TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI JA KUVA CARITA NYBERG | 8.6.2022 | KOLLEGA.FI
Palautumisen tasapainoilua

Entisenä huippu-urheilijana olen oppinut kantapään kautta sen, kuinka tärkeää palautuminen on. Kokemusta minulla on sekä siitä, miten keho kipuilee, kun kova harjoituskausi onkin vienyt ylikierroksille että myös siitä, mitä tapahtuu kun työssä suorittaa tauotta liian pitkään. Jos vieteri venyy liiaksi, on vauhti jossain kohti pysäytettävä tai muutoin meidät pysäytetään.

Master Trainer Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä.

On sitten kyse kehoa kuormittavasta urheilusuorituksesta tai aivoja rasittavasta tietotyöstä palautuminen on todella tärkeää. Ilman hyvää palautumista voi joutua ylikuntoon eli tilaan, jossa keho ei enää tottele vaan siitä seuraa romahtaminen tai kiputiloja. On siis syytä vahtia omia rajojaan ja tiedostaa, milloin suoritus on liian pitkäkestoinen tai vaativa. Suorittajatyypeille on vaikeampaa pysähtyä tai vaikkapa sallia itselleen taukoja työn ohessa. Liian usein tapahtumaketju johtaa loppuun palamiseen, kun keho ei enää jaksa liian pitkään jatkuneen epätasapainon takia.

Työstä palautuminen

Jaksamisen kannalta on tärkeää löytää hetkiä itselle myös työpäivän aikana. Kun keho ja mieli käyvät ylikierroksilla, yksi toimiva keino rauhoittumiseen on se, että istuu pari minuuttia silmät kiinni ja keskittyy hengitykseensä. Ylivirittyneessä tilassa rauhallinen hengittäminen voi olla vaikeaa. Silloin kannattaa sisäänhengityksen jälkeen hengittää ulos tavallista pidempään ja pitää sen jälkeen pieni tauko ennen uutta sisäänhengitystä.

Omien rajojen asettaminen on tähdellistä myös palautumisen kannalta. Rajojen asettaminen on sitä, että sanomme ei asioille, jotka eivät vastaa arvojamme ja joita emme aidosti halua tehdä.

Palaverit kuormittavat monia ja niiden tauottaminen voi olla haasteellista. Onko sinun työssäsi palavereita toisen perään, aamusta iltaan ja välillä jopa ilman taukoja? Mitä jos sopisit 45 minuutin tapaamisia tunnin sijaan. Vai voisiko joitakin palavereja pitää luonnossa kävellen tai ainakin eri tilassa kuin yleensä? Ja tarvitseeko joka palaverissa olla läsnä?

Elinvoiman tukipilarit antavat energiaa

Tasapainon avaimet -menetelmässä työhyvinvointia voi tukea löytämällä omat lukkonsa ja työstämällä sisäisiä ohjelmointejaan, jotka usein alitajuisesti ohjaavat uskomuksiamme ja tekemisiämme. Näihin liittyvät pelkomallit, joita kannattaa tutkia. Toinen tapa on tunnistaa elinvoiman tukipilarit ja alkaa huomioida niitä säännöllisesti. Tukipilareita on kaikkiaan neljä ja ne ovat hyvinvointimme kannalta elintärkeitä. Kun otamme huomioon nämä osa-alueet arjessa, tunnemme iloa ja tyytyväisyyttä. Tukipilareita ovat aito lepo, aito leikki, aito opiskelu ja aito työ.

