PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 26.4.2023 | KOLLEGA.FI
Armollisuutta työhön

Aika herkästi moitimme itseämme pienestäkin epäonnistumisesta työssämme – mutta unohdamme kiittää itseämme onnistuneista suorituksista. Itsekriittisyys on tiettyyn pisteeseen asti hyväksi, jotta oppisimme virheistämme, mutta liiallinen itsekritiikki vie ilon elämästä.

Virheiden sijaan olisi välillä hyödyllistä kiinnittää huomiota aiempiin onnistumisiin, sillä niiden joukossa on taatusti myös sellaisia, jotka ovat tulleet vaikeuksien kautta – ja ne ovat juuri niitä makeimpia. Varsin usein kuitenkin ohitamme onnistumiset itsestäänselvyyksinä, emmekä anna itsellemme kiitosta. Omalla sisäisellä puheella voimme kuitenkin vaikuttaa tähän. Jos jaksamme kannustaa itseämme ja uskoa itseemme, saamme paljon parempia tuloksia kuin itsekriittisellä puheella. Minua aiheen pohdintaan innostanut ja tähän numeroon itsekritiikistä kirjoittanut Minna Miao sanoo kolumnissaan: ”Siinä missä nujertava sisäinen puhe keskittyy yleensä lähinnä havaittujen ongelmien ja epäkohtien vatvomiseen, hyödyllinen sisäinen puhe ohjaa kääntämään katseen eteenpäin – oppimaan virheistä, löytämään ratkaisuja tai hyväksymään sen, mihin ei ole mahdollista omalla toiminnallaan vaikuttaa.” Allekirjoitan tämän. Lempeämpi ja armollisempi asenne itseään kohtaan lisää paitsi jaksamista myös työniloa.

Henkilökuvassa tutustumme Marja Koivistoon, joka on yrittäjä, valmentaja ja coach. Jo nuoresta pitäen äitinsä kaupassa työskennellyt Koivisto lähti ylioppilaaksi päästyään opiskelemaan kaupalliselle alalle ja päätyi matkatoimistoalalle. Liikematkapuolella monissa eri tehtävissä työskennellyt Koivisto eteni urallaan, mutta päätti lopulta vaihtaa alaa 2000-luvun alussa. Hän aloitti yrittäjänä luontaistuotekaupassa, jota piti yli kymmenen vuotta, ja alkoi samalla kouluttautua lukemattomilla kursseilla aina NLP:stä Matka-menetelmään. Myytyään kaupan Koivisto keskittyi valmentamaan ja kouluttamaan sekä kirjoittamaan uusinta kirjaansa, johon hän veti yhteen kaiken, mitä on vuosien varrella oppinut. Koivisto on toiminut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parissa nyt 20 vuotta, joista valmentajana 16 vuotta, ja hän nauttii työssään erityisesti siitä, että saa auttaa ihmisiä löytämään omat vahvuutensa.

Coaching-blogissa Laura Sundell käsittelee palautteenantoa. Palaute on osa avointa vuorovaikutusta, joka liittyy niin onnistumisiin ja epäonnistumisiin kuin työn muutoksiin ja toimintatapoihin. Onnistuakseen palautetilanne vaatii hyvää vuorovaikutusta sekä luottamuksen ja oikeudenmukaisuuden kokemuksia, Sundell sanoo kolumnissaan.

Työelämän psykologiaa -blogissa Minna Miao tarkastelee haitallista itsekritiikkiä. Vaikka oman työn kriittinen arviointi on välillä paikallaan, ei kannata lytätä itseään jatkuvasti. Kohtuuttoman itsekritiikin rinnalle onkin tärkeää opetella sellaista hyödyllistä sisäistä puhetta, joka tukee työssä suoriutumista ja hyvinvointia, Miao muistuttaa kolumnissaan.

Kiire hallintaan -blogissa Anu Jaakkola pohtii myöhästyjän maailmankuvaa. Ajoissa oleminen on itsestäänselvyys toisille, kun taas myöhästyjillä ei ole kokemusta paremmasta ajanhallinnasta. Usein ristiriitoja syntyy ymmärtämättömyyden takia. Alitajuisella ohjelmoinnilla on suuri vaikutus elämäämme, mutta ohjelmointiakin on mahdollista muuttaa, Jaakkola toteaa kolumnissaan.

Sana hallussa -blogissa Tuija Metsäaho kertoo kuvitteellisen tarinan blogin kirjoittamisen vaikeudesta, ja antaa käyttökelpoisia vinkkejä iloisempaan ja tehokkaampaan kirjoittamiseen.

Hyvinvointi-blogissa Kaija Solana perehdyttää intuition voimaan. Intuitio on portti sisäiseen viisauteen, suoraan tietämiseen, joka ei tarvitse tuekseen perusteluja. Intuitio on aina valmiudessa, mutta ilmentyäkseen se vaatii tilaa, läsnäoloa ja luottamusta. Kuten muutkin taidot, myös intuitio vahvistuu, mitä enemmän sitä käyttää, Solana muistuttaa kolumnissaan.

Vierailija-blogissa Anu Lyra käsittelee hankalan asiakkaan kohtaamista. Asiakaskohtaamisista voi tietoisesti rakentaa parempia. Kun kohtaamistaidot ovat paremmat, ne auttavat selviytymään epämiellyttävissäkin tilanteissa. Onnistuneeseen kohtaamiseen tarvitaan vain hiukan tietoa ihmisen peruspsykologiasta, vastuun ottamista tilanteesta ja tilan antamista toiselle, Lyra sanoo kolumnissaan.

Seuraavat kolumnit julkaisemme jälleen kolmen viikon kuluttua keskiviikkona 17. toukokuuta.

Iloista työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)