PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA E KASANEN | 16.8.2023 | KOLLEGA.FI
Uudella asenteella syksyä kohti

Työt ovat jo valtaosalla alkaneet ja arki on lähtenyt rullaamaan. Täytyy myöntää, että omalta kohdaltani ensimmäiset työpäivät olivat tahmeita. Olin niin tottunut liikkuvaan ulkoilmaelämään, että siirtyminen sisälle koneen äärelle istumaan ei houkuttanut. Onneksi kauniit säät ovat jatkuneet ja sain siirrettyä kotikonttorini ulos. Pihalla vihreyden keskellä on paljon mukavampi tehdä töitä kuin sisällä.

Kahden viikon työrupeaman jälkeen rutiinit ovat jo taas hallussa. Olen kuitenkin opetellut uutta työnteon tapaa. Julkaisupäivän lähestyessä töitteni määrä kasvaa valtavasti, eikä aikani meinaa riittää kaikkeen, ja silloin teen töitä yötä myöten. Aiemmin olen myös puskenut ja stressannut ja mennyt vaikka väkipakolla läpi harmaan kiven. Tällä kertaa päätin kokeilla toista tapaa. Otin tietoisesti kevyemmän asenteen tekemiseeni. Päätin, että en puske, vaan teen rauhallisemmin. Muistutin itseäni, että aikaa on runsaasti. Vaikka aikaa ei tullut yhtään enempää, sain asetettua aivoni uuteen asentoon ja tekemisestä tuli helpompaa. Olin hämmästynyt, miten paljon asenteen muutos sai aikaan. Voimme todella vaikuttaa ajatuksiimme ja uskomuksiimme, jos niin haluamme. Asenteitani minua innosti pohtimaan Eija Hinkkala, jota haastattelin tähän numeroon. Hinkkala sanoo, että vaikka asenne istuu meissä lujassa, on opittuja asioita aina mahdollista muuttaa ja oppia uudenlainen asenne. Tämä on täysin totta! Itse aion juurruttaa tämän uuden kevyemmän asenteen tekemiseeni jatkossakin.

Voit lukea lisää asenteista ajankohtaisartikkelistamme, jossa valotetaan asenteen anatomiaa ja kerrotaan, miten myönteistä asennetta voi vahvistaa. Voimme nimittäin aina valita asenteemme, vaikka voikin olla vaikea hyväksyä ajatusta valinnasta. Valintoihin liittyy vastuu, jota harva haluaa ottaa kantaakseen. Voimme kuitenkin aina ruokkia ja olla ruokkimatta asenteemme eri aineksia, ja kaikki se, mitä ravitsemme, vahvistuu ja muu kuihtuu pois, Eija Hinkkala sanoo artikkelissamme.

Henkilökuvassa tutustumme Donna Suomeen, joka on tehnyt liikunnasta ja tanssista itselleen ammatin. Nuorena yleisurheilussa kilpaillut Suomi vaihtoi tanssiin aikuisena ja kouluttautui Vierumäellä liikunnan ohjaajaksi. Valmistumisestaan, vuodesta 2010 lähtien Suomi on työskennellyt liikunnan parissa lähes koko työuransa. Tätä nykyä Suomi on pienen tyttären äiti ja on juuri aloittanut esikouluopettajana, mutta vetää myös iltaisin tanssitunteja, eikä aio koskaan jättää tanssia.

Coaching-blogissa Annina Hukari kertoo syväcoachingista, joka yhdistää tietoiseen ja tiedostamattomaan mieleen vaikuttamisen. Meillä jokaisella on taito ja kyky vaikuttaa tietoisen mielen lisäksi tiedostamattomaan mieleemme ja kolumnissaan Hukari antaa vinkkejä niiden valjastamiseen ja hyödyntämiseen.

Työelämän psykologiaa -blogissa Kristiina Lampela käsittelee työarkeen siirtymistä. Lomalta työarkeen paluu on siirtymävaihe, jolloin on hyvä pohtia mahdollisia fiilaus- tai muutostarpeitaan. Joskus pienikin työn, vapaa-ajan tai arkirutiinien tuunaus voi vaikuttaa yllättävän paljon omaan hyvinvointiin, Lampela sanoo kolumnissaan.

Work goes happy -blogissa Jyri Kansikas puhuu arjen tasapainon säilyttämisen tärkeydestä. Pelkät lomat eivät meille riitä, sillä tarvitsemme arjessa keskittymisen ja levon välistä tasapainoa. Kolumnissaan Kansikas antaa vinkkejä pomodoro-tekniikan käytöstä ja kannustaa kokeilemaan uusia työtapoja.

Elämä järjestykseen -blogissa Marja Koivisto keskittyy tavoitteiden asettamiseen. Kun saamme työn ja elämän sovitettua itsellemme sopivaksi, alkaa elämä soljua uudella tavalla ja unelmat muuttuvat todeksi. Kolumnissaan Koivisto vinkkaa kolmen askelen -menetelmän, jonka avulla on mahdollista päästä tavoitteisiinsa.

Hyvinvointi-blogissa Erja Järvelä pohtii tasapainossa olemisen vaikeutta. Ajattelemme, että normaalitilassa asioiden kuuluu olla tietyllä tavalla järjestyksessä ja tasapainossa. Täydellistä tasapainon tilaa ei kuitenkaan ole olemassa, vaan elämässä on hyväksyttävä se, että vaakakupit kallistelevat välillä puolelta toiselle, Järvelä sanoo kolumnissaan.

Vierailija-blogissa Anu Lyra käsittelee asiakkaan kohtaamista ongelmatilanteessa ja sitä, kuinka reklamaationkin voi kääntää viiden tähden asiakaskokemukseksi. Kolumnissaan Lyra vinkkaa viiden askeleen kaavan, jonka avulla konfliktin purkaminen onnistuu.

Kirjablogissa arvioimme ajankohtaisartikkelin teemaan liittyvän Eija Hinkkalan Muuta asenteesi, muuta elämäsi -kirjan.

Sunnuntaina päättyi lehtemme kesäkysely, jossa tiedustelimme, koetko työsi merkitykselliseksi ja jos koet, niin mikä tekee siitä merkityksellistä. Saimme lähes kuusikymmentä vastausta. Enemmistö eli 86 prosenttia vastaajista koki työnsä merkitykselliseksi ja vain 9 prosenttia ei näin kokenut. Loput 5 prosenttia olivat siltä ja väliltä. Suuri osa työn merkityksellisyydestä syntyi vastaajien mukaan siitä, että sai tehtävässään auttaa tai tukea kollegoita tai asiakkaita. Tärkeänä koettiin myös se, että omassa työssään pystyy vaikuttamaan asioihin. Kyselyn palkinnon, Work goes happyn Paremman työelämän voimavarat -kirjan, voitti Riitta Rauhanen Tampereelta. Onnittelut Riitalle ja kiitokset kaikille osallistuneille!

Seuraavat jutut julkaisemme jälleen kolmen viikon kuluttua keskiviikkona 6. syyskuuta.

Antoisaa syyskauden alkua!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)