PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 7.12.2022 | KOLLEGA.FI
Jaetaan valoa ja iloa

Vuosi on kääntymässä loppua kohti. Tuskin kukaan olisi voinut kuvitella, millainen tästä vuodesta tulee. Tunteet ovat seilanneet yhden jos toisen kohdalla äärestä laitaan. Kaikesta tästä myllerryksestä huolimatta olemme menneet eteenpäin. Työ on varmasti ollut monelle meistä ankkuri, joka on pitänyt kiinni mielekkäässä arjessa.

Niin mielekästä kuin työ voikin olla, on tähän vuodenaikaan moni varmasti kovilla työssään. Vuoden loppupuolella yritämme saada kaikki kesken jääneet asiat valmiiksi ja samalla valmistaudumme joulun viettoon. Se luo meille paineita. Osa paineista tulee kuitenkin siitä, että vaadimme itseltämme liikaa. Itse olen tässä mestari, sillä minulle on vaikeaa tehdä asioita pelkän kasin tasolla – vaikka se olisi yleensä täysin riittävää. “Kiirettä voi taltuttaa myös sillä, että miettii, mitä kepeää ja hauskaa voisi tuoda suoritukseensa”, Carita Nyberg sanoo tämän numeron ajankohtaisartikkelissa. Neuvo on hyvä, sillä ilo nostaa energiaa – ja ilo on se, mitä todella tarvitsemme. Ja koska kukaan ei pidä puurtamisesta ja stressistä, on tämän numeron teemana kiireen taltuttaminen ja stressinhallinta, joita käsitellään ajankohtaisartikkelissa, Kiire hallintaan-, Work goes happy- sekä Elämä järjestykseen -blogissa. Jutuissa annettujen vinkkien avulla voi jokainen meistä tehdä jouluajasta paljon kepeämpää ja valoisampaa!

Ajankohtaisartikkelista voit lukea lisää joulukiireen taltuttamisesta. Moni meistä potee kiltin tytön tai pojan syndroomaa. Lapsuuden kodin oppeja voi olla se, että kaiken pitää olla jouluna tip top ja piiskaamme itseämme luodaksemme täydellisen joulun. Töissäkin haluamme saada kaikki projektit pulkkaan ennen vuodenvaihdetta. Kun kiire on ylimmillään kannattaa kysyä, onko kyseessä vain vanhaa ohjelmointia, ja mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos emme saakaan kaikkea valmiiksi, Carita Nyberg ja Miia Huitti sanovat lehtemme haastattelussa. Joulunaika sujuu mukavammin, kun luopuu täydellisyyden tavoittelusta ja pysähtyy aika ajoin kysymään, mitä itse kaipaa.

Coaching-blogissa Jaana Hautala käsittelee joustavuutta. Kyky selkeyttää ajatukset hälinästä huolimatta on taito, jota voimme kehittää. Kun opimme joustavuuteen, kykenemme näkemään ja ajattelemaan asioita eri näkökulmista. Tällöin on myös helpompaa nähdä myönteisyys kaaoksen keskellä, Hautala sanoo kolumnissaan.

Kiire hallintaan -blogissa Miia Huitti keskittyy stressinhallinnan opetteluun. Joskus elämä vie mennessään eikä itsestä tule pidettyä tarpeeksi huolta. Stressin lievittämisen voi kuitenkin aloittaa pienin askelin, sillä säännölliset askeleet johtavat lopulta isoihin muutoksiin, Huitti kannustaa kirjoituksessaan.

Hyvinvointi-blogissa Hannaleena Immonen tarkastelee herkkyyttä omakohtaisten kokemusten kautta. Herkkyys ei ole heikkoutta. Se on vahvaa luovuutta ja kykyä havaita ympärillään olevissa ihmisissä ja ilmiöissä paljon sellaista, mitä muuten ei kenties havaitsisi, Immonen sanoo kolumnissan.

Work goes happy -blogissa Jyri Kansikas kyseenalaistaa suorittamisen kulttuurin. Yhä edelleen työelämässä arvostetaan niitä, jotka näyttävät suorittavan jatkuvasti. Olennaiseen keskittyminen vaatii kuitenkin suunnitelmallisuutta sekä taukoja ja huokoisuutta työpäivään, Kansikas muistuttaa kolumnissaan.

Elämä järjestykseen -blogissa Mikko Pahkasalo käsittelee ylikuormittumista. Kun keho ja mieli rasittuvat liikaa, siitä seuraa uupumus. Ennen varsinaista pysäytystä kehomme ja mielemme kuitenkin antavat merkkejä liiallisesta suorittamisesta, vaikka emme niitä kuuntele. Kolumnissaan Pahkasalo antaa vinkit ylikuormittumisesta irtautumiseen ja uupumuksen välttämiseen.

Hyvinvointi-blogin toisessa kirjoituksessa Tiina Latikka pohtii valintoja. Menneisyydestä huolimatta meillä on aina mahdollisuus valita vapaus sen sijaan, että jäisimme kiinni menneeseen. Uhrius on vapauden vastakohta ja kumpikin on valinta. Kun vaaka kallistuu uhriuden puolelle, sillä on viesti, ettemme ole vielä oivaltaneet omia kykyjämme ja voimaamme, Latikka sanoo kolumnissaan.

Lehtemme siirtyy nyt joulutauolle. Kevätkauden ensimmäiset artikkelit julkaisemme keskiviikkona 11. tammikuuta.

Ihanaa jouluaikaa ja valoisaa vuotta 2023!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)