ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MIKKO PAHKASALO KUVA SANNA NUUTINEN FOTO BAKERY | 6.9.2023 | KOLLEGA.FI
Irti kalvavasta epävarmuu­desta

Harva meistä tiedostaa tai haluaa myöntää, että on itse ratkaisu tai ongelma tilanteeseensa, tai että on itse syy tunnekokemuksiinsa – ja erityisesti siihen, miten kauan pitää niistä kiinni. Harva haluaa myöskään tiedostaa ja myöntää, että peilistä takaisin katsova henkilö on täysin vastuussa itsestään ja elämästään. Ilman tätä täysimittaista vastuun ottamista kärsimme kalvavasta epävarmuudesta lopun elämäämme. Kirjoituksessani jaan kolme tärkeintä kalvavan epävarmuuden muotoa ja kerron, miten voit irtautua niistä.

Mikko Pahkasalo on valmentaja ja yrittäjä, jonka visiona on nostaa suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan.

Valokeila itseen

Kun käännämme valokeilan itseemme, oivallamme, että omat ajatuksemme ja tunteemme sabotoivat enemmän omannäköisen elämän luomista, kuin ulkoinen ympäristö voi ikinä tehdä. Ympäristöä on aina helpompi syyttää kaikesta, mitä itselle tapahtuu juuri nyt tai on tapahtunut menneisyydessä ammatillisesti ja henkilökohtaisesti.

On haastavampaa kääntää valokeila itseen ja hyväksyä, että vain minä itse sallin epävarmuuksien ja heikkouksien kasvaa hyökyaallon kokoiseksi ja pyyhkäistä unelmani pois. Tai, että vain minä itse viivytän kehitystäni ja käännän selkäni tärkeillä hetkillä. Tai, että vain minä itse työnnän läheiseni ja työkaverini pois luotani, jotta minua ei hylättäisi ensimmäisenä. Lista on pitkä. Lisääntyneen tietoisuuden ja läsnäolon taidon myötä havaitsemme ja tunnistamme paremmin omia vahvuuksiamme ja voimavarojamme. Tällöin myös pystymme havaitsemaan kolme sisäistä demoniamme. Ne voivat herättää merkittävästi ahdistusta, jos emme suostu kohtaamaan niitä.

Olemme vastuussa kolmesta demonista

Kääntämällä valokeilan itseemme tunnistamme, että olemme itse vastuussa kolmesta epävarmuuden muodosta, kolmesta demonista, jotka ovat ”pahemmuusjärjestyksessä” epäilys, viivyttely ja sulkeutuminen.

Epäilys tuntuu epävarmuuden tunteena vatsanpohjassa. Epäilys ilmenee mielen yltyessä valittamaan ja kauhistelemaan. Se on kuin se vanha kaveri, joka aina tavatessa jossain vaiheessa alkaa kyynisesti kyseenalaistamaan itseään ja sanomisiaan. Se viettelee seireenin tavoin vaivihkaa lannistavuuteen. Epäilys on todellinen vihollinen, vaikka se voi tuntua vanhalta tutulta. Sitä ei tulisi aliarvioida, koska sen tehtävä on saada sinut ylihuolehtimaan ja murehtimaan.

Viivyttelyn tarkoitus on saada meidät lopettamaan haaveilu ja unelmia kohti kulkeminen. Kyseessä on kokemus henkisestä velttoudesta, voimattomuudesta, piittaamattomuudesta ja haluttomuudesta. Epäilys valittaa ja vaikertaa, mutta viivyttely on aggressiivisempi. Se huutaa ja käskyttää lopettamaan unelmoimisen ja ihmisenä kehittymisen. Se on diktaattori, jota monet ihmiset tottelevat. Tämä johtaa toimimatta jättämiseen ja lopulta katkeroitumiseen. Henkilö vakuuttaa itse itsensä, että kannattaa jättää leikki kesken ja palata “ruotuun”.

Sulkeutuminen on demoneista pahin. Sen tehtävänä on saada meidät kärsimään yksin ja työntämään läheisemme, ystävämme ja kaverimme pois luotamme hyvin rumallakin tavalla. Sulkeutuminen saa meidät etäisiksi, suvaitsemattomiksi ja vihaiseksi toisia kohtaan. Se saa meidät elämään kielteisesti egon vallassa – kuvittelemaan miten olemme parempia kuin toiset ja olemaan toisten yläpuolella norsunluutornissa. Sulkeutuminen myös sulkee sydämemme, jolloin emme ole yhteydessä tunteisiimme. Silloin emme luota maailmaan emmekä toisten hyvyyteen.

Vastalääkkeenä rohkeus

Irrottautuaksesi epävarmuuden demoneista luo mielikuva rohkeuteen innostavasta esineestä – esimerkiksi teräksisestä miekasta. Jokainen merkittävä johtaja, yrittäjä ja vanhempi on takonut itselleen tällaisen rohkeuden miekan, jonka avulla he ovat läpäisseet tiheitä pimeyden kerroksia ja tuoneet valoa kaiken keskelle. Nämä henkilöt ovat kuitenkin aivan tavallisia ihmisiä – kuten sinä ja minä. Myös he murehtivat, viivyttelevät ja antavat muiden mielipiteiden vaikuttaa liikaa omaan elämäänsä ja päätöksiinsä. Heillä on kuitenkin yksi yhteinen nimittäjä rohkeus, jota he hyödyntävät säännöllisesti elämässään. Sen avulla he eivät luovuta, vaan mukautuvat ja luovat uusia mahdollisuuksia.

Sinäkin voit harjoitella rohkeutta. Ajattele mielessäsi ja sydämessäsi, millainen ihminen haluat olla unelmatulevaisuudessa. Sen jälkeen kysy itseltäsi eri tilanteissa, “mitä rohkea ja arkailematon unelmaminäni tekisi tässä tilanteessa”. Toista tätä useita kertoja päivässä. Harjoittele astumaan tunnetasolla tähän hahmoon ja vie syntyneet uudet ajatukset ja tunteet konkreettisiin tekoihin. Tämä harjoitus ei ole autuaaksitekevä eikä korjaa kaikkea, mutta toistaessasi sitä alat pikkuhiljaa huomata harjoituksen myönteiset vaikutukset itseesi.

Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä. Hänen missionaan on auttaa yrittäjiä saamaan itsestään parhaan irti päivittäin terveellä tavalla, jotta he saavuttavat pysyvästi ison ammatillisen menestyksen ja korkean työn jäljen ilman terveyden ja ihmissuhteiden uhraamista. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen valmentaja ja No Limit -yrityksen perustaja. Hän hakee parhaillaan hyvinvointi- ja valmennusyrittäjiä uuteen High Thriving Operator -pilottivalmennukseen.

Lisätietoja Pahkasalosta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta:
https://www.noulimit.fi/
https://www.facebook.com/NoLimit.fi
https://www.linkedin.com/in/mikkopahkasalo/

Lue myös Pahkasalon aiemmin julkaistut kolumnit Kiihdytä kohti unelmiasi, Kohtaa kuolevaisuutesi, Nouse vahvaksi esikuvaksi, Irti ylikuormittumisesta, Tee parhaasi päivittäin, Terveet rajat ihmissuhteissa ja Luo pysyvää tasapainoa elämään.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)