Näin kesällä on hyvä tilaisuus päästää irti työ- ja arkihuolista ja heittäytyä nauttimaan elämästä. Kun aurinko paistaa ja on lämmintä, on helpompi virittäytyä rennompiin fiiliksiin ja huomata pienetkin hyvät asiat ympärillään.
Mennyt talvi on koetellut itse kunkin joustavuutta ja kestokykyä maailmantilanteen, energiakriisin ja kaikenlaisen epävarmuuden vuoksi. Kesää kohti työkiireetkin ovat monella pahimmillaan ennen lomia. Vaikka loma tuo kaivatun lepotauon, kannattaa itsestään pitää huolta myös normaalin arjen tohinassa, eikä jättää palautumista pelkän loman varaan.
– Meillä suomalaisilla on yhteys luontoon ja nyt, kun kaikki on hehkeimmillään, kannattaa keskittyä siihen kauneuteen, jota on ympärillä. Itse ainakin nautin kovasti mökillä olemisesta, kun linnut laulavat ja ympärillä on ihana rauha. Mielen tasolla taasen on tärkeää osata nähdä hyvää pienissäkin asioissa sen sijaan, että pitäisi esimerkiksi päästä luksuslomalle ulkomaille, Carita Nyberg sanoo. Nyberg on itsetuntemukseen ja itsensäjohtamiseen keskittyvän Tasapainon avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.
Lomalle lähdettäessä työstä irtautuminen on tärkeää itse kullekin. Tarvitsemme jonkinlaisen siirtymäriitin tai katkaisun, jotta voimme vaihtaa työmoodista lomatunnelmiin.
– Monella kestää viikonkin verran laskeutua lomaan. Näin etätyöarjessa koti ei välttämättä ole se paikka, jossa työajatuksista pääsee heti eroon. Työmoodin katkaisuun voi riittää jo pelkästään se, että menee ystävän luo kylään tai tekee jotain piristävää ja arjesta poikkeavaa, Nyberg ehdottaa.
Ajatuksen tasolla on hyvä tarkkailla ja tehdä valintoja sen suhteen, millaista puhetta itselleen syöttää. Hyvin helposti haksahdamme negatiivisiin ajatuksiin ja mietimme niin keskeneräisiä töitä kuin vaikkapa sitä, että kesäkukatkin ovat vielä istuttamatta.
– Sen sijaan kannattaa kääntää ajatuksensa siihen, mitä hyvää haluan tarjota itselleni ja läheisilleni lomalla. Omien ajatusten kääntäminen on yksi tärkeimmistä keinoista saada myönteisyyttä elämään, Nyberg sanoo.
Aito leikki tuo hyvän mielen
Jokainen meistä tarvitsee arkeensa asioita, jotka voimaannuttavat. Yksi keino saada itselleen elinvoimaa on tarkastella oman elämänsä tukipilareita. Tukipilarit tuovat elämään iloa ja tyytyväisyyttä ja tukevat hyvinvointiamme. Tasapainon avaimet -menetelmässä kaksi tärkeää tukipilaria ovat aito leikki ja aito lepo.
– Aito leikki on hauskaa, positiivista ja tuo meille hyvän mielen. Se saa meidät hymyilemään ja tuntemaan mielihyvää. Aito leikki voi olla hassuttelua kaverin kanssa, jonkun kivan asian tekemistä yhdessä, läpänheittoa ystävän kanssa tai tilannekomiikkaa, Nyberg valottaa.

Kun sallimme itsellemme leikkimielisyyttä, unohdamme arjen paineet ja koemme olomme hyväksi. Parhaimmillaan aidossa leikissä on läsnä aktiivinen toiminta, älyllinen puuhailu sekä sosiaalinen ulottuvuus.
– Harrastaessamme aitoa leikkiä olemme siinä mukana kaikilla aisteillamme ja nautimme siitä täysin siemauksin. Jos leikkiminen tuntuu suorittamiselta tai liian vakavalta, emme ole löytäneet itsellemme sopivaa leikkimuotoa, Nyberg sanoo.
