JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI JAANA PULLINEN KUVA AINO LUUKKANEN | 8.6.2022 | KOLLEGA.FI
Milloin hyvä lakkasi riittämästä työpaikoilla?

Saako tätä edes sanoa ääneen: en ajoittain ymmärrä, onko kaikkia työpaikkojen käytäntöjä tarve kehittää kuin yksisarvisille? Tietyillä aloilla ja tietyissä työtehtävissä pula osaajista on liiketoimintaa rajoittava tekijä ja etenkin tällöin yritysten työskentelykulttuurista ja omintakeisista henkilöstökäytännöistä ja -eduista on tullut tärkeä kilpailuvaltti. Silti tuntuu vallitsevan käsitys, että mitä erityisemmät ja erottuvammat henkilöstökäytännöt yritys luo, sen parempi työpaikka se automaattisesti olisi työntekijöillensä.

Jaana Pullinen on HR-konsultti ja yrittäjä, joka työskentelee omassa yrityksessään Awarium Oy:ssä

Olen huomannut sosiaalisen median päivityksistä ja työpaikkailmoituksista esimerkiksi hulppeita henkilöstöetujen yhdistelmiä: huolehditaan työntekijöiden sairaista lapsista, tarjotaan venepaikkaa, jäsenyyttä metsästysseurassa, hoidetaan terveys, hampaat, hierotaan, virkistetään, tarjotaan kulttuurielämyksiä ja työskentelyä Lapin hiihtokohteissa. On ylimääräistä palkallista vapaata, laajakaistaa ja aamiaisia kaikilla herkuilla. Se, että työnantaja tarjoaa kattavat vakuutukset, toimivan työterveyshuollon ja lounasedun sekä perushyvää esihenkilötyötä ja kehittymismahdollisuuksia on ihan passé.

Kilpavarustelua vai aitoja asioita?

On tietysti mahtavaa, että työpaikkojen kehittämisessä ollaan kekseliäitä ja henkilöstöstä halutaan pitää hyvää huolta. Suomalaisessa työelämässä on paljon asioita, joihin meidän on syytä kiinnittää huomiota ja parantaa käytäntöjä johtamisessa ja henkilöstötyössä. En silti ole aivan varma, olemmeko oikeiden asioiden äärellä käydessämme kilpavarustelua henkilöstökäytännöistä ja kehittäessämme työntekijäkokemusta mitä erikoisimmilla uusilla kokeiluilla.

Myönnetään, että tämä ajatus on kiteytynyt viime aikoina, kun huomioni on kiinnittynyt yksinkertaisempiin asioihin – niihin, joista olemme saaneet olla erittäin onnellisia. Tarvehierarkiamme perusteet ovat järkkyneet viime kuukausina ja moni meistä on palannut pohtimaan aivan perusteita, turvallisuuden tunnetta, jopa fyysisten tarpeiden täyttymistä.

Sotatilanne ja tiettyjen toimialojen työkiistat osaltaan laittavat asioita mittasuhteisiin. Millä asioilla on meille aidosti merkitystä? Mitkä asiat tekevät työstä mielekästä? Mitkä tarpeet olisivat juuri nyt niitä, joihin meidän olisi myös työpaikoilla syytä kiinnittää eniten huomiota? Mitkä ovat syvimmät arvomme ja myös niihin perustuvat henkilöstökäytäntömme?

Epävarmuus yhdistävänä tekijänä

Käsillämme olevia haasteita ovat muun muassa asiantuntijatyössä etätyön lisäämä yksinäisyyden tunne, kertynyt huolikuorma ilmastonmuutoksesta, pandemiasta ja sotatilanteesta sekä myös koronan jälkeisen työmarkkinamyllerryksen ja vaihtuvuuden kuorma useilla työpaikoilla.

