HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT NINA DODD M KOIVISTO SAMI SYKKÖ | 26.4.2023 | KOLLEGA.FI
Jatkuvan kehityksen polulla

Marja Koivisto on valmentaja ja coach, joka on aina rakastanut uuden oppimista. Liike-elämässä aiemmin työskennellyt Koivisto siirtyi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolelle yrittäjäksi kaksikymmentä vuotta sitten ja kokee elämänsä merkityksellisimmän ajan alkaneen yrittäjäuran myötä.

Marja Koivisto on yrittäjä, valmentaja ja tietokirjailija, joka nauttii siitä, että saa auttaa ihmisiä löytämään vahvuutensa.

Työnteko ja uusien asioiden opiskelu ovat aina kuuluneet Marja Koiviston elämään. Jo 13-vuotiaana hän työskenteli koulunkäynnin ohessa äitinsä omistamassa sekatavarakaupassa maalla.

– Kaupassa myytiin kaikkea mahdollista sianselästä bensaan ja lehmän rehuihin. Olin 14-vuotias, kun ensimmäistä kertaa vastasin koko liikkeen toiminnasta kesälomien ajan. Hoidin kaupanpidon, laskut, tilaukset ja maksuliikenteen. Maailma oli silloin hyvin erilainen kuin nyt, Koivisto kertoo.

Koivisto työskenteli kaupassa koko kouluikänsä aina vuoteen 1983, jolloin valmistui ylioppilaaksi ja muutti isänsä luo Espooseen.

– Koska en silloin keksinyt, mitä minusta tulisi isona, menin kauppaopistoon. Sieltä valmistuttuani päädyin matkatoimistoalalle. Aloitin Suomen Matkatoimistossa ja työskentelin liikematkapuolella IBM:n inhouse-toimistossa. Minulla oli valtava halu kehittyä ja siirryin säännöllisin väliajoin uusiin tehtäviin. Samalla kouluttauduin koko ajan.

Koivisto työskenteli muun muassa Matkapisteen kaukomatkatuotannossa sekä myöhemmin uudemman kerran Suomen Matkatoimistossa Digital Equipment Corporationin inhouse-toimiston päällikkönä. Sieltä Koivisto siirtyi vuonna 1997 Matkatalo Tourneeseen.

– Matkatalo Tourneessa toimin incoming- ja ryhmäosaston päällikkönä sekä johtoryhmän jäsenenä. Tämän jälkeen menin vielä Matka Kalevaan, jossa työskentelin liikematkakeskuksen myyntipäällikkönä. Niihin aikoihin suoritin myös tradenomin tutkinnon ruotsin kielellä Arcadassa.

Palkkatyöstä yrittäjäksi

Pikkuhiljaa Koivisto alkoi miettiä alanvaihtoa, koska ei nähnyt työssään kaipaamansa päätymätöntä kehityksen polkua. Vuoden 2002 alussa Koivisto aloitti puolen vuoden coachauksen, jossa pohti, mitä hänestä tulee isona.

Koivisto tykkää patikoida niin kotimaassa kuin ulkomailla. Tässä Terneriffan patikointireitillä Buena Vistalla.

– Jäin kesälomalle asiaa muhittelemaan. Lopputulemana päätin irtisanoa itseni elokuussa ja lähteä Espanjaan kielikurssille. Aikaa sopivimman alan löytämiseen annoin itselleni yhdeksän kuukautta.

Matka Kaleva ja Kohdematkat olivat juuri yhdistyneet ja Koiviston esimies pyysi häntä vielä jäämään yhdistymisvaiheen loppuun. Koivisto suostui, sillä hän ajatteli, ettei muutama kuukausi muuta mitään, ja jäi vuodenvaihteeseen asti.

– Hieman ennen pois jäämistään näin sattumalta ilmoituksen, jossa haettiin yrittäjää Vital hyvän olon kauppaan. Ajattelin, että siinä voisi olla jotain. Saisin myydä uupuneille ihmisille vitamiineja jaksamiseen. Laitoin sinne hakupaperit, ja viimeisen työpäiväni jälkeen lähdin reissuun.

Matkalla ollessaan Koivisto sai puhelun Vital-ketjun toimitusjohtajalta, joka pyysi hänet haastatteluun. Asiat etenivät vauhdilla ja vuoden 2003 alussa Koivisto löysi itsensä Kauppakeskus Jumbon keskusaukion laidalta Vital hyvän olon kaupan yrittäjänä.

– Päiväni pitenivät 12-tuntisista 14-tuntisiksi, mutta sen koomin en ollut enää väsynyt. Siirryttyäni hyvinvoinnin pariin tunsin alusta asti tekeväni merkityksellistä työtä ja sain itse päättää tekemisistäni. Se antoi virtaa.

