KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 16.8.2023 | KOLLEGA.FI
Asennetta voi aina vaihtaa

Puhumme paljon asenteesta ja siitä, että asenne ratkaisee. Jokaisella meillä onkin asenne, tai useampiakin, ja meillä voi olla eri asioihin eri asenne. Niin paljon kuin asenteesta puhummekin, itse käsite ei ole kaikille ihan itsestäänselvä. Mitä asenteella loppujenlopuksi tarkoitetaan ja miten voimme siihen vaikuttaa? Tähän antaa vastauksia Eija Hinkkalan Muuta asenteesi, muuta elämäsi -kirja, jossa Hinkkala läpivalaisee asenteen anatomiaa ja kertoo keinoja muuttaa asennettaan omaa hyvinvointia tukevaksi.

Asenteen kiteyttäminen napakkaan määritelmään ei ole helppoa, koska kyse on paljon monimutkaisemmasta asiasta kuin osaamme äkkiseltään ajatella. Arkikäytössä asennetta voi kuvata suhtautumistapana niin itseen, toisiin ihmisiin, tilateisiin, tapahtumiin, asioihin, elämään ja aivan kaikkeen, Hinkkala sanoo kirjassaan. Syvemmälle tutkittaessa asenteen voi määritellä olevan tapa olla oma itsemme. Asenne ohjaa varsin vahvasti kaikkea toimintaamme ja näkyy reaktioissamme ja tekemisessämme usein sitä tiedostamattamme.

Kirjan alussa käydään läpi asenteen anatomian, eli mistä kaikesta asenne koostuu. Asenne on omien ajatustemme, uskomustemme, tunteidemme ja arvojemme kanssa linjassa olevaa toimintaa. Teot kertovat todellisesta asenteestamme enemmän kuin mitkään puheet ja aikeet. Tavoittelemiimme muutoksiin tarvitaan asennemuutoksen lisäksi arjen tekoja ja uudenlaisia, korjatun asenteen mukaisia tekoja. Mikään ei muutu, jos teemme kaiken entisenlaisesti. Kun asenne ja teot ovat linjassa keskenään, on tavoiteltu muutoksin linjassa niiden kanssa.

Kirjan toisessa osassa keskitytään myönteisyyttä vahvistaviin voimiin, joita ovat muun muassa sydämen puhe, kasvun asenne, uteliaisuus, innostus ja intohimo, sekä myönteisyyttä horjuttaviin voimiin, joita ovat egon, pelon ja häpeän puhe. Erityisen tärkeää hyvinvointimme kannalta on tiedostaa kasvun asenne ja muuttumattomuuden asenne. Muuttumattomuuden asenne pitää meidän paikallaan, koska ajattelemme, että meille ei ole annettu lahjoja, älyä ja etevyyttä, emmekä edes voi kehittyä, vaikka asiat olisivat hyvinkin opittavissa, jos vain haluaisimme. Kasvun asenne sen sijaan haastaa meitä opettelemaan uusia asioita ja kokeilemaan ja erehtymään. Oppiminen on mahdollista kaiken ikäisenä ja kasvun asenteen omaava voi savuttaa haastaviakin tavoitteita innostuksen, intohimon, sitoutumisen ja ahkeran treenin avulla.

Kirjan loppupuolella tutustutaan asennekorvaamoon, joka auttaa egon, pelon ja häpeän lannistavaan puheeseen. Korvaamisen periaate perustuu siihen, että näitä elämäämme rajoittavia puheita korvataan sydämen puheen mukaisilla myönteisillä ja rakkaudellisilla ajatuksilla. Myönteistä asennetta ei kuitenkaan synnytetä ja vaalita suorittamalla, puskemalla tai pakottamalla sillä pakkopositiivisuus ei koskaan toimi. Vastustamisen sijaan puolella oleminen toimii. Ei vastusteta kielteisyyttä, vaan ollaan myönteisyyden puolella.

Aivan kirjan lopussa tutustutaan vielä myönteisyyden supervoimiin, joita ovat kiitollisuus, rakkaudellinen rohkeus ja aitous. Omaksi aidoksi itseksi kasvamiseen on nähtävä vaivaa, sillä itseensä tutustuminen ei tule koskaan valmiiksi. Omana itsenä oleminen vaatii oman sydämen puheeseen luottamista ja rohkeutta, mutta myös leikkiä ja heittäytymistä.

Muuta asenteesi, muuta elämäsi on ajatuksiaherättävä ja innostava kirja, jossa on paljon viisautta. Pieni koko ja kauniisti kuvitetut, kovat kannet houkuttavat tarttumaan kirjaan yhä uudestaan. Kirja sopii kaikille, joita haluavat ymmärtää itseään paremmin ja kehittää omia mielentaitojaan.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Muuta asenteesi, muuta elämäsi
Eija Hinkkala
Bazar Kustannus
2023
201 sivua
25,90 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)