Aito leikki löytyy pohtimalla, minkä tekeminen on hauskaa ja mikä saa meidät nauramaan. Se tuo iloa elämään ja auttaa unohtamaan kaikki huolet.
Monilla ilo ja hauskuus on kuitenkin kadoksissa ja silloin marttyyritauti iskee helposti. Marttyyri on ylitunnollinen suorittaja, joka ei voi iloita, sillä hänen pitää hoitaa kaikki velvollisuudet ja tehtävät sekä toteuttaa muiden esittämiä vaatimuksia.
– Aito leikki antaa luvan olla rento ja iloinen. Itsellenikin oli aiemmin vaikeaa iloita, sillä minut oli kasvatettu tehokkaaksi ja vakavanpuoleiseksi suorittajaksi, jolla ei jäänyt aikaa huville. Nykyään osaan jo ottaa paljon rennommin. Iloa minulle tuo etenkin mopsi-koirani, joka jo olemuksellaan hymyilyttää minua ja jonka kanssa hassuttelen, Nyberg nauraa.
Aito lepo palauttaa
Toinen elinvoiman pilari on aito lepo, joka virkistää ja lataa akkuja. Aito lepo ei tarkoita joutenoloa tai nukkumista, vaan se voi olla aktiivista toimintaa. Aito lepo saa kehon ja mielen tasapainoon. Eri ihmisillä toimivat eri keinot.
– Toiset meistä ovat toiminnallisempia, toisille taas tunteet ovat tärkeitä ja kolmansille pohtiminen ja ajatteleminen. Aitoa lepoa henkilöstä riippuen voi olla esimerkiksi ystävien tapaaminen, musiikin kuuntelu, kauniin kattauksen tekeminen, puutarhanhoito, reipas kävelylenkki, tanssiminen, kirjaan syventyminen tai palapelin kokoaminen, Nyberg valottaa.

Palautuminen onnistuu parhaiten silloin, kun aito lepo liittyy johonkin sellaiseen, jota ei tee työssään tai joka on jotain arjesta poikkeavaa. Marttyyritautia potevalle aito lepo on kuitenkin vaikeaa. Etenkin lomalle lähtö on marttyyrille yleensä kuormittavaa, koska tämä ottaa vastuun kaikesta.
– Lomalla marttyyrinviitta on syytä riisua. Ei ole olemassa täydellistä lomaa, ei täydellistä perhettä, eikä täydellistä vapaa-aikaa. Kaikessa ei tarvitse olla sataprosenttinen suorittaja, vaan riittävän hyvä riittää, Teila Tanner-Heikkiä sanoo. Tanner-Heikkilä on työyhteisövalmentaja ja NLP-trainer, joka työskentelee omassa yrityksessään Valmennus Vuosikellossa.
Marttyyri ei osaa vetää rajoja, eikä mieti, mitä itse tarvitsee, vaan on olemassa muita varten, jolloin hän kuormittuu lisää. Jos lähtee vaikkapa mökkeilemään, niin suorittamisen sijaan voisi esimerkiksi järjestää mukaan valmiit ruoat tai jollain muulla tapaa helpottaa lomaansa.
– Jos on muutenkin taipuvaisuutta negatiivisuuteen, niin silloin ei koskaan ole hyvä sää, on liian kuuma, liian tuulista, liian viileää tai liikaa hyttysiä. On korvien välistä kiinni, miten kaiken kokee. Voimme aina valita, mitä ajattelemme, Nyberg huomauttaa.
– Jos täydellisellä lomalla on huono sää, marttyyrinviitta sujahtaa helposti päälle, Tanner-Heikkilä lisää.
Yhdessä tekeminen on hauskaa
Jokainen rentoutuu omalla tavallaan, mutta iloa voi etsiä monesta lähteestä. Yksi energisoiva asia on hyvien ystävien tai mukavien tuttavien tapaaminen. Myös hyvät harrastusseurat yhdistävät ihmisiä ja tuovat kepeyttä elämään.
