ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MARJA KOIVISTO KUVA NINA DODD | 16.8.2023 | KOLLEGA.FI
Mitä haluat työhön ja elämääsi jouluun mennessä?

Kesä on kohta ohi, koululaiset saatettu kouluun, mökit siivotaan pian talvikuntoon ja ajatukset suunnataan alkavaan syksyyn. Millä eväin edetään seuraavaan vuodenvaihteen etappiin? Onko sinulla jokin tavoite tai unelma, joka ei vielä ole toteutunut? Tai haluaisitko elää itsellesi sopivampaa arkea?

Marja Koivisto on itsensäjohtamisen coach ja valmentaja, joka auttaa ihmisiä löytämään oman elämänsä menestystekijät.

Toivomasi asia saattaa olla isompi unelma tai se voi olla arkisesti työn ja muun elämän välinen toimivampi suhde. Kun saat työn ja elämän sovitettua itsellesi sopivaksi, alkaa elämä soljua uudella tavalla ja unelmat muuttuvat todeksi.

Kolme askelta tavoitteisiin

1) Pysähdy, selkiytä kuka olet ja mitä haluat

Usein emme näe ympäristöämme ja mahdollisuuksiamme oravanpyörästä käsin. Jos haluamme saavuttaa tavoitteemme tai toteuttaa unelmamme, meidän on pysähdyttävä.

Pysähtymättä osaamme kyllä sanoa yleisellä tasolla mitä haluamme, mikä tuo meille iloa ja energiaa tai millaisia ominaisuuksia meillä on, mutta vielä tärkeämpää on ruohonjuuritasolle paneutuminen ja siihen tarvitaan aikaa. Ne pienet arkiset asiat lopulta määräävät, mikä on sinulle sopivinta tai mitä todellisuudessa haluat.

Pysähdy hetkeksi ja tarkastele elämäsi tärkeitä osa-alueita: suhdetta itseesi, suhdetta työhösi ja lähimpiä sosiaalisia suhteitasi Toteutuuko hyvä, energisoiva elämä kaikilla osa-alueilla? Tuleeko akkuusi yhtä paljon virtaa kuin se kuluttaa jokaisella niistä? Jos ei, niin minkä pitäisi muuttua? Mikä oikeasti on tavoitteesi? Mistä unelmoit? Tarkista mielessäsi olisiko toteutunut unelmasi juuri se, mikä sopii sinulle?

Unelmia tulee tarkastella suhteessa työhön, henkilökohtaiseen elämään ja sosiaalisiin suhteisiin, koska jokainen muutos yhdellä osa-alueella vaikuttaa kaikkeen. Sama pätee vaikkapa parisuhteessa: muuttunut tilanne muuttaa keskinäistä dynamiikkaa. Rakastuessasi sujuvat työtkin leikiten. Stressaavina kausina on vaikea olla viemättä stressiä töistä kotiin. Dynamiikka muuttuu elämäsi kaikilla tasoilla saavutettuasi unelmasi.

2) Tarvitset selkeän intention

Asiat lipuvat luonnostaan toivomaasi suuntaan, kun olet selkeä siitä mitä tahdot. Olen kuullut epävarman unelman tai toiveen muuttuvan selkeäksi intentioksi yhä uudelleen. Yhtä usein olen saanut todistaa selkeän intention muuttuvan toteutuneeksi tavoitteeksi tai unelmaksi. Siis selkiytä: mitä oikeasti haluat? Sanoilla on merkitystä.

Eräs henkilö kertoi unelmoivansa kirjan kirjoittamisesta: ”Minulla on unelma, että jos vielä joskus saisin kirjoitettua kirjan.” Seuraavana päivänä, pysähtymisen ja selkiyttämisen jälkeen, hän puuskahti: ”Juhlapuheet sikseen ja töihin. Nyt minä teen sen.” Parin viikon kuluttua hänellä oli kustantaja ja kolmen kuukauden kuluttua valmis käsikirjoitus.

Toinen henkilö oli väsynyt epävarmaan työtilanteeseensa. Tuskastuneena hän huudahti: ”Nyt riittää! Minä tarvitsen hyvän työyhteisön ja mielekkään työn, josta saan riittävän korvauksen. Kiitos.” Seuraavana päivänä hänelle soitettiin ja tarjottiin juuri sopivaa paikkaa sekä tismalleen sitä palkkaa, jota hän oli toivonut.

