PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 12.10.2022 | KOLLEGA.FI
Kohti parempaa keskustelu­kulttuuria

Keskusteleminen ei aina ole helppoa. Olemme usein eri mieltä asioista ja oman mielipiteen esittäminen voi joskus olla vaikeaa. Tässä ajassa ihmiset myös helposti keskustelevat toistensa ohi, kuuntelematta ja kuulematta toista – puhumattakaan tahallisesta vastakkainasettelusta.

Jokainen kuitenkin kaipaa ihmiskontakteja ja keskusteluun uppoutuminen voi olla todella antoisaa. Aina ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta jos suhtaudumme toiseen avarakatseisesti, saattaa toisen ajatuksista saada uutta näkökulmaa omaankin ajatteluun. Aika helposti nimittäin uraudumme omiin ajatusmalleihin, joita pidämme parhaana. Työpaikallakin keskusteleminen on tärkeää. Kun ilmapiiri on avoin, uskaltaa tuoda esille omia ajatuksiaan ja ideoitaan, joista voi parhaassa tapauksessa olla hyötyä kollegoille. Kuten tähän numeroon kirjoittanut ja minua aiheen pohdintaan innostanut Anu Lyra sanoo kolumnissaan: ”Onnistunut keskustelu on kohtaaminen, josta jokaiselle jää tunne, että hänet on nähty ja kuultu. Keskustelu – empaattinen kuuntelu ja arvostava puhe – on myös taito, jota voi harjoitella ja jossa voi harjaantua huipuksi.” Harjoittelun voi aloittaa kuuntelemisesta, joka on oleellinen osa keskustelua. Kuunteleminen ei ole monellekaan meistä helppoa, mutta se on sitäkin tärkeämpää, sillä vasta se tekee keskustelusta aidosti vuorovaikutteista.

Coaching-blogissa Jaana Hautala keskittyy henkisen suorituskyvyn parantamiseen. Psyykkisen vahvuuden rakentaminen on oppimisprosessi, jossa edetään pienin askelin. Omaa energiaa muuttamalla voi muuttaa oman tulevaisuutensa. Kolumnissaan Hautala antaa vinkit psyykkisen vahvuuden kehittämiseen ja oman voiman löytämiseen.

Elämä järjestykseen -blogissa Mikko Pahkasalo käsittelee sitä, miten voisimme tehdä parhaamme päivittäin. Vaikka moni saattaa ajatella, että parhaansa tekeminen aiheuttaa paineita, ovat sisäinen paine ja stressi kaikesta huolimatta luonnollisia pyrkiessämme työssä ja elämässä erinomaisuuteen. Blogissaan Pahkasalo kertoo vinkit, miten saada itsestään terveellä tavalla parhaan irti.

Vierailija-blogissa Mertzi Bergman paneutuu uteliaisuuden merkitykseen johtamisessa. Ilman uteliaisuutta olemme nimittäin hukassa. Jos valintamme perustuvat rutiineihin, kyllästymiseen tai jopa kyynisyyteen, emme näe näkökulmien runsautta, joka on läsnä kaikissa tilanteissa, Bergman sanoo kolumnissaan.

Sana hallussa -blogissa Tuija Metsäaho käsittelee ennakkoluuloja sanavalintojen kautta ja pureutuu sukupuolineutraaliin kieleen. Luomme tahtomatta ennakko-oletuksia kirjoitetusta tekstistä ja puheesta. Kannattaakin olla varovainen siinä, millaista mielikuvaa luo omilla sanoillaan, Metsäaho toteaa kolumnissaan.

Hyvinvointi-blogissa Hannaleena Immonen pohtii kiirettä. On tärkeä muistaa, että kiire on kokemuksellinen ja henkilökohtainen asia. Siihen liittyy paljon tunnetta, vaikka sen näkisi rakenteellisena tai työn sisällöllisenä ilmiönä. Voikin tuntua loukkaavalta, jos omaan kiireeseen tunkeudutaan, Immonen sanoo kirjoituksessaan.

Vierailija-blogin toisessa kirjoituksessa Anu Lyra johdattelee parempiin keskusteluihin. Keskustelu on kommunikoinnin muoto, jossa osallistujat sekä puhuvat että kuuntelevat. Usein miellämme, että puhuminen on keskusteluun osallistumista, ei niinkään kuunteleminen. Ilman kuuntelua ei kuitenkaan voi olla keskustelua – silloin on vain ristiin menevää puhetta, Lyra toteaa kolumnissaan.

Seuraavat artikkelit ja kolumnit julkaisemme kolmen viikon kuluttua keskiviikkona 2. marraskuuta.

Sopuisaa työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)