– Itse harrastan tassia ja tanssiyhteisöstä on muodostunut minulle yhteinen ystäväpiiri. Tanssissa yhdistyy sosiaalisuus, musiikki ja liikkuminen. Tunneilla pääsee myös heittäytymään ja pitämään hauskaa, Tanner-Heikkilä kertoo.
– Hyvä paikka tavata iloisia ihmisiä on festarit. Niissä käyn itse kesän aikana ja niissä yhdistyy niinikään sosiaalisuus ja musiikki. Toinen hauska paikka tavata ihmisiä on tori, jossa ihmiset istuvat hyväntuulisina kahvia juomassa, Nyberg lisää.
Kesälomalla kannattaa myös kokeilla jotain sellaista uutta, jota on jo aiemmin tehnyt mieli kokeilla, mutta ei ole ehtinyt. Sen ei tarvitse olla varsinainen harrastus, vaan jotain normiarjesta poikkeavaa.
– Voi käydä vaikka taidenäyttelyssä, jos sellaisessa ei ole käynyt pariinkymmeneen vuoteen. Itse kävin jokin aika sitten paint and wine -illassa, jossa maalattiin ohjatusti. Innostuin aiheesta niin paljon, että hankin kotiini maalausvälineet. Ne kerrat, kun olen ottanut aikaa ja sallinut itselleni maalaushetken, ovat olleet voimauttavia. Ja välillä kun minulla on kylässä ystävä, maalaamme yhdessä ja siitä tulee hauska yhteinen juttu, Nyberg kertoo.
– Me pidämme porukalla hauskaa pelaamalla lautapelejä mökillä. Hankimme joka kesä uuden pelin, jonka äärelle keräännymme, Tanner-Heikkilä sanoo.
Yhdessä tekeminen on hauskaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitää kunnostaa ja maalata mökkiä vimmatusti, vaan päinvastoin välttää suorittamista. Lomalla ei kannata olla liikaa aikatauluja, sillä ne muistuttavat työrytmistä ja vievät helposti suorittavaan työmoodiin. Sen sijaan tilaa kannattaa tehdä spontaanille toiminnalle, sillä kaiken ei tarvitse olla niin viritettyä.
– Lomalla on mahdollisuus elää omaan elämänrytmiin, herätä ilman herätyskelloa, syödä silloin kun itselle sopii ja tehdä mitä haluaa. Jokaisella meistä on oma rytmi, jota kannattaa noudattaa, Tanner-Heikkilä vinkkaa.
– Rytmi on vastalääke kiiretautiin ja kärsimättömyyteen. Kun löytää oman luontaisen rytminsä, se vaikuttaa kykyyn olla läsnä. Länsäolevana pystyy kuulostelemaan omaa rytmiään, mitä keho sanoo ja mieli toivoo. Jos kulkee autopilotilla, eli ulkoaohjattuna, saattaa toimia itsensä vastaisesti, Nyberg huomauttaa.
Nauti kesäloman vapaudesta
Itsensä johtaminen on itsensä arvostamista ja sen mukaan toimimista. Kun emme tee sitä, mitä täytyy, vaan sitä, mitä voimme ja mitä itse valitsemme, tunnemme itsemme vapaaksi.
– Tunteet, asenne ja tekeminen ovat kaikki yhteydessä toisiinsa. On kaksi näkökulmaa siihen, millä asenteella teemme: suoritammeko kesäloman vai nautimmeko kesäloman vapaudesta? Se on valinta, Tanner-Heikkilä sanoo.
– Mitä tietoisempia olemme itsestämme ja omista tarpeistamme, sitä parempia valintoja teemme. Jos elämme muiden vaatimusten mukaan, unohdamme itsemme ja sitten ihmettelemme, mikä meni pieleen, Nyberg lisää.
Kannattaa myös miettiä, minkälaisilla ihmisten kanssa lomansa viettää. Jos mökillä ravaa sukulaisia, jotka uuvuttavat, on vedettävä rajoja. Se vaatii tietoisia valintoja tehdä lomastaan omannäköinen.
