COACHING

Mainos
TEKSTI KATJA KOKKO KUVA DETTANI | 10.8.2022 | KOLLEGA.FI
Kanna itsesi 

Kesän lämpimiä säteitä on vielä jäljellä sekä luonnossa että monen sydämessä. Kesä onkin ollut kaunis ja ihmisiäkin on voinut suhteellisen vapautuneesti tavata, ja tankata heistä huokuvaa hyvää energiaa ja hyväntahtoisuutta. Itsekin olen saanut vastavuoroisesti tuoda tapaamisiin sitä mukavaa, mitä itselläni on annettavana. Siitä saa valtavasti myös itselleen.

Katja Kokko on ura- ja työhyvinvointivalmentaja sekä ratkaisukeskeinen työnohjaaja, joka auttaa ihmisiä löytämään itsensä näköisen elämän.

On helppoa antaa itsestään, kun on itselleen saanut. Ja itselleen voi saada paljon, kun muistaa kantaa itsensä. Tein listauksen itsensä kantamisesta ja aion itse palata listaan viitseliäästi niin kauan, että olen sen aivan varmasti sisäistänyt.

Pysy lämmössä 

Moneen kertaan luettu ja ystävien antama neuvo siitä, että itsensä kannattaa ympäröidä lämpimillä ihmisillä ja ajatuksilla, on aivan totta. Kun lämpöä sataa sieltä ja täältä, pysyy oma peruslämpö yllä. Lämpimimmät ihmiset osaavat myös kertoa kriittiset ajatuksensa lämpimin tavoin ja silloin osaamme ottaa ne vastaan. Huono ja ajattelematon käytös kertoo vain siitä, miten huonosti toinen ihminen voi. Hyväksikäyttöä ja loukkauksia ei tarvitse kuitenkaan ottaa vastaan, ja siihen lämmössä pysyttely on hyvä panssari.

Pidä rajasi

Sinulla on oma reviirisi ja niin saa olla. Sinne ei tarvitse vastaanottaa tuttavia jostain vuosikymmenten takaa, jollei itseäsi huvita tai voimavarasi eivät juuri nyt riitä. Vaikka olit aiemmin se kaikkialla oleva hahmo, sitä sinun ei tarvitse enää kannatella. Se ehkä kantoi sinua aikansa, mutta nyt kykenet kannattelemaan itseäsi itse – kun pidät rajasi.

Ole ystävällinen mutta jämpti

Liittyy edelliseen kohtaan. Jos toinen koko ajan tupeksii yli rajojesi, eipä siinä muu tehoa kuin rajaaminen, vaikka osa ihmisistä vetää moisesta itsensä kunnioittamisesta ison herneen nenäänsä. Ja kun olet jo tehnyt oman ystävällisen ensiaskeleesi, voit antaa asiantilan vain olla ja tekeytyä. Tärkeä tieto itsellesi tulee aina olemaan, ettet sinä ollut välien katkoja vaan ratkaisun hakija. Ratkoja pysyy pinnalla, katkojalla on vakava peiliin katsomisen paikka. Toisten hylkääminen on aika tavallistakin silloin, kun ihmisellä ei ole keinoja ratkaisuihin eikä taitoja kohtaamisiin.

Arvosta itseäsi ja toisia

Itsensä kantamisessa on tärkeää arvostaa itseään. Ja toisia!

Miten voit sen osoittaa? Monin eri tavoin. Kysymällä, kehumalla, lähettämällä terveisiä ja ajatuksia, soittamalla, olemalla kiinnostunut. Valitettavan moni jaksaa olla kiinnostunut vain itsestään. Siinä meillä on kyllä kaikilla peiliin katsomisen paikka. Miksi valitsemme elää niin, ettemme jaksa olla kiinnostuneita toisesta? Toki, edellä mainitut voimavarat liittyvät paljonkin asiaan. Haluammeko säilyttää sellaiset voimavarat, joissa voimme olla yhä kiinnostuneita, muutoinkin kuin somen pintaraapaisulla.

Ole lempeä 

Muu ei auta. Ei sinua eikä toisia.

Ole itseksesi 

Itsekseen oppii olemaan vain olemalla itsekseen ja itselleen. Ikiomia ajatuksia ja olemista tapahtuu vasta yksin ollessa. Silloin ei kannata roikkua missään keinotodellisuuksissa, vaan viettää aikaa itsensä kanssa. Mitä varhaisemmin oppii itsekseen olemisen taidon, sen helpompaa se ja itsensä tutkailu on jatkossa.

Muista jutella 

Löytyy heitä, jotka valitsevat olla kanssasi ja kuulla ajatuksiasi. Heiltä saat vastakaikua ja myös palautusta maan pinnalle. Valitse heidät. He tuntevat ytimesi, tai riittävästi siitä – ja yleensä myös itsestään. He myös useimmiten kantavat itsensä.

Ethän kuplaannu 

Koko maailma ei ajattele kuten sinä ja mielestäsi oikein ajattelevat. Pidä hallitusti kaikki kaistat auki ja muista, että niitä vaikeiltakin tuntuvia toiseuden ajatuksia tarvitaan – emmekä me aina edes tiedä mitä varten. Mutta koeta avartaa äläkä vaahtoa vain omassa porukassa saman vaahdon kera. Siitä syntyy vain suuremman luokan vaahtokylpy, ei todennäköisesti yhtään mitään uutta.

Pitääkö syntyä uutta? 

Ei koko ajan pidä – eikä millään voi. Välillähän vaahtokylpy on aivan paikallaan ja kannat itsesi parhaiten juuri siinä. Lillu menemään ja kuvittele hetken, että olet aivan oikeassa ja ainoa, joka on oikeassa. Ja sitten voitkin taas kuivatella hetken ja todeta, että oikeastaan haluatkin kantaa itsesi.

Ja parhaitenhan se tapahtuu, kun ravistelet itseäsi oikein kunnolla – ja alat taas kiinnostumaan, kannattelemaan ja kantamaan itseäsi. Lämpimien säteiden ympäröimänä.

Katja Kokko on ura- ja työhyvinvointivalmentaja, ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry), peruskoulutukseltaan KTM. Kokko on työskennellyt IT-alan tukkuriliiketoiminnassa HR-päällikkönä ja -johtajana sekä konsulttina ja yrittäjänä. Tällä hetkellä hän työskentelee Katja Noponen Oy:ssä uravalmentajana ja työnohjaajana. Kokon osaamis- ja kiinnostusalueita ovat työyhteisöjen kehittäminen, työhyvinvointi, uravalmennus, kirjoittaminen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Lisätietoja Kokosta löydät osoitteista:
https://www.linkedin.com/in/katja-kokko-5698425/ 
katja.kokko@hrwell.fi

Lue myös Kokon aiemmin julkaistut kolumnit Tilaa levollisuudelle, Älä hylkää herkkyyttäsi ja Suojele itseäsi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)