Kaupan pyörittäminen oli Koivistolle tuttua jo nuoruudesta, ja hän tunsi liiketoiminnan lainalaisuudet. Koivisto pääsi jo ensimmäisenä kauppiasvuotenaan plussan puolelle.

Oppimisen hurmiossa

Koivisto nautti työstään, jossa hän sai tukea asiakkaidensa hyvinvointia. Kun liiketoiminta muuttui kannattavaksi, Koivisto pystyi palkkaamaan työntekijöitä.

– Olin aina ollut kiinnostunut itseni kehittämisestä ja jo aiemmissa työpaikoissani olin osallistunut erilaisiin myynnin ja itsekehityksen koulutuksiin aina kun mahdollista. Yrittäjänä minun ei tarvinnut enää kysyä kenenkään lupaa, vaan sain kouluttautua sydämeni kyllyydestä.

Cavalier King Charles spanielit Peppi ja Rosa ovat emäntänsä silmäteriä ja ilon tuojia.

Koivisto aloitti Silva-menetelmän peruskurssilla 2004 ja seuraavien vuosien aikana hän suoritti muun muassa NLP Practioner -, NLP Master Coach – ja NLP Master -koulutukset.

– Vuonna 2008 tutustuin Matka-menetelmään, joka keskittyy tunnetraumojen ja tunnelukkojen purkamiseen, ja kävin koulutuksissa ympäri Eurooppaa. Tässä vaiheessa en enää juuri työskennellyt liikkeessäni, vaan huippuhyvät työntekijäni hoitivat rutiinit. Itse keskityin kouluttamiseen, coachaukseen ja valmentamiseen.

Matka-menetelmän kehittäjä Brandon Bays kutsui Koiviston vuonna 2010 Matkan kouluttajaksi ja Koivisto alkoi ensimmäisenä Suomessa kouluttaa menetelmää. Saman vuonna hän valmistui myös NLP Traineriksi ja opiskeli Byron Katien The Work -menetelmän.

Vieläkään Koivisto ei tuntenut olevansa valmis. Vuonna 2010 hän löysi NPA:n (Non Personal Awareness) ja toi sen luojan Joel Youngin Suomeen kouluttamaan.

– Olen ensimmäinen NPA Teacher Youngin lisäksi, ja aloin kouluttaa NPA:ta vuonna 2011. Se, mikä minua NPA:ssa erityisesti kiinnostaa, on tapa, jolla energiaa käsitellään. Itse haluan nähdä asiat puhtaasti energian luonteen kautta, neutraalisti ja arvottamatta.

Koivisto kertoo, että energiaa on tutkittu Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä. Siellä on todettu, että sellaisessa ryhmässä, jossa on toisia tukeva, hyväksyvä, turvallinen ja arvostava ilmapiiri, yhteistoiminnan aikana aivoaallot tahdistuvat ja aivojen välille laskeutuu toiminnallisia verkkoja, jotka ulottuvat aivoista toisiin. Tiedetään, että yhteistyö lisää aivojen välistä koherenssia ja kilpailu puolestaan vähentää sitä.

– NPA:ssa puhutaan samasta asiasta. Jos olemme eri aaltopituudella, energia-aaltomme eivät kohtaa, vaan ne peruuttavat toisensa. Sen sijaan päästessämme koherenssiin tilaan, energia-aallot kohtaavat toisensa.

Kauppiasura tulee päätökseen

Ylläpitääkseen tietotaitoaan liike-elämän puolella Koivisto aloitti vuonna 2014 kaksivuotisen EMBA-tutkinnon Jyväskylän yliopistossa. Sen lisäksi hän valmensi, coachasi ja teki omia koulutuksia.

– Sain EMBA-tutkinnon valmiiksi 2016. Seuraavana vuonna minulle tuli sellainen tunne, että oli aika myydä luontaistuotekauppa. Olimme silloin väliaikaisesti Espoon Lippulaivan väistötilassa, niin sanotussa Pikkulaivassa ja takaisinmuutto oli edessä. Olin tehnyt kaupan kanssa jo neljä muuttoa enkä enää halunnut ryhtyä uuteen.

Nuuksio on luontoa rakastavalle Koivistolle mieluinen vaelluspaikka.

Liikkeen myyminen vei Koivistolta paljon energiaa, eikä hän ehtinyt keskittyä juuri muuhun. Heinäkuun lopussa 2018 Koivisto sai kaupan myytyä ja päätti pitää välivuoden.

– Sen jälkeen keskityin kirjoittamaan uusinta itsekehityskirjaani. Sitä ennen olin jo ehtinyt julkaista kaksi NLP:tä käsittelevää kirjaa yhdessä Veli-Matti Toivosen kanssa sekä kolme runokirjaa ihmisenä kehittymisen teemoista.