Selkeä intentio ei ole kaukainen unelma eikä sit jos -vaihtoehto, vaan se on jämäkkä ilmaus, josta keho, mieli ja tunteet ovat kaikki samaa mieltä ja samoilla linjoilla.

Unelmia voi ilmestyä tiellesi poimittavaksi myös ilman pakottavaa tarvetta tai erityisen tunnelatautunutta intentiota. Silloinkin olet selkiyttänyt toiveesi tai unelmasi. Olet heittänyt ilmoille intentiosi. Lisäksi olet osoittanut tilan, johon unelmasi voi saapua. Vähän kuin parkkiruutuun ohjaaminen: tänne kiitos, tässä on vapaa paikka.

Eräs henkilö etsi isompaa kotia omalta asuinalueeltaan. Sopivia ei vain ollut tarjolla. Lisäksi oma taloyhtiö tuntui parhaalta sijaintinsa ja kuntonsa puolesta. Siellä isompia asuntoja oli vain muutama ja vaihtuvuutta hyvin vähän. Hän mietti, että olisipa mukava asua vieläpä samassa kerroksessa, mutta isomman asunnon omistajat eivät varmasti muuttaisi ikipäivinä pois. Toteamuksen jälkeen hän jätti asian mielestään. Kului pari kuukautta ja naapurin asunto tulikin yllättäen myyntiin. Isomman asunnon unelma täyttyi puolivahingossa.

3) Lisää muistijälkiä polullesi

On tärkeää, että keho-mieli-tunteet -systeemisi ”muistaa” millaista unelman vastaanottaminen on. Systeemimme valitsee mieluiten tuttuja asioita ja hylkii vieraita.

Kehomme muistissa on koko henkilöhistoriamme. Sisäisissä arkistoissamme on tallentuneena muistijälkiä lukemattomista onnistumisista. Palauta mieleesi toteutunut unelma, joka on tarpeeksi lähellä sitä mitä toivot. Siitä pitää löytyä samanlaisia elementtejä. Muistele millaisia vaiheita ja askeleita aiemman unelmasi saavuttamiseen liittyi. Palauta ne kaikki mieleesi, elävöitä kehoosi ja muista miltä sinusta tuntui. Näe, tunne, kuule, aisti kaikin aistein millaista unelmasi saavuttaminen oli. Sovita sitten muistijäljet aiemmasta onnistumisesta nykytilanteeseen. Systeemisi on helppo edetä tavoitteen suuntaan – ja usein tavoite alkaa liikkua sinun suuntaasi, kun etenet tutun oloista reittiä.

Marja Koivisto on itsensäjohtamisen coach, valmentaja ja kouluttaja, jonka erikoisalueita ovat muun muassa vuorovaikutustaidot, tunnetyöskentely sekä hiljaisen tiedon ja piilossa olevan eksellenssin esiin nostaminen. Peruskoulutukseltaan Koivisto on KTK ja EMBA.

Koivisto on kehittänyt Onnistumisen reseptit -menetelmän, joka auttaa ihmisiä löytämään hyvän elämän menestystekijät ja näkemään itsensä uudesta perspektiivistä. Koivisto on kirjoittanut kuusi kirjaa, jotka kaikki käsittelevät henkilökohtaisen kasvun teemoja eri perspektiiveistä. Koiviston uusin tietokirja Onnistumisen reseptit julkaistiin elokuussa 2022. Lue Kirjablogista kirjan arvio: Löytöretki omien erityistaitojen ääreen.

Lue myös Marja Koiviston edellinen kolumni Kolme tärkeää kysymystä sekä hänestä kirjoitettu henkilökuva Jatkuvan kehityksen polulla.

Lisätietoja Marja Koivistosta löydät seuraavista kanavista:
www.marjakoivisto.com
https://www.instagram.com/marjakoivisto/
https://www.facebook.com/marja.koivisto.3
https://www.facebook.com/marjakoivistoexecutivecoach
https://www.linkedin.com/in/marjakoivisto/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)