WORK GOES HAPPY

Mainos
TEKSTI JA KUVA JYRI KANSIKAS | 16.8.2023 | KOLLEGA.FI
Tarvitsemme keskittymisen ja levon välistä tasapainoa

Postasin äskettäin someen, että lomat ovat ihania ja ne kalenteroidaan, mutta mitäpä jos kalenteroisimme sopivaa huokoisuutta myös arkeen, sillä tarvitsemme arjessa keskittymisen ja levon välistä tasapainoa.

Jyri Kansikas on Work goes happy Oy:n toimitusjohtaja.

Miksi? Siksi, että lomaviikkoja on vain rajattu määrä, joten palautumisen ja tasapainoisen elämän kannalta tärkeintä on se, että lomien välissä pystymme pitämään arkemme tasapainossa. Tämä vaikuttaa myönteisesti myös lomanviettoon. Voi nauttia täysin rinnoin vain ihanasta joutilaisuudesta tai juuri siitä, mikä on itselle sitä mieluisinta tekemistä.

On totta, että monelle ei ole työtehtävänsä takia mahdollista huokoistaa työpäiviään, mutta silloinkin on mahdollisuus huokoistaa työpäivän jälkeistä ajan- ja energian käyttöä. Asiantuntija- ja tietotyössä sen sijaan huokoistaminen on paljon helpompaa ja se voi olla myös oiva mahdollisuus tehdä työstä tehokkaampaa.

Yrittäjänä minun on helpompi päättää omista tavoistani tehdä työtä. Vaikka yrittäjänä ei ole juuri koskaan täysin ”vapaalla”, voi kuitenkin rakentaa työpäivänsä siten, että tasapaino säilyy. Itse teen niin, että kun hommat eivät etene, pistän koneet kiinni ja lähden kävelylle, pyöräilemään ja talvella vaikka hiihtämään. Kertaakaan en ole vielä katunut näitä valintojani.

Toisaalta silloin kun pääsen hyvään ja syvään flow-tilaan, voi työpäivistä tulla todella pitkiä, mutta ne eivät tunnu raskailta. Flow-tilassa minusta tuntuu kuin aivoni synapsit alkaisivat pitää ihan loistavia bileitä. Ajatuksia ja oivalluksia syntyy kuin liukuhihnalla.

Aivot tykkäävät pomodoro-tekniikasta

Oletko kokeillut pomodoro-tekniikkaa? Näin se toimii:

1. Työskentele 25 minuuttia ja keskity yhteen tehtävään

Valitse ensin selkeästi, mihin tehtävään aiot keskittyä seuraavan 25 minuutin eli yhden pomodoron ajan. Laita ajastin soimaan 25 minuutin päähän, vaimenna kaikki häiriötekijät, kuten sähköposti, pikaviestimet ja puhelin, ja ryhdy tuumasta toimeen!

2. Pidä viiden minuutin tauko pomodorojen välissä

Kun 25 minuutin jakso on ohi, pidä viiden minuutin tauko. Käy hakemassa kahvia, kävele hetki ympäri toimistoa, kotitoimistoa tai kirjastoa, tuijottele ulos ikkunasta tai kuuntele musiikkia.

Tarkoituksena on antaa aivojen levätä ja irrottaa ajatukset työtehtävistä. Aloita viiden minuutin jälkeen uusi pomodoro.

3. Pidä 20 minuutin tauko neljän pomodoron jälkeen

Kun olet suorittanut neljä 25 minuutin pituista jaksoa, on aika pitää pidempi tauko. Lähde esimerkiksi pienelle kävelylle, syö välipalaa tai lue hetki kirjaa.

Pomodoro-tekniikka perustuu siihen, että kynnys ison tehtävän aloittamiselle on korkea. Kokonainen kakku on hankala haukata kerralla. Kun kakun jakaa ensin viipaleisiin ja viipaleet vielä suuhun sopiviin palasiin, on helpompi aloittaa ensimmäisestä pienestä haukkupalasta.

Purkamalla tehtävän osiin ja yksinkertaisiin, loogisiin askeliin, on lopputulos helpompi saavuttaa. Aivojen palkitsemiskeskus myös kehrää tyytyväisenä, kun pomodoro on onnistuneesti suoritettu.

Sama periaate pääte myös ajallisesti. On helpompi asennoitua työskentelemään tehokkaasti 25 minuuttia kuin esimerkiksi kokonaisen tunnin ajan. Toisaalta viiden minuutin tauon aikana ei ajatus ehdi harhailla liian kauaksi. Yksi tomaatti ja tehtävä kerrallaan alkaa raskainkin työrupeama purkautua kuin leikiten.

Kokeile uutta tapaa jo huomenna!

Jokainen syksy on kuin uuden alkua, siksi voi olla hyvä kokeilla uusia tapoja tehdä työtään. Jos se ei omalla kohdallasi toimi, voit aina palata entisiin tapoihisi.

Vaikka vanhat rutiinit luovat ja tuovat turvaa, niin ainakin omasta mielestäni muutoksilla voi olla hyviä vaikutuksia. Tärkeintä on kuitenkin löytää juuri se itselle sopiva työnteon malli, joka pitää (työ)elämäsi tasapainossa.

Olisi hienoa kuulla, Mitä oivalluksia tasapainon löytämiseen sinä olet löytänyt? Voit kommentoida niitä tähän jutun alle tai somessa https://twitter.com/JyriKansikas.

Jyri Kansikas on paremman työelämän rakentaja ja työhyvinvoinnin edistäjä, joka työskentelee toimitusjohtajana Work goes happy Oy:ssä.

Lue myös Kansikkaan edelliset kolumnit Miten lisätä myöntäintoa, myötätuntoa ja armollisuutta elämään, Päät pois poteroista, Miksi hyvistä johtajista puhutaan niin vähän?, Pitääkö aina suorittaa? ja Joustava organisaatio on proaktiivinen ja muutoskykyinen.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)