PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 27.9.2023 | KOLLEGA.FI
Huomioidaan toisemme

Mikään ei varmaan ole sen tärkeämpää kuin vuorovaikutus, sillä tarvitsemme kaikki toisiamme. Ja mitä paremmin tulemme toimeen keskenämme, sitä helpommin elämä sujuu niin työpaikoilla kuin arjessa.

Varsinkin näinä vastakkainasettelun aikoina ystävällisyys on noussut arvoonsa. Eikä se edes maksa mitään, mutta sen seuraukset voivat olla yllättävän suuret. Kun joku esittää meille asiat ystävällisesti, omaksumme ne paljon helpommin ja kuuntelemme eriäviäkin mielipiteitä. Sen sijaan epäystävällisesti esitetty asia herättää välittömästi vastarintaa, eikä asia mene välttämättä lainkaan perille. Ja ystävällisyys toimii myös etätyössä. Kuten tähän numeroon kirjoittanut ja minua aiheen pohdintaan innostanut Laura Sundell sanoo: ”Toisten huomioiminen arjessa on tärkeää. Tervehtiminen, kiittäminen, kannustaminen tai kuulumisten kysyminen on pieni ja samalla merkityksellinen teko, jolla osoitat arvostusta ja vaalit yhteisöllisyyden ilmapiiriä. Etäpalavereissakin yhteyttä voi punoa ja yhteistyöhön virittäytyä lyhyellä rupattelulla.” Aina tulisi olla sen verran aikaa, että voisi kysyä toisen kuulumiset niin kasvokkain toimistolla kuin ruudunkin takaa. Se on ystävällisyyttä ja toisten huomioimista, joka tekee elämästä paljon valoisampaa.

Vuorovaikutuksen tärkeydestä etä- ja hybridityössä voit lukea lisää Coaching-blogista, jossa Laura Sundell keskittyy aiheeseen. Kun käytäväkohtaamiset ja lounaskeskustelut jäävät vähemmälle, tietoisemman vuorovaikutuksen merkitys korostuu. Jokaisella meistä on mahdollisuus olla aloitteellinen ja lisätä omalla vuorovaikutuksella hyvää niin omaan kuin muidenkin etä- ja hybridityöhön, Sundell sanoo kolumnissaan.

Henkilökuvassa esittelemme lääketieteen tohtori ja neurologian dosentti Anne Koiviston, joka on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran muistisairauksien ja lääketieteen koulutuksen parissa. Koivisto valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1992 ja työskenteli monipuolisesti lääketieteen eri aloilla eri puolilla Suomea. Aluksi perusterveydenhoitoon aikonut Koivisto päätyi neurologiaan ja kiinnostui muistisairauksista. Neurologian erikoislääkäriksi valmistuttuaan hän aloitti tutkimusuransa, joka keskittyi Alzheimerin tautiin. Lukuisissa tehtävissä ja laaja-alaisesti toiminut Koivisto työskentelee tätä nykyä Helsingin yliopistossa neurotieteiden muistisairauksien professorina ja HUSin geriatrian osaston ylilääkärinä, minkä lisäksi hän vetää Kuopion yliopistollisessa sairaalassa liikennelääketieteeseen keskittyvää kehittämishanketta. Vaikka työ on antoisaa, on Koivisto alkanut kiinnittää enemmän huomiota vapaa-aikaansa, ja fokusoi enemmän töitään, mutta aikoo uteliaana katsoa, mitä tulevaisuus vielä tuo tullessaan.

Työelämän psykologiaa -blogissa Minna Miao käsittelee omien vahvuuksien esiin nostamista. Vaikka mahdollisuus oppia tukeekin työhön sitoutumista, voi jatkuva kehittymisvaatimus myös nakertaa motivaatiota. Jokaisen työmotivaatiolle tekisikin hyvää saada keskittyä ajoittain myös niihin asioihin, jotka jo taitaa, ja että niistäkin saisi myönteistä palautetta, Miao toteaa kirjoituksessaan.

Elämä järjestykseen -blogissa Marja Koivisto tarttuu yhä kasvavaan ongelmaan, aivojen kuormittumiseen. Muistisairaudet koskettavat nykyään myös työikäisiä, sillä työskentelemme jatkuvien paineiden alla emmekä anna aivoille aikaa palautumiseen. Kolumnissaan Koivisto antaa konkreettisia vinkkejä aivojen hyvinvoinnin tukemiseen.

Hyvinvointi-blogissa Hannaleena Immonen pohtii ystävyyssuhteita. Uusi ystävyys alkaa usein innolla, mutta saattaa ajan kuluessa säröillä, kun osapuolten suhde ei ole tasa-arvoinen toisen odottaessa suhteelta enemmän kuin toinen. Tärkeintä olisikin löytää tasapaino ja ymmärtää, että osa ihmisistä tulee jäädäkseen, osa käydäkseen, Immonen toteaa kolumnissaan.

Uusille urille -blogissa Riikka Pajunen käsittelee palkkatyöstä yrittäjäksi siirtymistä. Uramuutosta ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä ja jos on vuosia ollut uupunut ja kyllästynyt työhönsä, on aika toimia. Kolumnissaan Pajunen antaa askelmerkit uuden uran alkuun.

Viime sunnuntaina päättyi kyselymme, jossa tiedustelimme, millä asenteella suhtaudut työhösi ja elämääsi, pääosin myönteisellä vai kielteisellä ja miksi? Saimme kyselyymme 125 vastausta. Peräti 93 prosenttia vastaajista kertoi suhtautuvansa työhön ja elämään positiivisesti. Vain 5 prosenttia ilmaisi suhtautuvansa kielteisesti ja 2 prosenttia ilmoitti asenteensa vaihtelevan. Pääasiallinen syy positiivisuuteen oli se, että myönteisyys tekee elämästä paljon mukavampaa ja antaa voimaa. Arvonnan palkinnon, Eija Hinkkalan Muuta asenteesi, muuta elämäsi -kirjan, voitti Linnea Hyry Oulusta. Onnittelut Linnealle ja kiitokset kaikille osallistujille.

Seuraavat artikkelit ja kolumnit julkaisemme kolmen viikon kuluttua keskiviikkona 18. lokakuuta.

Hyvää työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)