KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 7.12.2022 | KOLLEGA.FI
Oletko saamaton stressin­hallinnassa?

Mikä sinua auttaisi eniten arjen säännöllisessä stressihallinnassa? Ajatteletko ehkä, että kun vain saisi itseään niskasta kiinni tai kunhan saisi puskettua läpi harmaan kiven olosuhteista ja tilanteista huolimatta? Huomaatko syyllistäväsi itseäsi ja piiskaavasi itseäsi kovempiin suorituksiin myös oman hyvinvointisi suhteen?

Miia Huitti on stressivalmentaja ja Onnellisuustutkimusinstituutin perustaja, joka haluaa auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

Moni meistä huomaa vain kaiken sen, minkä on jättänyt tekemättä ja mitä ei ole saanut aikaan. Listat tekemättömistä hommista pitävät hereillä öisin. Harvoin huomaamme antaa itsellemme tunnustusta kaikesta siitä, mitä olemme saaneet aikaan ja missä olemme kaikesta huolimatta onnistuneet. Jatkuva itsekritiikki ajaa meidät vain syvemmälle krooniseen stressiin. Se saa meidät myös tekemään huonoja päätöksiä ja luovuttamaan helpommin.

Itsekritiikin vastalääke on lempeys ja myötätunto

Jos katsoisit itseäsi ja elämääsi ystäväsi silmin, olisiko sinun helpompi olla lempeä itseäsi kohtaan ja huomata, miten paljon kaikenlaista elämässä onkin ollut? Antaisitko itsellesi enemmän armoa? Itsemyötätunto kohentaa terveyttä, vahvistaa resilienssiä, lievittää stressiä ja saa meidät pitämään parempaa huolta itsestämme.

Voisitko antaa itsellesi luvan pohtia asiaa toisenlaisesta näkökulmasta? Mitäpä jos alkaisitkin perinpohjaisesti miettiä syitä, miksi et ole saanut tehtyä asioita oman hyvinvointisi eteen? Syynä voivat olla ruuhkavuodet, sairastelu, muutokset työpaikalla, muutto, talonrakennus – kaikenlaista, mikä on vienyt sinulta kaistaa, etkä ole muistanut kiinnittää itseesi huomiota.

Pitkittynyt stressi heikentää suorituskykyä

Jos olet kokenut pitkittynyttä stressiä, on hyvä ymmärtää, että liian pitkään jatkunut kuorma kaventaa suorituskykyä. Se vähentää aloitekykyämme, rapauttaa elämäntapojamme ja heikentää motivaatiotamme. Näin ollen on voinut olla jopa fyysisesti mahdotonta toimia ja tarttua toimeen.

Tarkastellessaan syitä saamattomuuteensa moni sanoo myös huomanneensa, ettei ole hyvistä aikeista huolimatta oikein tiennyt, mitä tehdä stressille. Ei ole ollut työkaluja tai keinoja. Aloin itse opetella keinoja stressinlievitykseen vasta, kun olin ihan loppu. Sitä ennen minulla ei ollut aavistustakaan, mitä olisin voinut tehdä.

Omassa toipumisessani minua auttoi se, että ensiksi tunnistin haitallisen stressin oireeni. Sen jälkeen aloin lievittää stressiä päivittäin, pienillä helpoilla keinoilla – hengitysharjoituksilla, kiitollisuuteen keskittymällä, yöunta ja liikuntaa lisäämällä. Näiden harjoitusten ja hetkien avulla pysäytin itseni arjessa ja aloin nähdä omat kuormittavat ohjelmointini – muun muassa itsekritiikin, jota aloin lääkitä myötätunnolla. Nämä rutiinit ovat jääneet elämääni pysyvästi.

Pienetkin teot vievät eteenpäin

Entä voisiko syy saamattomuuteesi olla siinä, että odotat itseltäsi täydellisyyttä? Tämä luo suorituspaineita ja hankaloittaa toimeen ryhtymistä. Pienikin asia voi jäädä tekemättä, kun asetamme sille liian isot odotukset. Itseäni on auttanut kovasti Paula Immon ja Riku Aallon kirja ”Impulssi – menetelmä jatkuvaan kehittymiseen”. Kirjassa opetetaan työkalu, jonka avulla voi nähdä, kuinka pienilläkin teoilla voi edetä kohti tavoitetta.

Työkalun ensimmäinen taso on Minimi: Mitä jotain ihan naurettavan pientä voin tehdä päivittäin stressin lievittämiseksi? Se voi olla vaikka kaksi syvähengitystä kesken työpäivän. Se on jotain hyvin pientä, mutta se vie silti sinua oikeaan suuntaan.

Työkalun toinen taso on Medium, joka on minimi plus jotain lisää. Se voisi olla vaikka työpäivän aikana pidettävä 3 minuutin mikrotauko, jonka aikana kuuntelen musiikkia ja teen syvähengitystä.

Seuraava taso on Optimi, joka voi toteutua hyvänä hetkenä, kun kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Se voi koostua esimerkiksi työpäivän lomassa pidettävistä kolmesta mukavasta mikrotauosta, joita ovat 8 minuutin kävelylenkki pihalla, 5 minuutin venyttely ja 5 minuutin hengitysharjoitus. Aina voi tehdä minimin ja parhaina päivinä saadaan aikaan optimin!

Tärkeintä on löytää itselle sopivimmat keinot arjen stressinlievitykseen. Ei tarvitse tehdä isosti eikä täydellisesti, vaan voi ottaa pieniä askeleita, sillä pienet säännölliset askeleet johtavat lopulta isoihin muutoksiin.

Helppoja työkaluja stressin hallintaan löydät Kesytä stressi -podcastista https://www.miiahuitti.fi/podcast/. Jokainen jakso kestää vain 18 minuuttia ja sisältää myös stressinlievitysharjoituksen.

Miia Huitti on kirjailija, puhuja, stressivalmentaja ja Onnellisuustutkimusinstituutin perustaja, jonka intohimona on tutkia onnellisuutta, auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Huitti on koulutukseltaan johtamisen KTM ja HuK sekä sertifioitu stressivalmentaja.

Lue myös Miia Huitin aiemmat kolumnit Vapauta aikaa arkeesi, Hyödynnä musiikin voimaa, Yhdessä olemme paljon enemmän, Muista palautua myös innostuksesta ja Vähennä sähläämistä hybridiarjessa sekä Huitista tehty henkilökuva Unelmana onnellisuusinstituutti.

Lisätietoja Miia Huitista löydät seuraavista kanavista:
https://www.miiahuitti.fi/
Twitter @huittimiia
Facebook Stressivalmentaja Miia Huitti
LinkedIn Miia Huitti
Instagram miia.huitti

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)