Kirjan kirjoittaminen ei kuitenkaan tällä kertaa sujunut. Koivisto kirjoitti ensimmäiset versiot asiantuntijatyyliin, mutta tieteellinen tyyli ei toiminut.

– En ollut tyytyväinen kirjan rakenteeseen, jolloin englanninkielinen tuttuni ehdotti, että kirjoittaisin kirjan englanniksi. Sparrattuani vielä eri tahojen kanssa aloitin kirjoittamisen alusta ja yllätyksekseni se alkoi sujua paremmin. Tosin en vieläkään ollut tyytyväinen tulokseen.

Lopulta Koivisto löysi avukseen englantilaisen kirjacoachin, jonka kanssa löytyi yhteinen näkemys kirjan rakenteesta. Hän ehdotti, että Koivisto kirjoittaisi kirjan vielä kerran uudelleen.

– Tällä kertaa kirjaan tuli puolivahingossa ripaus fantasiaa. Epäilin, ettei tyyli sopisi työelämän self help -kirjaksi, mutta kirjacoachini oli peräänantamaton ja totesi, että se on minun tyyliäni. Hänen kanssaan pääsin eteenpäin, mutta siitä huolimatta kirjoitin kirjan vielä kaksi kertaa uusiksi, ennen kuin se oli valmis. Ja koska olin kirjoittanut kirjan englanniksi, käänsin sen vielä suomeksi.

Koivisto julkaisi Onnistumisen reseptit -kirjan viime vuoden elokuussa omakustanteena. Vaikka kirjoitusprosessi oli rankka, Koivisto piti sitä opettavaisena, koska hän joutui kokemaan sen, mitä opettaa muille: löytämään omimman itsensä totuttuun ja hyväksyttävään muottiin sovittautumisen sijaan.

Meissä on jo kaikki

Tätä nykyä Koivisto valmentaa, kirjoittaa, pitää webinaareja ja kursseja sekä käy luennoimassa. Kirjan myötä hän on saanut vedettyä yhteen yksinkertaisessa muodossa kaiken sen, mitä hän pitää tärkeänä ja mikä tuo työhön ja elämään inspiraatiota ja mielekkyyttä.

– Olen toiminut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa nyt 20 vuotta, josta valmentajana 16 vuotta, ja nyt minulla on viimein selvät sävelet. Kirja antaa raamit, joiden puitteissa voin kouluttaa, valmentaa ja luennoida. Yksi syy tämän kirjan tekemiseen oli se, että mikään yksittäinen menetelmä tai suuntaus ei sellaisenaan ole kaiken kattava. Olen halunnut rakentaa jotain sellaista, joka saisi aikaan aidon muutoksen.

Ilo on Koivistolle tärkeä asia, jota hän vaalii omassa elämässään ja opettaa valmennuksissaan.

Kirjan julkaisun jälkeen Koivisto on vetänyt Onnistumisen reseptit -intensiivikursseja ja coachausryhmiä. Suunnitelmissa on mahdollisesti myös NPA-kursseja.

– Voimme loputtomasti kaivaa asioita, joissa meidän pitäisi olla parempia, tai miettiä, mitä meiltä puuttuu. Itse haluan kiinnittää valmennuksissani ihmisten huomion siihen, keitä me aidosti olemme ja mitä upeaa meistä löytyy. Tai mikä tuo meille iloa ja nautintoa.

Erityisen tärkeää Koivistolle itselleen onkin tehdä iloa tuottavia asioita. Hänelle se tarkoittaa luonnossa liikkumista, tanssimista, golfin pelaamista, lukemista, yhteistä aikaa perheen kanssa sekä uuden opiskelua. Kaikilla niillä on merkitystä, koska ne luovat hyvinvointia ja onnellisuutta.

Ihmiset ovat Koiviston mukaan nykyään väsyneitä siihen, mitä meiltä vaaditaan. Katsomme itseämme ikään kuin ulkoapäin ja yritämme sopeutua joukkoon.

– Brené Brown on kertonut tutkimusten osoittavan, että vastakohta kuulumiselle johonkin on sovittautuminen joukkoon, jolloin peilaamme ulkoapäin, mitä ominaisuuksia ryhmässä pitää olla. Sovittautuessamme johonkin petämme kuitenkin samalla itsemme. Minun tehtäväni on auttaa ihmisiä näkemään ennenkaikkea omat vahvuutensa. Siitä syntyy energiaa ja iloa.

Koivisto on nähnyt valmennusryhmissään huikeita ahaa-elämyksiä. Ainaisen itsensä fiksaamisen ja korjaamisen sijaan ihmiset ovat löytäneet omat voimavaransa ja vahvuutensa.

– On melkein klisee sanoa, että meissä on jo kaikki, mutta tämä on totta. Se on asia, jonka toivoisin ihmisten oivaltavan.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)