TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 2.11.2022 | KOLLEGA.FI
Matkalla kohti iloa

Tiedostan, että olen etuoikeutettu voidessani elää itseni näköistä elämää. Vuosien varrella olen myös tutustunut itseeni pintaa syvemmältä ja havainnut, kuinka muutamat erityispiirteet – positiivisuus ja innostuminen – ovat kannatelleet minua elämässäni. Nämä ominaisuudet auttavat minua keskittymään hyvään, vaikka ympärillä olevat asiat välillä koettelevat.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

Meille on annettu vapaa tahto. Se mahdollistaa myös sen, että voimme vapaasti valita, miten kuhunkin tapahtumaan suhtaudumme. Itse olen valinnut ilon tien ja saankin usein palautetta niin läheisiltä kuin valmennettavilta, että olen innostava ja myönteinen. Elämänilo syntyy lukemattomista asioista, mutta keskeistä sen löytämisessä on itsetuntemus, sanoo filosofian tohtori, dosentti Marja-Liisa Manka. Olen täysin samaa mieltä.

Pisin matka on usein omaan itseen

Tähän vuoteen mennessä olen ollut elämäntapayrittäjä jo 20 vuotta ja kirjoittanut 10 vuotta Kollega.fi-verkkolehteen niin omasta matkastani kuin Tasapainon avaimet -menetelmästä. Loikka yritysmaailmasta yrittäjyyteen oli iso, mutta se auttoi minua tutustumaan omiin lukkoihini ja tarpeisiini, ja sitä kautta opin arvostamaan, kuka pohjimmiltani olen. Se pisin matka onkin usein omaan itseen ja siihen, että oppii rakastamaan itseään.

Työssäni olen tutustunut kiehtoviin ihmisiin ja moniin kohtaloihin. Samaistumispintaa minulla on monen tarinaan, sillä oma taustani on ollut melko mausteinen. Olen saanut oppia niin pienen erolapsen arjesta, monista muutoista, narsismista, läheisen konkurssista, koulu- ja työpaikkakiusaamisesta sekä myös mieheni poismenosta ja toisen lapseni vakavasta sairastumisesta. Kaikki nämä tapahtumat ovat paitsi tuoneet nöyryyttä elämän edessä, myös auttaneet ymmärtämään ihmisyyttä ja miten selviytyä elämän taitekohdissa. Olen jokaisesta tapahtumasta kuitenkin kiitollinen, sillä en olisi etsinyt ihmisyyden vastauksia ilman tapahtumarikasta historiaani.

Motivaatiotekijät lisäävät hyvinvointia

Vuonna 2002 tutustuin menetelmään, josta rakentui Tasapainon Avaimet. Yksi avaimista, joka on erityisen tärkeä arjen hyvinvointimme kannalta, on motivaatiotekijät. Jos pääsemme käyttämään itsellemme tärkeimpiä motivaatiotekijöitä, ne lisäävät tyytyväisyyttämme niin arjessa kuin työssä. Voimme pienin teoin huomioida itsellemme tärkeimpiä motivaatiotekijöitä.

Meille suomalaisille yleisimpiä motivaatiotekijöitä ovat vuorovaikutus, turvallisuus ja vapaus. Omat tärkeimmät motivaatiotekijäni ovat vapaus, valta ja vuorovaikutus. Pyrin huomioimaan niitä viikoittain, sillä sen avulla vähennän turhautumista ja saan arkeeni lisää mielihyvää.

Mikä sinua motivoi?

Jos koet tyytymättömyyttä arjessasi, syy on usein siinä, että et ole huomioinut omia motivaatiotekijöitäsi. Motivaatiotekijöitä on kaikkiaan yhdeksän, mitkä näistä ovat sinulle tärkeitä?

 • Vuorovaikutus – tiedonjano ja keskustelut.
 • Turvallisuus – suunnitteleminen ja asioiden varmistaminen.
 • Seikkailu – spontaanisuus ja uudet kokeilut.
 • Valta – vaikuttaminen ja vastuullisuus.
 • Ilmaisu – erottautuminen ja luovuus.
 • Vapaus – itsenäisyys ja omat pelisäännöt.
 • Laajeneminen – suuret visiot ja uudet aluevaltaukset.
 • Arvostus – muiden huomioiminen ja yhteistyö.
 • Yhteys – verkostoituminen ja sosiaalisuus.

Miten voisit tehdä pieniä muutoksia arjessasi ja huomioida oman listasi kärkeen kuuluvia motivaatiotekijöitä?

Vinkkejä arjen hyvään oloon:

 • Mieti, mitkä pienet asiat tuovat iloa arkeesi, ja lisää niitä elämääsi.
 • Hakeudu sellaiseen paikkaan, jossa viihdyt. Se voi olla niin lempituolisi kuin rauhaisa paikka metsän siimeksessä.
 • Valitse seuraksesi ihmisiä, jotka tuovat sinulle hyvää oloa. Joskus puhelu ystävän kanssa riittää piristämään päivääsi.
 • Mikä voisi olla sellainen pieni arjen teko, jolla ilahduttaisit tuttua tai tuntematonta?
 • Iloitse pienistäkin hyvistä hetkistä.
 • Palauta iltaisin mieleen jokin asia, josta olet kiitollinen. Niitä löytyy arjesta yllättävän monta.

”Elämän etuoikeus on tulla siksi, kuka olet.”
Carl G. Jung

Tee motivaatiotekijät -testi täällä: https://kollega.fi/2016/11/testaa-motivaatiotekijasi/

Jos haluat kuulla lisää, miten itsensä johtamista voidaan kehittää työpaikallasi, ota yhteyttä: carita.nyberg@k2b.fi

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -ohjelman, jonka avulla voi syventää itsetuntemustaan ja kehittää vuorovaikutustaitojaan. Kaksikymmentä vuotta johtajia, esimiehiä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Uuden ajan johtajaksi, Palautumisen tasapainoilua, Kenen seura vie voimasi?, Miten menestyä paineiden alla ja Arvomaailmojen ristiriita sekä Nybergistä tehty henkilökuva Vahvalla arvopohjalla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)