JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI JA KUVA MARIA KYYHKYNEN | 6.9.2023 | KOLLEGA.FI
Eikö työ enää olekaan vain työtä?

Viime vuosina on alettu kyseenalaistaa ajatusta työstä vain työnä, jota vastaan saadaan rahallista korvausta. Haluamme työltä enemmän. Haluamme työskennellä työpaikassa, jossa voimme tuntea merkityksellisyyttä ja vaikuttavuutta, ja jossa työ antaa uudenlaista sisältöä elämään.

Maria Kyyhkynen on ihmisläheisen ja valmentavan johtamisen puolestapuhuja, joka haluaa olla mukana rakentamassa parempaa työelämää.

Merkityksellisyys nähdään elämänlaadun keskeisenä lähteenä. Työn merkityksellisyyden kokemus vaikuttaa motivaatioomme, hyvinvointiimme, tuloksiimme ja sitoutuneisuuteemme. Työn merkityksellisyyden kokeminen voi vaikuttaa myös positiivisesti psykologiseen hyvinvointiimme. Kun koemme tekevämme jotain arvokasta ja vaikuttavaa, saamme siitä itseluottamusta, koemme ylpeyttä omasta osaamisestamme ja suhtaudumme positiivisemmin ympäristöömme, mikä auttaa vähentämään stressiä sekä ahdistusta.

Työn merkityksellisyys on syvälle vaikuttava tekijä, joka ulottuu yksilöiden henkilökohtaisesta hyvinvoinnista organisaatioiden menestykseen ja yhteiskunnan toimivuuteen asti.

Miten lisätä työn merkityksellisyyttä?

Työn merkityksellisyyden löytäminen on matka, joka vaatii itsetutkiskelua ja avointa mieltä. Jokainen meistä voi tehdä omassa ajattelussaan ja toiminnassaan pieniä muutoksia, jotka lisäävät työn merkityksellisyyttä. Muista, että merkitys voi löytyä erilaisista lähteistä, ja se voi kehittyä ajan myötä työn ja elämän eri vaiheissa.

Oma arvomaailma: Tarkastele omia arvojasi ja pyri löytämään yhteys niihin työssäsi. Kun huomaat, että työsi tukee omia vakaumuksiasi, se voi lisätä merkityksellisyyden tunnetta.

Tavoitteiden kirkastaminen: Aseta itsellesi selkeitä tavoitteita ja hahmottele, miten työsi edistää näiden tavoitteiden saavuttamista. Tieto siitä, miten oma panoksesi vaikuttaa suurempaan kuvaan, vahvistaa merkityksellisyyden tunnetta.

Palaute ja kiitos: Saatu positiivinen palaute ja tunnustus työstäsi vahvistavat merkityksellisyyden tunnetta. Samoin voit antaa palautetta ja kiitosta myös muille – pienet teot voivat luoda suuren merkityksen tunteen.

Uuden oppiminen: Pyri oppimaan uutta ja haastamaan itseäsi työssäsi. Uudet taidot ja tiedot voivat avata uusia mahdollisuuksia ja lisätä merkityksellisyyden tunnetta.

Positiivinen ajattelu: Keskitä huomiosi työn positiivisiin puoliin ja siihen, miten se hyödyttää itseäsi ja muita. Optimistinen asenne lisää merkityksellisyyden tunnetta vaikeinakin aikoina.

Merkityksellisyyden johtamiseen etätyössä

Etätyön luonne, kuten fyysinen erillisyys ja vähentynyt sosiaalinen vuorovaikutus, voi vaikeuttaa kykyämme kokea työn mielekkyyttä ja merkitystä. Tästä syystä merkityksellisyyden johtamiseen etätyössä on kiinnitettävä huomiota. Tavoitteena on luoda yhteyksiä, tukea ja auttaa henkilöitä näkemään työnsä merkitys, vaikka he eivät olisikaan fyysisesti läsnä työpaikalla.

