JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI SANNA AINOLA-RYTH KUVA NELLI KIVINEN | 11.1.2023 | KOLLEGA.FI
Voiko johtajaksi oppia johtamalla?

Vuosien ajan olen kysellyt itseltäni, voinko olla hyvä johtaja? Voinko oppia johtamista johtamalla?

Maailma muuttuu koko ajan hirveää vauhtia. Miten pysyn kartalla, mikä kulloinkin on tärkeää ja olennaista yrityksen johtamisessa? Osaanko reagoida riittävän nopeasti tai oikein havaitsemiini muutoksiin?

Sanna Ainola-Ryth on Taloushallinta Uniikin toimitusjohtaja ja partner, joka on toiminut tilitoimistoyrittjänä lähes 20 vuotta.

Pystynkö olemaan riittävästi työntekijöiden tukena? Osaanko antaa työntekijöille riittävän haastavia, mutta samalla hallittavia tehtäviä? Ja tunnistanko mikä määrä töitä on kullekin oikea, jotta jaksaminen ja mielenkiinto pysyvät yllä? Minkä verran voin vaatia tuloksia ilman, että se kuulostaa käskyttämiseltä? Miten voin luoda oikeudenmukaisen palkitsemisjärjestelmän, kun jokaista työntekijää motivoi eri asiat ja oikeudenmukaisuuden kokeminenkin on subjektiivista?

Entä onko yrityksellä riittävän mielenkiintoinen missio ja riittävän haastava visio? Onko päätetty strategia oikea saavuttamaan haluttu visio? Miten löydämme oikeita asiakkaita? Miten palvelemme asiakkaita riittävän yksilöllisesti ja samalla kannattavasti, jotta itse selviämme kovassa kilpailussa ja pystymme palkitsemaan työntekijöitä ja pitämään heidät firmassa? Miten luoda sellainen yrityskulttuuri, jolla saavutetaan yhteisöllisyys ja hyvä meininki? Miten hyvä yrityskulttuuri näkyy asiakkaille?

Nämä ja lukuisat muut kysymykset ovat pyörineet päässäni monina unettomina öinä lähes 20 vuoden ajan, eli koko sen ajan, jonka olen johtanut perustamaani tilitoimistoyritystä.

Johtajuus minussa

Ennen oman yrityksen perustamista minulla oli esimieskokemusta entisen työnantajan palveluksessa kahdeksan vuoden ajalta, ja sitä ennenkin olin koulussa johtohahmona kaikilla luokka-asteilla. Olen luonnostani ottanut aina vastuuta ja halunnut olla etujoukoissa. Minulla on riittänyt ideoita ja olen tuonut ne julki.

Pitkään olin sitä mieltä, että johtajana minun tulee näyttää esimerkilläni, että teen yhdessä muiden kanssa kovasti työtä menestyksemme eteen. Kovalla työllä tarkoitan tässä suorittavaa eli laskutettavaa työtä. En missään vaiheessa voinut kuvitella, että kukaan voisi arvostaa minua johtajana ilman, että tekisin vähintäänkin saman verran ellen enemmänkin laskutettavaa työtä kuin työntekijät.

Luulin, että pystyn johtamaan siinä samalla ja sivussa vain keskustelemalla ja olemalla läsnä ja tukena. Mutta tuesta ja läsnäolosta, yrityksen kehittämisestä sekä samalla vastuusta kaikkiin asiakkaisiin muodostuikin jossain vaiheessa sellainen kokonaisuus, etten pystynyt enää näkemään, mikä on olennaista ja mitkä olivat omat jaksamiseni rajani. Annoin itsestäni kaiken ja pikkuhiljaa oma intohimoni, motivaationi ja visiointini alkoivat hiipua. Se kokemus opetti paljon.