Aito lepo auttaa palautumaan

Mitä on aito lepo? Se ei välttämättä liity fyysiseen lepoon, sillä aito lepo ennemminkin virkistää ja tuo innoitusta. Aito lepo irrottaa meidät tavanomaisesta tekemisestä ja rentouttaa meitä. Aito lepo on jotakin, joka vetää puoleensa silloin kun paineet kasvavat ja olo tuntuu raskaalta. Yhdelle aito lepo on tekemistä, kuten metsälenkki, uintiretki tai puuhastelu puutarhassa. Toiselle aito lepo voi olla rauhallinen ilta hyvän leffan parissa, golfaaminen kauniissa maisemassa tai hemmotteluhetki hoitolassa. Ja kolmannelle aito lepo on uppoutumista hyvään kirjaan, luova kirjoittaminen tai vaikkapa shakin peluuta. Mitä se voisi olla sinulle?

Aito leikki tuo iloa

Aito leikki on jotakin, mikä nostaa hymyn huulillesi, tuo iloa päivääsi sekä auttaa unohtamaan huolesi. Se vapauttaa kaikesta turhasta ja tunnet olevasi täysin läsnä. Aito leikki pitää liian tunnollisuuden loitolla ja kun sopiva leikkikaveri löytyy, saa myös hyvästä seurasta voimaa. Aito leikki voi olla luonteeltaan hyvinkin monenlaista. Tärkeintä on, että siitä saa hyvän mielen ja kepeämmän olon. Parhaimmillaan aidossa leikissä on läsnä aktiivinen toiminta, älyllinen puuhailu sekä sosiaalinen ulottuvuus.

Aito opiskelu vie ajantajun

Aito opiskelu auttaa keskittymään olennaiseen. Se on sellaista tekemistä, jonka parissa unohdat kaiken muun. Avainsanoja ovat kiehtovuus ja mielekkyys. Monelle aito opiskelu on harrastus tai jonkin aiheen opiskelua. Mitä sinä haluaisit tutkia tai opiskella?

Aito työ luo merkityksellisyyttä

Aito työ tuo sinulle merkityksellisyyden tunteen. Se on mukaansa tempaavaa työtä, joka ei tunnu rasittavalta. Koet olevasi vahvasti elämän virrassa. Aito työ ei välttämättä ole työtä, josta saat palkkaa. Kyseessä ei ole tavanomainen ura, vaan pikemminkin elämäntehtävä, josta saa suurta tyydytystä. Aito työ on tekemistä, jossa lahjasi tuovat iloa ja hyvää mieltä myös muille. Mikä on oma erityislahjasi?

Ota oma arki haltuusi ja anna itsellesi lupa iloon ja nauttimiseen. Kun otat käyttöösi elinvoiman tukipilarit, otat vastuun omasta hyvinvoinnistasi.

”Elämä on yksinkertaista, mutta teemme siitä ehdoin tahdoin monimutkaista.”
Kungfutse

Lue lisää elinvoiman tukipilareista aiemmin julkaistuista jutuista Irti suorittamisen kierteestä ja Lisää virtaa kesään.

Selvitä omat pelkomallisi, tee testi!

Jos haluat kuulla lisää, miten työpaikallasi voidaan edistää työhyvinvointia, ota yhteyttä: carita.nyberg@k2b.fi

Carita Nyberg on Keys2Balance Oy:n perustaja ja Master Trainer. Nyberg on kehittänyt käytännönläheisen ja oivalluttavan Tasapainon Avaimet® -ohjelman, jonka avulla voi syventää itsetuntemustaan ja kehittää vuorovaikutustaitojaan. Lähes kaksikymmentä vuotta johtajia, esimiehiä ja tiimejä valmentanut Nyberg on kirjoittanut myös seitsemän e-kirjaa.

Lisätietoa Carita Nybergistä ja Tasapainon Avaimista:
www.k2b.fi
https://www.linkedin.com/in/caritanyberg/
carita.nyberg@k2b.fi

Lue myös Nybergin aiemmat kolumnit Kenen seura vie voimasi?, Miten menestyä paineiden alla, Arvomaailmojen ristiriita, Fasilitointi on tärkeä taitolaji ja Onko työpaikkasi ilmapiiri kunnossa? sekä Nybergistä tehty henkilökuva Vahvalla arvopohjalla.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)