SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI TUIJA METSÄAHO KUVA PETRI TERÄVÄINEN | 26.4.2023 | KOLLEGA.FI
Tuota tekstiä vähitellen

Sinua pyydetään kirjoittamaan blogiteksti tietystä aiheesta. Määräpäivä on kahden viikon päästä. Merkkaat päivämäärän lapulle, jonka liimaat työpöydän pintaan. Ruhtinaallisesti aikaa, ajattelet. Aihekin on annettu valmiiksi.

Tuija Metsäaho on kansantajuisen kielen kannattaja. Hän on kiinnostunut viestinnästä, vuorovaikutuksesta, hyvinvoinnista, liikunnasta ja kirjoista.

Viikko kuluu, ja toinen alkaa. Muistilappu unohtuu, koska sitä ei enää erota paperien alta. Jossain aivojen poimuissa painaa kuitenkin muistettava asia. Se palautuu mieleen muutama päivä ennen deadlinea, kun sihteeri ystävällisesti kysyy, että oletko jo aloittanut blogitekstin kirjoittamisen. No en vielä, koska onhan tässä aikaa, naurahdat väkinäisesti. Ryntäät lisäämään sähköiseen kalenteriin määräpäivän. Noin. Vielä ehtii hyvin. Päätät että kirjoitat tekstin edellisenä iltana ennen kuin se pitää lähettää. Sitä ennen voit hyvin nauttia iltaisin uudesta Netflix-sarjasta torkkupeiton alla.

Kun määräaikaan on yksi päivä, heräät aamulla tarmokkaana. Teet kaikki työt, jotta illalla voit kirjoittaa blogitekstiä. Sitten korttitalo romahtaa. Koira ripuloi, naapurissa on remontti ja isä tarvitsee kotiapua. Siivoat koiran jäljet ja kiiruhdat isän luokse. Kun palaat takaisin, työnnät tulpat korviin ja kaivat läppärin esille. Avaat tiedoston ja siirrät sormet näppäimille. Muistat juuri ja juuri aiheen. Mitäs tästä sitten sanoisin? Mikä on otsikko? Miten aloitan? Miten käsittelen aihetta? Pääset vaivalloisesti alkuun ja tekstiä syntyy puoli liuskaa. Iltauutiset menevät ohi, toisetkin. Silmiä kirvelee, eikä tekstiä synny. Painat kannen kiinni ja päätät jatkaa aamulla.

Herätyskello soi puoli tuntia aiemmin. Pää tukkoisena kampeat itsesi koneelle ja lisäät väkisin tekstiä. Hiukan syyllisenä lähetät sen eteenpäin ja jäät toivomaan parasta. Teksti julkaistaan vähin äänin, mutta siihen ei juuri reagoida.

Iloa kirjoittamiseen

Yllä kuvattu tyyli on erittäin kuluttava. Vaikka esimerkki ei ole aito, osittain totta se ainakin on. Prosessissa on hiomisen varaa. Jos haluat välttää stressiä ja kokea kirjoittamisen aikana jopa iloa, neuvon toisen tien saada teksti valmiiksi.

Kaikki alkaa suunnittelusta. Kun deadline on tiedossa, kalenterista pitää varata kirjoitusaikoja hyvissä ajoin. Mielellään tunti kerrallaan, mutta kaksi on parempi. Kirjoittaminen vaatii ajattelua, eikä sitä voi nopeuttaa. Siksi pitää olla väljää, jotta voi työstää tekstiä päässä. Alkuun pääseminen voi olla kiva vaihe, kun tekee ideoinnista mahdollisimman letkeää. Voit maata sohvalla, kuunnella musiikkia, tanssia, kävellä tai piirtää. Valitse sellainen keino, että pääset tekstin kanssa alkuun. Minä pohdin tätä kirjoitusta ensin sängyssä pötkötellen ja sitten hain muotoa kävelyllä.

Kun hanat on niin sanotusti auki, ryhdy luonnostelemaan tekstiä paperille tai tiedostoon. Vedä laveita viivoja ja unohda kaikenlainen itsekritiikki. Tässä vaiheessa ei tarvitse olla valmista. Sitten tekstin voi jopa unohtaa hetkeksi tai siirtää ainakin sivuun.

Seuraava askel on karsiminen ja jäsentely. Mitä otat luonnoksesta mukaan, mitä jätät? Missä järjestyksessä sanot sanottavasi?  Toimiiko alku, entä loppu? Tulisiko mieleesi jäntevä otsikko? Ja sitten teksti taas lepäämään.

Alitajunta työskentelee puolestasi. Aivot raksuttavat tekstiä, vaikka et aktiivisesti ajattelekaan sitä. Ne voivat pullauttaa sinulle kiehtovan alun ja kiinnostavan lopun tekstiin, kun olet suihkussa. On hyvä antaa tilaa ajattelulle ja olla välillä tekemättä mitään. Istua vaikka nojatuolissa hetki.

Vähitellen teksti alkaa valmistua. Nyt voit olla jo kriittisempi. Jos haluat, palautetta kannattaa pyytää ja ottaa vastaan. Kerro mihin kohtiin olet tyytyväinen, missä vielä epäröit. Viimeistele ja muotoile sanottavaasi.

Ennen kuin teksti on ihan valmis, lue se huolellisesti läpi ja kiinnitä huomioita kaikkiin yksityiskohtiin. Ovatko välimerkit oikein, verbit ilmaisuvoimaisia, sanavalinnat osuvia? Kun vihoviimeinen tarkistus on tehty, lähetä teksti eteenpäin. Muista kiittää itseäsi ja taputtaa olalle. Pysyit aikataulussa, eikä tullut turhaa stressiä. Voit myös tarkastella prosessiasi, onko siinä vielä jotain hiottavaa.

Jos tarvitset eväitä työelämätekstien tekoon ja kirjoitusprosessin hiomiseen, tutustu Tuija Metsäahon maksulliseen Eloa teksteihin, ilo kirjoittamiseen! -verkkokurssiin. Kurssin osallistujana saat myös henkilökohtaista palautetta jostain kirjoittamastasi tekstistä.

Lisätietoja kurssista löydät osoitteesta: https://www.viestintakurssit.fi/tuote/eloa-teksteihin-iloa-kirjoittamiseen-verkkokurssi/

Viestinnän asiantuntija Tuija Metsäaho pitää kieliaiheista blogia Elämänpuu. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (suomen kieli) ja HSO-sihteeri.
Lue lisää: https://elamanpuu.blog/.

Lue myös Metsäahon aiemmin julkaistut kolumnit Muutama sana espanjaksi, Vihjaamalla viesti perille, Voimalauseet käyttöön, Ennakkoluulot on ja Otsikon jälkeen tulee piste.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)