Krumeluurien sijasta saattaisi tässä hetkessä olla viisainta keskittyä siihen, että arki työpaikoilla sujuu hyvin, johtamisen tavoitteet ovat selkeät ja kunkin perustehtävä on kirkas ja kiinnostava. Ja että meillä vallitsisi työkulttuuri, jossa myös ympäröivästä epävarmuudesta voidaan puhua ja sen vaikutukset työyhteisöön ja hyvinvointiin tunnistetaan. Näin mahdollistamme huomiomme kiinnittymisen työn arjessa toimintaan, joka tuo meille merkityksellisyyden kokemusta ja kääntää ajatuksemme pois esimerkiksi ajoittain vaivaavasta huoliajattelusta.

Työpaikoille kokoontuu ryhmä erilaisia ihmisiä, joilla on hyvin erilaiset henkilökohtaiset lähtökohdat ja taustat. Tämä yksinkertainen ajatus on johdatellut minua omassa ammatissani koko urani ajan. Miten erilaiset, toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset kokoontuvat yhteen itselleen tärkeän tekemisen, työn äärelle. Miten työpaikan käytännöt ja yrityksen päämäärä nivotaan mukaan siihen, miten yksittäiset ihmiset toimivat yksin ja yhdessä. Miten vaikeinakin aikoina pidetään kiinni yhteisestä tekemisestä, kiinnitytään maanantaiaamuna työviikon rytmiin, ollaan työkavereita ja tehdään hommia yhdessä. Murehditaankin yhdessä. Epävarmempina ja vaikeampina aikoina meitä yhdistää työpaikoilla jo pelkästään ihmisyytemme ja tarpeemme kuulua yhteen muiden kanssa.

Fokus työelämän kestävyystekijöihin

Nuorten tulevaisuusraportti 2022 -kyselytutkimuksen mukaan noin kolmannes suomalaisista nuorista kertoo pelkäävänsä, että työelämä on liian raskasta. Toissa vuodesta työn raskautta pelkäävien osuus oli kasvanut yli 10 prosenttiyksikköä. Tutkimuksessa nuorten mielestä työelämässä tärkeinä tekijöinä korostuvat kohtuulliset työajat, turvallinen työympäristö sekä hyvät työkaverit ja johtajat. Listan asiat ovat hyvinkin tavallisia, niitä peruspilareita, joille hyvä työ rakentuu. Milloin nämä asiat lakkasivat riittämästä?

Varmistammehan siis, että fokuksemme on sekä nykyisen että tulevan työelämän kestävyyden kannalta oikeissa asioissa. Että johtaisimme työtä fiksusti niin, että työaika tai -kuorma ei venyisi kohtuuttomaksi. Että meillä olisi maanantaiaamuna mukava fiilis läppäriä avatessamme. Että esihenkilö olisi sellainen, joka tukee ja sparraa työssä, tiimi tuntuisi läheiseltä ja työtehtävät mielekkäiltä.

Voisiko nämä asiat kirjata työpaikkailmoitukseen mainoslauseeksi?

Jaana Pullinen on yrittäjä, HR-konsultti ja coach, joka haluaa rakentaa kestävämpää ja tuottavampaa suomalaista työelämää. Työelämän minimalistina Pullinen uskoo, että vähemmän on enemmän ja että on järkevää tehdä kovasti töitä löytääkseen itselleen merkitykselliset asiat.

Lisätietoja Pullisesta löydät hänen yrityksensä Awarium Oy:n sivuilta: www.awarium.fi
sekä LinkedInistä: https://www.linkedin.com/in/jaana-pullinen/

Lue myös Jaana Pullisen edelliset kolumnit Keskity vahvuuksiin, älä keskinkertaisuuteen, Itsetietoisuudesta voimaa johtamiseen, Esihenkilöitä – tarvitaanko heitä?, Hybridityöhumpasta johtamisen perustehtävään sekä hänestä kertova henkilökuva Merkityksellisen HR-kulttuurin rakentaja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)