COACHING

Mainos
TEKSTI LAURA SUNDELL KUVA PEPPI SUNDELL | 31.8.2022 | KOLLEGA.FI
Työhyvin­voinnin kehittäminen on vastuullisuus­teko

Vastuullisuudesta ja yritysvastuusta puhutaan paljon, eikä ihme. Ympäristön, talouden ja ihmisten kestävän hyvinvoinnin saralla on paljon tehtävää ja viime aikojen kriisit ovat osaltaan alleviivanneet myös vastuullisuuden merkitystä.

Laura Sundell on business coach, jolle coachaus on sydämenasia ja keino tukea ihmisten kehittymistä ja hyvinvointia työelämässä.

Vastuullinen organisaatio huomioi toimintansa ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset. Vastuullisuutta myös edellytetään yhä enenevässä määrin. EU:ssa on parhaillaan valmisteilla muun muassa vastuullisuusraportointia laajentava direktiivi (CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive), joka tulee velvoittamaan koko- ja toimialakriteerit täyttäviä yrityksiä vaiheittain, isoista alkaen. Pienempienkin vastuullisuustoimet alkanevat kuitenkin kiinnostaa nopeasti, koska ne ovat mukana alihankintaketjuissa. Ja paitsi viralliset, myös asiakkaiden ja työntekijöiden vaatimukset vastuullisuudesta ovat kasvussa.

Yksi yritysvastuun keskeisistä osa-alueista on sosiaalinen vastuu, joka pitää sisällään muun muassa henkilöstön hyvinvointiin liittyvät asiat. Tyypillisesti käytetyn kolmijaon kaksi muuta osa-aluetta ovat ympäristövastuu ja taloudellinen/hallinnollinen vastuu.

Sosiaalinen vastuu nousussa

Kävin mielenkiintoisen keskustelun Helenin yritysvastuupäällikön Tea Erätuulen kanssa sosiaaliseen vastuullisuuteen, johtamisen kehittämiseen ja coachingin hyödyntämiseen liittyen. Kun vastuullisuudesta ja kestävyydestä puhutaan, tuntuu ympäristönäkökulma meille monelle tutuimmalta. Erätuuli näkeekin sosiaalisen vastuun merkityksen kasvavan tulevaisuudessa. Sosiaalinen vastuu pitää sisällään tasa-arvoon, työolosuhteisiin ja ihmisoikeuksiin liittyviä asioita.

Henkilöstön osalta työterveys- ja työturvallisuusasiat ovat Suomessa jo hyvällä tolalla, joten paukkuja on järkevää suunnata työhyvinvoinnin, työtyytyväisyyden ja osaamisen kehittämiseen. Ja jos direktiiviä mietitään, tarvitaan konkreettisia, raportoitavia toimenpiteitä ja mittareita. Esimerkiksi Helen raportoi vuoden 2021 vastuullisuusraportissaan muun muassa osaamisen ja johtamisen kehittämistoimista sekä henkilökohtaiseen coachingin tarjoamisesta. Henkilöstön sitoutumista Helen mittaa eNPS-suositteluindeksillä (Employee Net Promoter Score).

Eikä panostus henkilöstöön kannata ainoastaan sosiaalisen vastuun näkökulmasta. Sitoutuneet ja työnteon motivoivaksi ja merkitykselliseksi kokevat ihmiset tekevät myös kestävämpää liiketoiminnallista tulosta. Puhumattakaan siitä, että hyvään johtamiseen ja henkilöstön hyvinvointiin panostavalla työpaikalla on enemmän eväitä houkutella alansa parhaita uusia osaajia. Henkilöstöhän pitkälti ratkaisee liiketoiminnallisen menestyksen eli myös toiminnan taloudellisen kestävyyden.

Vastuullinen valmentaa

Vastuullinen organisaatio, esihenkilö tai tiimikaveri tekee varmasti paljon muutakin, mutta väitän, että valmentavan työotteen ja coachingin hyödyntäminen tukevat matkalla vastuulliseen suuntaan.

Vastuullisessa liiketoiminnan kehittämisessä ollaan usein monimutkaistenkin haasteiden ääressä. Ja moniulotteisissa, monialaisissa haasteissa jokaisen osaaminen ja tietämys tarvitaan täysimääräisesti käyttöön. Valmentava tiiminvetäjä tai johtaja ei tue, motivoi ja sitouta porukkaansa sanelemalla, vaan käymällä keskusteluja, kirkastamalla tavoitteita, kysymällä ja kuuntelemalla. Ja valmentavan vuorovaikutuksen taitava tiimikaveri tukee osaltaan kollegansa ajattelua arjessa ja sparraa rinnalla.

Myös coaching-prosesseilla – ulkoisen tai sisäisen coachin kanssa – on useimmiten tavalla tai toisella tavoitteena hyvinvoinnin ja tulosten myönteinen kehittyminen. Onpa varsinainen aihe sitten suunnitelmien selkiyttämistä, johtamisessa, uudessa työroolissa tai vuorovaikutuksessa kehittymistä tai vaikkapa organisaatiomuutoksen läpiviennin tukemista, pyritään lopulta vaikuttamaan juuri ihmisten tuloksellisuuteen ja hyvinvointiin.

Paljon käytetty, vähän jo kulunutkin slogan “vastuullisuus on tekoja” on kaikessa yksinkertaisuudessaan osuva. Coachingin hyödyntäminen ja johtamisen kehittäminen ovat esimerkkejä konkreettisista vastuullisuusteoista.

Laura Sundell on business coach (ACC/ICF) ja valmentaja, joka tukee ihmisten kehittymistä, hyvinvointia ja tuloksia coachingin ja valmentavan työkulttuurin vahvistamisen avulla. Sundell on koulutukseltaan diplomi-insinööri sekä ammatillinen opettaja ja hänellä on monipuolinen kokemus esihenkilö-, projektipäällikkö-, asiantuntija- ja koulutustehtävistä. Sundell työskentelee omassa yrityksessään Laura Sundell Coaching, joka tarjoaa yksilö-, ryhmä- ja tiimicoachingpalveluja sekä valmentavan johtamisen valmennuksia organisaatioille.

Lisätietoa Laura Sundellista:
www.laurasundell.fi
Laura Sundell | LinkedIn
www.instagram.com/laura_sundell_coaching

Lue myös Sundellin aiemmin julkaistu kolumnit Saanko luvan? – Kysymyksillä on väliä, Potentiaali esiin, Työmään eliksiirit ja Työarjen helmiä ja timantteja.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)