TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 1.2.2023 | KOLLEGA.FI
Motivaatio­tekijät rekrytoinnin tukena

Rekrytointi on vaativa prosessi, jonka tulokset vaikuttavat niin hakijaan, työyhteisöön kuin työnantajaan. Mikään työnantaja ei halua tehdä vääriä päätöksiä, sillä ne tulevat useimmiten kalliiksi. Sopivan henkilön löytäminen työpaikkaan ei kuitenkaan aina ole helppoa.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Itse sukelsin rekrytoinnin maailmaan toistakymmentä vuotta sitten, kun tuttu asiakkaani, jonka työporukan tunsin hyvin, pyysi minulta apua rekrytoinnissa. Vastasin asiakkaani avunpyyntöön empimättä kyllä. Tiesin jo silloin, että pystyn Tasapainon Avainten avulla tunnistamaan henkilöiden vahvuudet ja haasteet, sekä miten he sopivat työympäristöön. Siitä lähtien olen aika ajoin ollut mukana rekrytoimassa henkilöitä moniin erilaisiin tehtäviin sekä sparrannut esihenkilöitä tiedostamaan, miten saada tulevan alaisensa vahvuudet näkyviksi.

Motivaatiotekijät tukevat onnistumisia

Olen hyödyntänyt rekrytoinnissa Tasapainon Avainten yhdeksästä avaimesta lähes kaikkia, mutta muutama niistä on erityisen tehokas seulomaan, kuka on sopivin tehtävään. Tässä kolumnissa keskityn motivaatiotekijöihin, jotka vaikuttavat suoraan työtyytyväisyyteen sekä myös siihen, miten voidaan roolittaa henkilöitä, joilla on erilaisia vahvuuksia.

Motivaatiotekijöitä on kaikkiaan yhdeksän: vuorovaikutus, turvallisuus, seikkailu, valta, ilmaisu, vapaus, laajeneminen, arvostus ja yhteys. Kun tiedostetaan, mitkä näistä ovat rekrytoitavalle tärkeimmät, pystytään arvioimaan henkilön onnistuminen tehtävässä sekä hänen tyytyväisyytensä työhön. Esimerkiksi jos tehtävä edellyttää suunnitelmallisuutta ja rutiineja, se sopii erinomaisesti henkilölle, jolle turvallisuus on ensisijainen, mutta ei henkilölle, jolle seikkailu on tärkeää.

Motivaatiotekijöistä yleensä kaksi tai kolme on meille ensisijaisia. Emme aina ymmärrä, että itsellemme vieraat motivaatiotekijät voivat toiselle olla hyvin tärkeitä. Siksi on oivalluttavaa tutustua motivaatiotekijöihin ja ymmärtää paitsi omia myös muiden tyytyväisyyttä lisääviä ominaispiirteitä.

Motivaatiotekijöiden vaikutus työssä:

 • Vuorovaikutus – tiedonjano ja keskustelut.
 • Turvallisuus – suunnitteleminen ja rutiinit.
 • Seikkailu – spontaanisuus ja uudet kokeilut.
 • Valta – vaikuttaminen ja vastuullisuus.
 • Ilmaisu – erottautuminen ja luovuus.
 • Vapaus – itsenäisyys ja omat pelisäännöt.
 • Laajeneminen – suuret visiot ja uudet aluevaltaukset.
 • Arvostus – muiden huomioiminen ja yhteistyö.
 • Yhteys – sosiaalisuus ja tapahtumat.

Case asiantuntijan rekrytointi

Olin erään kansainvälisen yrityksen rekrytointiprosessissa mukana varmistamassa, että avainhenkilö sopisi tehtävään ja myös tiimihenkiseen toimintakulttuuriin. Loppusuoralle valikoitui kaksi tasavahvalta vaikuttavaa henkilöä, jotka olivat kovin erilaisia persoonia. Yrityksen tavoitteena oli saada itsenäinen tekijä, jolla oli paitsi osaamista tehtävään, myös hyvät yhteistyötaidot, kyky kehittyä sekä kyky sietää painetta. Lisäksi toivottiin, että löytyisi pitkään yrityksessä viihtyvä henkilö, sillä rekrytoinnit ovat kuluttavia ja epäonnistuneen rekrytoinnin seuraamukset kalliita.

Haastattelin molemmat ja tein heistä vahvuusprofiilit toimeksiantajalle. Motivaatiotekijöiden erilaisuus teki näkyväksi, kumpi hakijoista istuisi paremmin toimintakulttuuriin ja onnistuisi tehtävässä paremmin. Eroja sain näkyväksi tunnistamalla kummankin vahvuusalueet sekä stressikäytöksen. Motivaatiotekijöiden osalta toisessa hakijassa korostui erittäin vahvat sosiaaliset tarpeet ja turvallisuuden kaipuu, kun toinen taas oli itsenäinen, uudesta innostuva toteuttaja. Jälkimmäinen valittiin, koska hänen muutkin vahvuutensa sopivat paremmin tehtävään.

Jos haluat lisätietoja aiheesta, tilaa Carita Nybergin aiemmin pitämä, maksuton Motivaatiotekijät rekrytoinnin tukena -webinaari. Esityksen koosteen tai tallenteen voit pyytää lähettämällä sähköpostia osoitteeseen carita.nyberg@k2b.fi

Voit selvittää omat motivaatiotekijäsi tekemällä testin: Testaa omat motivaatiotekijäsi

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -menetelmän, jonka avulla voi parantaa itsensä johtamisen ja yhteistyötaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esihenkilöitä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Matkalla kohti iloa, Uuden ajan johtajaksi, Palautumisen tasapainoilua, Kenen seura vie voimasi?, Miten menestyä paineiden alla ja Arvomaailmojen ristiriita sekä Nybergistä tehty henkilökuva Vahvalla arvopohjalla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)