti ja valintoja tekevänä yksilönä.

Tanner-Heikkilä on ollut vuosina 2017-2018 yhteistyökumppanina tuotteistamassa Työsuojelurahaston rahoittamaa Tulevaisuuden taitoja yhdessäluomisen otteella -palveluprosessia, jossa mm. kehitettiin tietoisen toimijuuden viisi avainta.

Tanner-Heikkilä on myös yksi Work goes happyn Paremman työelämän voimavarat -kirjan (julkaistu 2023) kirjoittajista. Kirjassa julkaistiin hänen artikkelinsa Tietoinen toimija: älykäs itsensä johtaja.

Lisätietoja Teila Tanner-Heikkilästä löydät osoitteesta https://valmennusvuosikello.fi/ ja Tietoinen Toimija sivustolta https://tietoinentoimija.fi/.

Lue myös Tanner-Heikkilän edelliset kolumnit Neljä keinoa itsensä kannustamiseen, Sitä samaa – vai jotain uutta?, Ilo ja nauru – voittamaton yhdistelmä, Valintoja onnellisuuteen, Miten kannustat itseäsi?, Kasvata sisäistä voimaasi ja Miten päästä irti negatiivisista tunteista?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)