Vinkkejä merkityksellisyyden tunteen vahvistamiseen:

Selkeä viestintä: Organisaation tavoitteiden ja suunnitelmien kommunikointi etätyöntekijöille on ensiarvoisen tärkeää. Selkeä ja säännöllinen viestintä siitä, miten jokaisen panos liittyy suurempaan kokonaisuuteen antaa merkitystä omalle työlle.

Säännölliset tapaamiset: Järjestä säännöllisiä virtuaalisia tapaamisia, joissa keskustellaan organisaation tavoitteista ja edistymisestä. Tämä auttaa ylläpitämään yhteyden tunnetta ja tukee merkityksellisyyden kokemusta.

Henkilökohtaiset tapaamiset: Kohtaa jokainen työntekijä säännöllisesti myös henkilökohtaisesti. Kuuntele ja keskustele henkilön tarpeista, huolista ja toiveista. Auta jokaista näkemään oman työn vaikutus ja merkitys.

Tavoitteiden asettaminen: Selkeät, yhdessä luodut tavoitteet, jotka on yhdistetty organisaation tavoitteisiin, auttavat ymmärtämään oman työn merkityksen sekä vaikutuksen laajemmassa kokonaisuudessa.

Sosiaalinen yhteydenpito: Luo mahdollisuuksia sosiaaliseen vuorovaikutukseen etätyöntekijöiden kesken. Virtuaaliset kahvitauot ja tiimitapaamiset auttavat ylläpitämään yhteisöllisyyden tunnetta. Satunnaisia kohtaamisia ja ajatusten vaihtoa ei pidetä turhana tai tehottomana lähityössä. Tätä samaa keskustelukulttuuria tulee tukea ja ylläpitää myös etätyössä. Hyvät työsuhteet ja yhteistyö muiden kanssa luovat positiivisen ilmapiirin, joka tukee merkityksellisyyden kokemusta. Tässä meillä jokaisella on tärkeä ja merkityksellinen rooli.

Säännöllinen palaute: Anna säännöllisesti kannustavaa ja rakentavaa palautetta. Kiitoksen antaminen ja positiivinen palaute vahvistavat kokemusta työn merkityksellisyydestä.

Työn merkityksellisyyden johtaminen vaatii avoimuutta, kuuntelua ja pyrkimystä ymmärtää työntekijöiden tarpeita ja odotuksia. Positiiviset tunteet työstä heijastuvat koko elämään, joten tavoitelkaamme työpaikkoja, joissa jokainen voi tuntea työnsä merkityksen ja vaikuttavuuden osana suurempaa kokonaisuutta.

Maria Kyyhkynen on ihmisläheisen ja valmentavan johtamisen puolestapuhuja, joka haluaa olla mukana rakentamassa parempaa työelämää, johtamisen ja työhyvinvoinnin kautta. Kyyhkynen on työskennellyt pitkään pankkialalla monipuolisissa esihenkilötehtävissä ja viimeisen vuoden yrittäjänä työhyvinvoinnin sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa. Hän on pohjakoulutukseltaan KTM, mutta uskoo jatkuvaan kehittymiseen ja on lisäkoulutukseltaan mm. meditointi- ja rentoutusohjaaja, RTT hypnoterapeutti, FLT Ravintovalmentaja, NLP Master sekä Firstbeat Life valmentaja. Kyyhkysen osaamis- ja kiinnostusalueitaan ovat työelämän ilmiöt, esihenkilötyön kehittäminen, työhyvinvointi ja tuottavuus sekä mielen toiminta ja hyvinvointi.

Lue Kyyhkysen aiemmin julkaistu kolumni Hyvä vai huono asia – ken tietää sekä hänestä kirjoitettu henkilökuva: Nopeakäänteinen uuden omaksuja.

Maria Kyyhkysen kanssa voit verkostoitua LinkedInissä: https://www.linkedin.com/in/mariakyyhkynen/

Lisätietoja Kyyhkysestä ja hänen koulutuksistaan löydät osoitteesta: https://www.dailyboom.fi/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)