VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI JA KUVA HANNU-PEKKA SINERVÄ | 8.6.2022 | KOLLEGA.FI
Arvoristiriidat estävät muutoksen

Jokaisen – ja etenkin yritysten ja yhteisöjen päättäjien – kannattaisi suhtautua arvoristiriitoihin vakavasti. Niissä piilee taloudellisten uhkien vaara ja ne ovat uhka ihmisten jaksamiselle.

Moni on varmasti jossain vaiheessa työuraansa työskennellyt firmassa, jonka johtoryhmä on nimennyt arvot yritykselle saadakseen henkilöstön sitoutumaan niihin parempien tulosten toivossa. Ensihuuman jälkeen motivaatio ei kuitenkaan ole noussut eikä kassaan virrannut sitoutumisen aiheuttamaa rahavirtaa. Miksi näin käy? Avaan tässä kirjoituksessa omakohtaisen tosielämän tarinan kautta, miten käy, kun arvoristiriitoihin ei osata suhtautua oikein eikä oikeita toimenpiteitä osata tehdä.

Hannu-Pekka Sinervä on maailman ensimmäinen arvoterapeutti, joka on tehnyt pitkään tutkimus- sekä valmennustyötä aitojen arvojen edistämiseksi erilaisissa yhteisöissä.

Eräässä teollisuusyrityksessä lähdettiin muodin mukaisesti luomaan ydinarvoja, jotta tulokset paranisivat ja henkilöstö sitoutuisi tehokkaammin. Konsultti tilattiin paikalle ja hänelle kerrottiin perustelut arvoprosessin käynnistämiselle. Konsultti ehdotti, että koko henkilöstö otettaisiin mukaan konkreettiseen muutostyöhön. Johto hyväksyi pyynnön.

Konsultti ryhtyi toimeen ja perusti niin sanotun vaikuttajaryhmän, jonka kokoonpanoon hän halusi vaikuttajia nimen mukaisesti. Ajatuksena oli, että ryhmä toimisi prosessin ohjausryhmänä. Ja tarkoitus oli saada ryhmään sellaisia henkilöitä, jotka olivat firmassa merkittävissä asemissa. Konsultille annettiin liuta nimiä, jotka olivat kaikki joko esihenkilöitä tai luottamushenkilöitä.

Jo tuossa vaiheessa kellojen olisi pitänyt soida kriittisesti kilisten, mutta konsultti lähti muutostyöhön tältä pohjalta – mikä oli virhe! Vaikuttajahenkilöt ovat todellisuudessa ihmisiä, joilla on aidosti näkyvää, mutta myös näkymätöntä valtaa yrityksessä ja sen toiminnan arjessa – riippumatta virallisesta asemasta. Todelliset vaikuttajahahmot löytyvätkin hämmästyttävän usein aivan muusta joukosta kuin nimetyistä esihenkilöistä ja luottamushenkilöistä.

Melko yleistä on, että virallisesti nimetyt esihenkilöt ovat asiantuntijoita, joiden substanssi on kunnossa, mutta vuorovaikutustaidot saattavat olla heikot, sillä nämä taidot eivät kuulu vieläkään suomalaisen työelämän ydinosaamiseen. Luottamushenkilöiltä taasen aito vaikuttavuuden puuttuminen johtuu usein siitä, että mahdollisten heikkojen vuorovaikutustaitojen lisäksi luottamustehtävä ei heitä välttämättä kiinnosta – tehtävään kun on yleensä vaikea saada vapaaehtoisia. Tämä lienee tuttua monessa yrityksessä.

Konsultti lähti siis virallisen yrityksen mallin (eli laatikkomallin) pohjalta töihin. Epävirallinen yritys on kuitenkin se, mistä muutoksen on aina lähdettävä. Epävirallinen tarkoittaa sitä toimintaa, jota yrityksessä aidosti arjessa noudatetaan – ei piirrettyjä organisaatiokaavioita!

Onneksi konsultti tajusi virheellisen alkuasetelman ja kertoi siitä johdolle. Tämän seurauksena johto suostui uuden vaikuttajaryhmän nimeämiseen. Näin tehtävä lähti liikkeelle aivan toisesta lähtöasetelmasta. Vaikuttajayksilöiden avulla yrityksen muu väki lähti paremmin mukaan muutosprosessiin.

Mitä tästä opimme? Kannattaa aina tarkastella ensin epävirallisen yrityksen toimintaa ja lähteä sen pohjalta muutoksen läpiviemiseen, eikä virallisen toiminnan pohjalta! Silloin vaikutukset näkyvät ja muutos kulkee oikeaan suuntaan.

Tällaiset muutosprosessit tuovat aina esille todelliset arvoristiriidat. Niitä on ja tulee aina olemaan, mutta ne on yritettävä poistaa sitä mukaa, kun niitä ilmenee. Kasautuessaan ja pitkään hoitamattomana arvoristiriidat siirtyvät asiatasolta tunnetasolle ja silloin niiden ratkaiseminen tulee yhä vaikeammaksi.

Hannu-Pekka Sinervä on arvoterapeutti, joka on tehnyt vuosikymmeniä niin tutkimus- kuin valmennustyötä aitojen arvojen edistämiseksi erilaisissa yhteisöissä paneutuen erityisesti arvoristiriitojen poistamiseen tai lieventämiseen. HP Sinervä on yhdessä Lasten, nuorten ja perheiden osaamiskeskus Lanupe Oy:n kanssa luonut jaksamista tukevan arvoterapeutti-koulutusmenetelmän. Koulutuksen suorittanut on oikeutettu käyttämään uutta tehtävänimikettä arvoterapeutti. Koulutukset alkavat elokuussa 2022.

Lisätietoja koulutuksesta löydät osoitteesta www.arvoterapeutti.fi sekä www.lanupe.fi tai ottamalla yhteyttä­: info@lanupe.fi, hannupekka.sinerva@lanupe.fi tai hp@hannupekkasinerva.com

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)