SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI TUIJA METSÄAHO KUVA PETRI TERÄVÄINEN | 31.8.2022 | KOLLEGA.FI
Otsikon jälkeen tulee piste

Siitä oli kohistu pitkään. Uusista rivitaloasunnoista oli teetetty hieno ja kallis julkaisu. Asunnot oli stailattu viimeisen päälle kodikkaiksi ja asuntokuvaamiseen erikoistunut kuvaaja oli ottanut valokuvia. Copywriter oli hionut tarinallisia tekstejä. Koko julkaisutiimi puhisi innostuneena ja paneutui työhönsä pieteetillä. Messuilla oli tarkoitus jakaa uusia esitteitä tuhansia.

Tuija Metsäaho on kansantajuisen kielen kannattaja. Hän on kiinnostunut viestinnästä, vuorovaikutuksesta, hyvinvoinnista, liikunnasta ja kirjoista.

Julkaisu oli viimeistelyä vaille valmis. Tuoreet vedokset lepäsivät neuvotteluhuoneen pöydällä. Toimitusjohtaja ja assistentti kävisivät ne vielä kertaalleen läpi ennen painoon menoa.

Toimitusjohtaja hypähti huoneeseen ja oikoi hiuksiaan. Hän riisui bleiserinsä tuolin selkänojalle ja ryhtyi pläräämään vedoksia. Assistentti istui toisella puolella pöytää ja oikoluki tekstejä. Hänellä oli kymmenien vuosien kokemus julkaisutyöstä ja erittäin tarkkanäköiset silmät.

Toimitusjohtaja rykäisi.

– Selma, oot unohtanut väliotsikoista pisteet.

Assistentti nosti katseensa papereista ja katsoi hämmästyneenä toimitusjohtajaa.

– Ai mitkä pisteet?

– Väliotsikoihin kuuluu pisteet.

– Pisteet? Ei kyllä kuulu.

– Mä muistan ihan hyvin, että äidinkielen tunnilla meille opetettiin, että väliotsikoitten perään tulee piste.

Toimitusjohtajan kaulalle alkoi nousta puna, ja korvakorut heilahtivat.

– Muistan tän ohjeen aivan tarkasti.

Assistentti Selma oli sanaton. Hän nousi varovasti tuolista, lähti hakemaan kahvia ja jätti oikovedokset pöydälle. Kun hän oli vetänyt henkeä ja tuli kotvan kuluttua takaisin, 20-sivuisen julkaisun jokaisen väliotsikon perään oli lisätty punaisella tussilla piste. Piste. Toimitusjohtaja oli lähtenyt. Huoneessa leijui vain mieto hajuveden tuoksu.

Selma tiesi, että oli oikeassa. Otsikoiden perään ei tule pistettä, ei edes tyylikeinona. Varmuuden vuoksi hän tarkisti vielä Kielitoimiston ohjepankista kohdan Otsikko. Otsikko alkaa isolla alkukirjaimella, eikä sen loppuun tule pistettä. Lopussa voi sen sijaan käyttää kysymys- tai huutomerkkiä tai kolmea pistettä.

Toimitusjohtajan päätä ei saisi käännettyä. Koska hän oli näin päättänyt, että otsikoissa käytetään pistettä, oli aivan turhaa hangotella vastaan.

Selma taitteli oikoluetut ja korjatut vedokset – ne joissa oli punaisella tussilla lisätyt pisteet – kirjekuoreen ja kiikutti ne taittajalle.

Julkaisu ilmestyi kahden viikon päästä aikataulussa ja sitä jaettiin messuilla niin kuin oli suunniteltu. Pitkäaikainen ja tärkeä asiakas tuli käymään ständillä ja kehui vuolaasti julkaisua.

– On se hieno! Kertakaikkiaan. Meidänkin paikasta on niin upeat kuvat. Jännä tehokeino muuten käyttää pisteitä otsikoiden perässä. Ensin luulin niitä lyhyiksi kappaleiksi, mutta ei, nehän olikin otsikoita.

Heikompi väistää

Tarina on puoliksi totta. Julkaisutiimi koostui rautaisista ammattilaisista, jotka osasivat asiansa. Toimitusjohtaja käytti kuitenkin ylintä päätäntävaltaa ja halusi sanoa viimeisen sanan pisteistä. Joskus jollakin on niin kova tarve saada oma kädenjälkensä – tai pisteensä – näkymään, että mikään vakuuttelu ei auta.

Assistentti antoi vahvemman edessä periksi. Hän tiesi, ettei kannattanut asettua poikkiteloin. Toivon mukaan hän sai edes hiukan paremman mielen siitä, että tiesi olleensa oikeassa. Ja toivon mukaan hän myös sai puhuttua jonkun ulkopuolisen kanssa siitä, että tuli jyrätyksi. Niin minä olisin tehnyt – ja yrittänyt sen jälkeen unohtaa koko keissin.

Viestinnän asiantuntija Tuija Metsäaho pitää kieliaiheista blogia Elämänpuu. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri (suomen kieli) ja HSO-sihteeri.
Lue lisää: https://elamanpuu.blog/.

Lue myös Metsäahon aiemmin julkaistut kolumnit Mummun mainiot sanonnat, Sanat kantavat historiaa, Kaupan tiskillä ja Tässä on virheitä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Anna kommentoi 12.9.2022 klo 14.18
    Kiitos tarinasta, tykkäsin, piristi päivää koneen ja tekstin ääressä. Koristeena kakun päällä tuo riemastuttava nimi Selma.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)