ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MIKKO PAHKASALO KUVA SANNA NUUTINEN FOTO BAKERY | 1.2.2023 | KOLLEGA.FI
Nouse vahvaksi esikuvaksi

Näinä epävarmoina aikoina meidän jokaisen tulisi vahvistaa taitoa tulla vahvaksi esikuvaksi. Tämä aika kutsuu meitä ottamaan entistä suuremman vastuun omasta hyvinvoinnistamme, läheisistämme ja yhteiskunnan tilanteesta. Vahva esikuva on henkilö, joka on kirkastanut arvoperustansa ja sen, minkä puolesta on valmis pistämään itsensä likoon. Kolumnissani kerron kolmen näkökulman kautta, miten voi tulla vahvaksi esikuvaksi.

Mikko Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen valmentaja ja No Limit -yrityksen perustaja.

Irti keskinkertaisuudesta

Vahvaksi esikuvaksi tuleminen vaatii keskinkertaisuudesta irtautumista. On uskallettava erottautua massasta ja tulla näkyväksi omana itsenä. Vahva esikuva ei voi sulautua vain osaksi joukkoa, vaan hänellä täytyy olla terve tarve ja halu astua esiin. Erityisen tärkeää tämä on esimerkiksi johtajille ja lasten vanhemmille.

Arvostamme ihmistä, joka on aito oma itsensä – riippumatta siitä, olemmeko hänen kanssaan asioista samaa mieltä vai emme. Me ihmisinä voimme hehkua kirkasta valoa ja halua palvella toisia tai vastavuoroisesti luoda uhriuden energiaa. Pelon, itsekkyyden ja niukkuuden tilassa ihmisistä voi nousta esiin alas painettuja kielteisiä piirteitä, jolloin hyvän tekeminen itselle ja toisille unohtuu.

Pyrkimys elää aitoa omannäköistä elämää innostaa toisia tekemään samoin, jos pyrkimyksemme on aito ja vilpitön – eikä lähtöisin pätemisestä tai ahneudesta. Kysy itseltäsi päivittäin, pyritkö olemaan vahva esikuva niille, joita johdat ja rakastat?

Irti epäterveestä maailmasta

Ihmiset ovat kollektiivisesti kadottanut tarpeen pyrkiä henkilökohtaiseen taituruuteen ja sosiaaliseen vastuuseen. Meillä on vain harvoja aitoja esikuvia. Suurin osa ihmisistä ei halua ottaa täyttä vastuuta itsestään ja elämästään, jolloin muiden epäasiallinen toiminta ja käytös sallitaan. Ei uskalleta terveellä tavalla havainnoida, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu.

Monelle on helpompaa sukeltaa mielihyvään ja helppouteen. Pakoillaan näkyväksi tulemista. Tämä näkyy kielteisesti esimerkiksi johtajuudessa, vanhemmuudessa ja sosiaalisessa mediassa. Valittajat ovat äänekkäin joukko. He kertovat, miten kaikki on menossa päin prinkkalaa, eikä mitään ole tehtävissä maailman ja toisten hyväksi. Ihmiskunta on rappiolla ja liian itsekäs muuttaakseen maailman menon suuntaa. Vai onko sittenkään?

Varmasti osa ihmisistä on niin syvällä uhrina olemisessa, että he eivät pysty innostamaan itseään – saati toimia vahvana esikuvana toisille. Silti on myös ihmisiä, jotka tekevät valtavasti töitä edistääkseen omaa, toisten ja maailman tilannetta. Nämä ihmiset työskentelevät ja jopa taistelevat sen eteen päivittäin, että huominen olisi eilistä parempi. Ihmiskunta ei olisi tässä, jos näitä vahvoja esikuvia ei olisi olemassa.

Oma tontti kuntoon

Vahvaksi esikuvaksi tulemisessa tärkeintä on terve suhde itseen ja läheisiin. Mieti, millainen ihminen olet perheenjäsenenä, vanhempana ja kumppanina. Pohdi, annatko läheisille itsestäsi parasta terveellä tavalla päivittäin.

Hyvistä ihmisistä ei kasva vahvan esikuvan veroisia, jos he välttelevät raadollisen rehellistä peiliin katsomista henkilökohtaisessa elämässä. Jos huolehdimme itsestämme keskinkertaisesti tai heikosti, se näkyy ensimmäisenä kielteisesti lähimmissä ihmissuhteissamme yksityiselämässämme. Työelämässä käytöksemme voi olla parempaa, mutta koti ja oma hyvinvointi kertovat totuuden.

Vahvaksi esikuvaksi nouseminen vetää väistämättä toisten huomion itseen ja silloin astuu toden teolla näkyväksi maailmassa. Silloin olemisen, vuorovaikutuksen ja tekemisen tason on noustava, koska omat ja toisten tarpeet ja odotukset ovat kokonaan uudella tasolla. Kysy itseltäsi päivittäin: ”Miten voisin parantaa itsestäni huolehtimista? Kohtelenko lempeästi rakkaitani, vai tiuskinko heille?” Anna itsellesi lupa kukoistaa ja nouse vahvaksi esikuvaksi.

Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä. Hänen missionaan on auttaa hyvinvointi- ja valmennusyrittäjiä irtautumaan keskitason yrittäjyydestä ja menestyksestä, jotta he saavuttaisivat nopeasti isot, ammatilliset unelmansa uhraamatta terveyttään, ihmissuhteitaan ja korkealaatuista työn jälkeä. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen valmentaja ja No Limit -yrityksen perustaja. Hän hakee parhaillaan hyvinvointi- ja valmennusyrittäjiä uuteen High Thriving Operator -pilottivalmennukseen.

Lisätietoja Pahkasalosta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta:
https://www.noulimit.fi/
https://www.facebook.com/NoLimit.fi
https://www.linkedin.com/in/mikkopahkasalo/

Lue myös Pahkasalon aiemmin julkaistut kolumnit Irti ylikuormittumisesta, Tee parhaasi päivittäin, Terveet rajat ihmissuhteissa, Luo pysyvää tasapainoa elämään, Ota energiasi haltuun ja Kunnioita vastoinkäymisiä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)