KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 21.9.2022 | KOLLEGA.FI
Tutkimusretki elämänilon lähteille

Meidät suomalaiset on julistettu vuosi toisensa jälkeen maailman onnellisimmaksi kansaksi, mutta olemmeko sitä todella? Ja mistä nykypäivän elämänilo oikein syntyy? Siinä iso kysymys, jota työhyvinvoinnin dosentti, filosofian tohtori Marja-Liisa Manka on lähtenyt selvittämään omakohtaisten kokemusten ja sukujuuriensa kautta kirjassaan Elämänilon jäljillä – Tunne juuresi, vaikuta elämääsi.

Kirjassaan Manka pureutuu juuriinsa ja lähtee selvittämään sukunsa kohtaloita. Kirjassa puhutaan elämästä, kuolemasta, hänen kotikylästään ja siellä eläneistä ihmisistä sekä Mankan omasta työstä, kokemuksista ja elämänvaiheista. Manka kertoo elävästi ja todenmukaisesti isästään ja äidistään sekä lapsuudestaan ja nuoruudestaan, joka oli nykyajan mittapuulla katsottuna niukkaa. Niin vanhempien elämään kuin Mankankin nuoruuteen kuului ankara työnteon eetos, joutilaana ei saanut koskaan olla. Ahkeran työnteon periytyminen äidin suvulta olikin yksi oivallus, jonka Manka teki tutkimusmatkansa aikana. Toinen tärkeä etappi oli hänen isänsä itsemurhan selvittäminen. Aihe, joka oli painanut jälkensä yli sukupolvien ja siirtynyt hiostaviksi taakaksi eteenpäin.

Kirjan puolessa välissä siirrytään tieteellisempään osioon, jossa käsitellään muun muassa geenien merkitystä, terveysperimää ja luonteenpiirteitä. Yhä edelleen tutkimukset osoittavat vastaansanomattomasti, että optimismi kannattaa pessimismiin verrattuna. Optimismi vaikuttaa myönteisesti ihmisen terveyteen, elinikään, kivunsietokykyyn, ihmissuhteisiin sekä koettuun elämäniloon. Mutta pessimismikään ei ole kirjan mukaan pysyvä ominaisuus, johon ei voi vaikuttaa, vaan ajattelutapaansa voi aina muuttaa – vaikka se ei ole helppoa.

Kirjan loppupuolella keskitytään elämänilon ja onnen ohjeisiin. Jokaisen on mahdollista vahvistaa myönteisyyden kehää, mutta se vaatii harjoittelua. Onnellisuuden edistäminen edellyttää pitkäjänteistä myönteisiin käytäntöihin ja tekoihin sitoutumista, mikä puolestaan lisää suorituskykyä ja johtaa myönteisiin tunteisiin, ajatuksiin sekä elämäntyytyväisyyteen. Tärkeintä kaikessa on kuitenkin se, että jokainen löytää itselleen sopivat tavat, koska kaikki keinot eivät sovi kaikille.

Marja-Liisa Mankan kirja tempaa mukaansa kuin vauhdikas henkilöromaani. Tarinaa seuraa herkeämättömällä mielenkiinnolla ja sitä olisi voinut lukea enemmänkin. Tutkimustieto on punottu kirjaan taiten ja Mankan oman uran työkokemukset tuovat esille kiinnostavia havaintoja – kuin myös senkin tosiasian, että aika samanlaisten ongelmien parissa yhä kamppailemme työelämässä. Kirjassa on kokemuksen tuomaa lempeää viisautta ja ymmärrystä.

Elämänilon jäljillä -kirja sopii elämänilon löytämisestä kiinnostuneille sekä malliksi kaikille niille, joita omien juurien tutkiminen innostaa.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Elämänilon jäljillä
Marja-Liisa Manka
Basam Books
2022
323 sivua
29,90 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)