TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 17.5.2023 | KOLLEGA.FI
Kasvun päämäärä arjessa

Omassa arjessani olen hurahtanut kielten opiskeluun. Mutta en perinteisellä tavalla, vaan pikemmin innostuneesti ja leikitellen. Yksi selittävä tekijä on oma päämääräni, joka on kasvu.

Keskeinen itsetuntemuksen avain on päämäärät. Meillä jokaisella on päämäärä, sisäinen johtotähti, jota kohti suuntaamme. Tasapainon Avaimet -menetelmässä päämääriä on seitsemän, joista kuusi muodostaa kolme vastakohtaista paria ja seitsemäs on neutraali. Näitä ovat valikoivuus, hyväksyminen, kaventaminen, kasvu, omistautuminen, hallitseminen ja rentoutuminen.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Valikoivuus ja hyväksyminen liittyvät siihen, miten moniin asioihin haluamme keskittyä. Kaventaminen ja kasvu vuorostaan kuvastavat teemaa, miten vähän tai paljon virikkeitä kaipaamme. Omistautuminen ja hallitseminen peilaa haluammeko tukea vai johtaa tilanteita. Rentoutuminen on kaikkien muiden päämäärien tasapainottaja, ja se kertoo halusta ottaa asiat kepeästi ja huolettomasti.

Päämäärän varjopuoli

Päämäärillä on myönteiset ja kielteiset puolensa, jotka kuvaavat sitä, miten päämäärään pyritään parhaimmalla tai huonoimmalla tavalla. Silloin kun omaa päämäärää ei tiedosta tai se ei saa tarvittavaa huomiota, sen kielteinen puoli korostuu. Kasvun kielteinen puoli on sekavuus, mikä tarkoittaa, että uudesta innostuminen johtaa helposti tilanteeseen, jossa meillä on liian monta rautaa tulessa ja keskittyminen vaikeutuu. Tällaisessa tilanteessa on kaksi vaihtoehtoista ratkaisua. Toinen vaihtoehto on rentoutuminen eli kepeyden löytyminen. Toinen tasapainottaja on vastaparin ominaisuus, eli kasvun osalta kaventaminen. Tämä tarkoittaa yksinkertaistamista ja turhien rönsyjen karsimista. Sen jälkeen riittää taas puhtia suunnata huomio seuraavaan innostavaan kohteeseen.

Päämäärät ja niiden varjopuolet

 • Valikoivuus tähtää joukosta erottautumiseen
  Kielteisenä hylkääminen
 • Hyväksyminen tavoittelee yhteenkuuluvuutta
  Kielteisenä teennäisyys
 • Kaventaminen tähtää yksinkertaisuuteen
  Kielteisenä vetäytyminen
 • Kasvu pyrkii itsensä jatkuvaan haastamiseen
  Kielteisenä sekavuus
 • Omistautuminen tähtää antaumukselliseen toimintaan
  Kielteisenä hyväksikäyttö
 • Hallitseminen tavoittelee johtajuutta
  Kielteisenä pakkovalta
 • Rentoutuminen hakee sujuvuutta arjessa
  Kielteisenä laiskuus

Miten kasvu näkyy arjessani

Työssä olen aina ollut tavoitteellinen ja haluan kehittää itseäni. Kouluttautuminen ja uudet opit kiinnostavat edelleen. Esimerkkinä tästä on kielten opiskelu. Jo nuorena huomasin, että kielten oppiminen on minulle helppoa. Koulussa sain hyvät arvosanat, kielistä hyvin vähällä vaivalla.

Päästyäni korkeakouluun opiskelemaan valitsin useita lisäkieliä, ja myöhemmin halusin laajentaa kielivalikoimaa entisestään. Kun olin oppinut kymmenen kielen alkeet, totesin, että miksen tutustuisi vielä muutamaan uuteen. En sano hallitsevani sujuvasti kaikkia kieliä, mutta itselleni onkin merkityksellisempää se, että matkustaessani osaan kohdemaan kielen perusteet, jotta voin lukea ja ymmärtää viestejä, tilata ruokaa ja hieman keskustella vieraalla kielellä.

Kasvun päämäärän ohjaamana kielten määrästä on tullut hauska leikki. Aiemmin kriteerinäni uuden kielen osalta oli vähintään käydä jokin peruskurssi opettajan johdolla, mutta Duolingo-appi on tehnyt vaivattomaksi kokeilla ja innostua kielistä omatoimisesti. Muutaman taukovuoden jälkeen ryhdyin viime vuonna ratkomaan kielipähkinöitä Duolingossa, ja siitä on tullut päivittäinen taukotoiminto – voin helposti tehdä monen kielen tehtäviä saman päivän aikana. Olen nauttinut siitä, että olen saanut suunnattua oman kilpailuviettini hyödylliseen oheistoimintaan, sen sijaan että pelaisin esimerkiksi nettipelejä.

Kreikan kieli erityisasemassa

Duolingon tilaston kärjessä on itselläni Kreikan opiskelu. Tämä kieli kiehtoo kahdesta syystä: ensinnäkin siksi, että olen kuin kotonani Kreikan saarilla, mutta uutena innostajana on se, että pienen lapsenlapseni kaksoiskansalaisuus motivoi oppimaan tätä jaloa kieltä. Kun minulta kysyy, montako kieltä puhun, sanon usein, että noin viittätoista ja lisään että monen kielen osalta kyseessä on perusteet. Silti yllätyin, kun huomasin, että kieliä on Duolingon mukaan parikymmentä – voin vilpittömästi sanoa, että koen kielten opiskelun rikastuttavana ja samalla kepeänä taukopuhteena. Ja kun on aidosti kiinnostunut ilman rajoittavia uskomuksia, silloin kieliopinnot sujuvat vaivatta ja hymy huulilla.

Suosittelen sinuakin haastamaan omat uskomuksesi ja opettelemaan jotakin, josta olet kiinnostunut.

”Päämäärä ilman suunnitelmaa on vain toive.”
Antoine de Saint-Exupéry

Tee päämäärä-testi, jonka avulla voit tunnistaa omat mikä päämäärä on sinun johtotähtesi.

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -menetelmän, jonka avulla voi parantaa itsensä johtamisen ja yhteistyötaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esihenkilöitä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Motivaatiotekijät rekrytoinnin tukena, Matkalla kohti iloa, Uuden ajan johtajaksi, Palautumisen tasapainoilua, Kenen seura vie voimasi?, Miten menestyä paineiden alla ja Arvomaailmojen ristiriita sekä Nybergistä tehty henkilökuva Vahvalla arvopohjalla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)