Johtajuudessa koen, että minulle tärkein ja rakkain sekä samalla haastavin asia on ihmisten johtaminen. Olen itse sama ihminen koko ajan, omine pelkoineni, heikkouksineni ja vahvuuksineni, mutta vastassa minulla on erilaisia yksilöitä, jotka käyttäytyvät ja toimivat peilaten omia pelkojaan ja vahvuuksiaan. Tällöin asiat saattavat mennä solmuun ja yhtäkkiä emme ymmärrä, mitä kumpikaan tarkoittaa.

Yritän oppia tuntemaan ja lukemaan jokaisen työntekijän toiveita, tarpeita ja voimavaroja. Moninaisten tehtävien ja erilaisten tilanteiden ristitulessa hyvä tarkoitukseni ja aikomukseni ihmisten johtamisessa jää välillä liian vähälle huomiolle. Silloin turhaudun itseeni ja siihen, etten aina osaa priorisoida, mikä kulloinkin olisi kaikkein tärkein tehtäväni.

Haluan olla hyvä johtaja

Olen rimpuillut pitkään sen myöntämisessä, että pohjimmiltani olen johtaja. Ja että haluan olla hyvä johtaja. Rakastan visioida ja luoda uutta. Innostun ja haluan innostaa muita. Nuorena unelmoin opettajan ammatista ja näihin päiviin asti olen ollut harmissani siitä, että unelma ei yrityksistäni huolimatta toteutunut. Nyt olen ymmärtänyt, että opettajuushaave oli myös eräänlaista johtamisesta haaveilua. Nyt uskallan myös myöntää, että johtajana minulla on riittävästi haastetta ja roolia ilman yrityksen suorittavan työn tekemistä.

Haluan olla valmentava johtaja ja löytää jokaisen motivaation ja innostumisen liekin. Toivon, että saan luotua jokaiselle työntekijälle turvallisen olon olla osana yritystämme. Kaikilla meillä on omat vahvuutemme ja niiden tunnistaminen on avaintehtäväni johtajan roolissa. Jos jokainen tekee motivoituneena osaamisensa ja jaksamisensa verran oman osuutensa yrityksen hyväksi, uskon, että silloin työntekijät voivat hyvin ja yritys voi menestyä. Ja kun yritys menestyy, pystymme lisäämään yrityksen kehittämistä ja työntekijöiden palkitsemista ja aineellista hyvinvointia. Tämä ulottuu myös asiakassuhteisiin asti. Ilman yhden hyvinvointia ei voi lisätä toisen hyvinvointia. Hyvinvoinnin edistämisessä ja toistemme kunnioittamisessa meillä kaikilla on oma vastuumme. Hyvän kierteen ymmärtäminen on minun missioni johtajana!

Olen oppinut johtajuutta johtamalla, mutta oppimista ja kehittymistä tapahtuu joka päivä, enkä koskaan tule olemaan täysin valmis. Kehittyäkseni lisää haluan jatkuvasti lukea kirjoja ja tutkimuksia, käydä erilaisia kursseja sekä hyödyntää mentoreita ja vertaistukea. Tietoa ja kovaa faktaa enemmän johtajuus vaatii herkkyyttä ja vahvuutta näyttää yhteinen suunta. Johtajuus syntyy ja kehittyy erilaisista kohtaamisista, rähmälleen kaatumisista ja uudelleen nousuista, riittävästä nöyryydestä ja halusta kuulla muidenkin kuin oma äänensä.

Sanna Ainola-Ryth on Taloushallinta Uniikki Oy:n toimitusjohtaja ja partner, joka on toiminut jo lähes 20 vuotta tilitoimistoyrittäjänä. Taloushallinta Uniikki on auktorisoitu kirjanpito- ja taloushallintapalveluja tarjoava yritys, jonka missiona on auttaa yrityksiä menestymään tarjoamalla luotettavia, ammattitaitoisia ja ennakoivia taloushallinnon asiantuntijapalveluita.

Lisätietoja Taloushallinta Uniikista löydät osoitteesta: https://www.taloushallinta.fi/

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)