– Myös ystävä, joka on kriisissä, voi tarvita terapointia ja kuuntelijaa, mutta on hyvä miettiä, onko tilanne vastavuoroinen ja antoisa, ja palveleeko se omaa palautumista. Kaikkeen ei tarvitse suostua. Itse olen alkanut suhtautua kriittisemmin siihen, kenelle annan aikaani, sillä tarvitsijoita kyllä riittää. Se on rajojen vetämistä, että selkeyttää itselleen, mitä haluaa enemmän ja mitä vähemmän, Nyberg sanoo.
Loman jälkeen retkahdamme helposti vanhoihin tapoihimme, ja jatkamme tavanomaista puurtamista. Iloa ja kepeyttä kannattaa kuitenkin vaalia myös arkena, jolloin jaksaa kaikin puolin paremmin.
– Aikaa pitää varata sille, mikä on itselle tärkeää. Kannattaa aina raivata tilaa ja aikaa vaikkapa itselleen rakkaalle harrastukselle, koska siihen käytetty aika voimaannutta ja tekee arjesta paljon kevyempää, Tanner-Heikkilä muistuttaa.
Itsestään kannattaa myös pitää huolta säännöllisesti. Se voi tarkoittaa vaikkapa hierontaa kerran kuussa, jalkahoitoa tai ystävän tapaamista. On viisaampaa hoitaa itseään etukäteen, ennen kuin keho oireilee tai stressi iskee.
– Siihen riittää se, että antaa itselleen aikaa muutaman tunnin arjessa. Se voi olla laatuaikaa ystävän kanssa tai turvehieronta, kuka mistäkin tykkää. Tärkeintä on, että tekee tietoisesti valinnan itseään varten ja tekee sitä säännöllisesti. Se ei ole itsekästä, vaan viisasta, Nyberg toteaa.
Lisää elämääsi aitoa leikkiä. Aito leikki saa sinut hymyilemään, tuo iloa päivääsi ja auttaa unohtamaan huolesi. Se vapauttaa sinut kontrollista ja pitää tunnollisuuden loitolla. Tutki allaolevaa listaa ja valitse siitä jotain itsellesi sopivaa elämää keventämään.
Ehdotuksia aidon leikin teemoiksi
- Hassuttelu kavereiden kanssa
- Kepeästä viihteestä nauttiminen: kirjat, lehdet, TV
- Juhlissa esiintyminen
- Harrastelijateatteri
- Hassujen laulujen laulaminen
- Hohtokeilailu
- ”Huumoriveikon” seurassa oleminen
- Iloinen puuhailu ystävien kanssa
- Festivaaleilla käyminen
- Karaokeen osallistuminen
- Kirpputorilla käyminen
- Koiran ulkoiluttaminen
- Kokkikurssille osallistuminen
- Kutsuilla tai juhlissa vierailu
- Lasten kanssa puuhastelu
- Lavatanssit
- Luovuusprojektit, aivoriihet
- Musisointi kivassa seurassa
- Peli-illat kaveripiirissä
- Perheen yhteiset puuhat
- Rupattelu ystävien kanssa
- Huvipuistossa/elokuvissa käynti
- Spontaanit retket
- Tarinatuokiot
- Vierailu ystävän luo
Jos et löydä listata asioita, jotka sytyttävät, keksi itse pari teemaa, jotka saavat sinut unohtamaan arjen velvollisuudet ja vain nauttimaan hetkestä. Muista, että aina ei tarvitse tehdä kaikkia töitä tai huolehtia joka asiasta. Anna itsellesi lupa pitää hauskaa ja vietä hyvällä omallatunnolla joutilasta aikaa.
Luettelon lähde: Carita Nyberg, Lisää virtaa kesään -artikkeli

Lue lisää artikkelin teemasta aiemmin julkaistuista artikkeleista:
Teila Tanner-Heikkilä: Ilo on ilmaislääkettä
Teila Tanner-Heikkilä: Ilon ja energian alkujuurilla
Carita Nyberg: Onnellisuutta etsimässä
Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/