ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI MIKKO PAHKASALO KUVA SANNA NUUTINEN FOTO BAKERY | 10.8.2022 | KOLLEGA.FI
Terveet rajat ihmis­suhteissa

Me ihmiset emme ole saaria, vaan olemme kaikki yhteydessä toisiimme. Jokainen meistä vaikuttaa olemuksellaan ympäröiviin ihmisiin – erityisesti kaikkein läheisimpiin. Ihmissuhteiden laatu on suoraan yhteydessä koettuun elämänlaatuun ja tyytyväisyyteen, joiden perustana toimii rajojen asettaminen ihmissuhteissa. Tällä tavalla ihmissuhteista voi kasvaa aitoja, terveitä ja tasapainoisia vuorovaikutussuhteita – eikä epäterveitä ja epäaitoja riippuvuussuhteita.

Mikko Pahkasalo on valmentaja ja yrittäjä, jonka visiona on nostaa suomalaiset kohti omannäköistä kukoistustaan.

Rajojen asettaminen ihmissuhteissa tarkoittaa, että et säntäile sinne tänne toisten tunteiden ja tarpeiden armoilla, vaan tiedostat ja huolehdit ensimmäisenä omista tarpeistasi ja tunteistasi kussakin hetkessä. Laitat happinaamarin ensimmäisenä itsellesi.

Sinun täytyy siis asettaa itsesi parrasvaloihin ihmissuhteissa. Parrasvaloihin asettuminen vaati meiltä paljon, esimerkiksi heikon itsetunnon ja passiivisuuden voittamista, omien tunteiden ja tarpeiden tunnistamista ja arvostamista sekä määrätietoista itsestä huolehtimista niin ihmissuhteissa kuin elämässä ylipäätään.

Kun laitat happinaamarin ensimmäisenä itsellesi, voit olla aidosti tukena toisille. Vanhemmuudessa ja johtajuudessa laajemmin tämä on erityisen tärkeä taito.

Tasapaino ytimessä

Rajojen asettamisessa on kyse tasapainosta, eli sanojen ”kyllä” ja ”ei” välisestä sopivasta suhteesta.

Kyse on sen linjan löytämisestä, jossa toisella puolella on haastavat ihmiset ja asiat, ja toisella puolella innostavat ihmiset ja asiat. Molempia puolia tarvitaan, koska karkeasti ottaen haastavat ihmiset ja asiat edistävät kasvuamme ja kehitystämme ihmisenä, kun taasen innostavat ihmiset ja asiat tukevat ja lisäävät terveyttämme ja hyvinvointiamme.

Rajojen asettamisen itseisarvo ei ole se, että poistaa elämästään kaikki epämiellyttävät ja lannistavat ihmiset, esimerkiksi kaverit, perheenjäsenet tai kumppanin. Tarkoituksena ei ole paeta ulkomaailmaa ja siellä olevia ihmisiä ja asioita, vaan oppia tunnistamaan ja ilmaisemaan omia tunteitaan ja tarpeitaan toisille lempeän jämäkästi. Näin pystyy arvioimaan mitä ja ketä haluaa elämäänsä ja millä aikavälillä.

Itsetuntemus kaiken perustana

Rajojen asettaminen, eli omien tunteiden ja tarpeiden tunnistaminen ja ilmaiseminen, auttaa selkiyttämään suhdetta itseensä ihmisenä, eli siihen kuka oikein on, mistä on tullut ja millainen haluaa olla tulevaisuudessa. Ihmissuhteissa on helpompi olla oma itsensä, kun tuntee itsensä. Silloin ei tarvitse miellyttää tai pukea sosiaalisia naamareita, joita on ehkä menneisyydessä tarvinnut. Rento aitous huokuu ympäristöön ja antaa myös toisille luvan rentoutua ja olla aitoja.

Rajojen asettaminen yhdistettynä itsetuntemuksen syventämiseen lisää hallinnantunnetta omasta elämästä, koska sen avulla voit estää toisten pyrkimykset hallita ja pompotella sinua. Tiedät mitä haluat ja mitä et. Pystyt kieltäytymään helpommin ja pitämään vahingoittavat ihmiset poissa elämästäsi. Toisin sanoen osaat priorisoida ihmisiä ja asioita elämässäsi, jolloin tunnistat, mikä on tärkeää itsesi, elämäsi ja läheistesi kannalta.

Esimerkiksi tunnistat tarpeesi ottaa omaa aikaa työpäivän jälkeen palautuaksesi, jolloin pyydät kumppania huolehtimaan lapsista sen aikaa. Tai kerrot lempeän jämäkästi töissä pomolle, miten hänen tapansa puhua sinulle tuntuu alentavalta. Tai ilmaiset selkeästi vanhemmillesi, miten heidän tulisi kohdella sinua aikuisena ihmisenä.

Hyödyt terveiden rajojen asettamisessa ihmissuhteissa ovat erittäin konkreettisia.

Kenelle sinun täytyisi asettaa selkeämmin rajoja elämässäsi? Mitä hyötyä se toisi sinulle?

Mikko Pahkasalo on valmentaja, kouluttaja ja yrittäjä, jonka visio on nostaa kansallisella tasolla suomalaiset kohti heidän omannäköistä kukoistustaan. Pahkasalo on sisäisen kukoistuksen asiantuntija ja No Limit -yrityksen perustaja. Hän järjestää säännöllisesti maksuttomia webinaareja ja Liekkimiitti -ryhmätapaamisia verkkomuotoisesti, jotka toimivat lähtölaukauksena omannäköisen unelmaelämän luomiselle.

Lisätietoja Pahkasalosta ja hänen kursseistaan löydät osoitteesta:
https://www.noulimit.fi/
https://www.facebook.com/NoLimit.fi
https://www.linkedin.com/in/mikkopahkasalo/

Lue myös Pahkasalon aiemmin julkaistut kolumnit Luo pysyvää tasapainoa elämään, Ota energiasi haltuun ja Kunnioita vastoinkäymisiä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)